Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Drovelis (rok a pol) a pred mesiacom som mala zápal močových ciest. Brala som popri tom antibiotiká ciprinol a viem, že atb znižujú účinnosť antikoncepcie, takže som nemala žiadny pohlavný styk ešte týždeň po douživaní atb. Po probléme s močovymi cestami mi však začala ostrá bolesť v oblasti ľavého vaječníka, ktorá zmizla po týždni a neobjavila sa menštruacia, ktorá bola doteraz presná. Môj gynekológ mi povedal, že si mám spraviť test (ktorý ukazal, že nie som tehotná) a počkať do ďalšej menštruácie, avšak neprišla ani ďalšia menštruacia a objavila sa opäť bolesť v oblasti ľavého vaječníka. Nové balenie antikoncepcie mám začať užívať v nedeľu, môj gynekológ má momentálne dovolenku a ja neviem, či začať s novým balením, alebo antikoncepciu vysadiť. Ak mi menštruacia mešká už 2 cykly, môže to značiť nejaký závažný problém? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spravte si znova pre istotu tehotenský test, ak bude negatívny, nasaďti si ďalšie balenie Drovelisu, ak bude pozitívny, vyhľadajte gynekológa. Pri antikoncepcii môže vynechať občas krvácanie, je to pozitívny efekt antikoncepcie.

Podobné otázky

  • HAK Sunya a krátky cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na krátky cyklus. Po pôrode som začala užívať HAK Drovelis, no robila mi veľmi zle, tak som ju po 4 mesiacoch zmenila na Sunyu. Vypadávajú mi vlasy, ale omnoho menej ako pri drovelise. Sunyu užívam už 4tý cyklus, no posledné 2 cykly mám veľmi krátke, minulomesačný bol 21dňový, tento mesiac 19 dní a už od dnes špiním aj so zrazeninami. Okrem 2 dňovej boleati hlavy nemám žiadne iné ťažkosti. Je tak krátky cyklus normálny? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sunya obsahuje velmi nízke hladiny hormonov. Vypadávanie vlasom však nemusí súvisieť s antikoncepciuo, býva po pôrode veľmi časté, pretože v tehotnosti zastáva vývoj vlasových folikulov a po pôrode začnú naraz vypadávať vo väčších množstvách, stav sa upraví.
    Skracovanie cyklu býva prvé mesiace, ale je možné, že Sunya nie je ideálna pre Vás a potrebujete liek s vyššou hladinou. Bolesti hlavy ak nie sú migréna, nie sú kontraindikáciou podania

  • Je účinok Drovelis znížený?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Užívam necelý mesiac Drovelis,na ktorú som prešla z Mistry,lebo mi nevyhovovala. Lekárka mi z dôvodu zápalu hrdla 1.3.nasadila Axetine 500mg a 6.3.som užila poslednú tabletku ATB. Dnes - t.j. 12.3.som mala nechránený styk s ejakulaciou do pošvy. Je prosim možnosť zníženého účinku Drovelisu? Ďakujem za odpoveď.

  • neaktívna tabletka namiesto aktívnej

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer chcem sa opýtať, Beriem pravidelne antikoncepciu drovelis a dneska 25.11. som si vsimla že idem z opačného konca, včera som užila namiesto ružovej tabletky bielu tabletku a taktiež som mala nechránený pohl. styk aká je približná pravdepodobnosť k tehotenskú a ako ďalej postupovať ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí od dňa cyklu, ak ste niekde uprostred brania, je to akoby ste vynechali jednu tabletu. Tehotenstvo je málo pravdepodobné, ak ste si potom dali aktívnu tabletu a pokračujete v užívaní.

  • drospirenón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Bola mi odporučená antikoncepcia Drovelis s hormónom drospirenón, ktorá má byť vhodná aj pre rizikovejšie pacientky a nespôsobovať trombózu. Drospirenón je však hormón v hak Yaz,Yasminelle,...ktoré boli najrizikovejšie. Ako to potom je prosim Vás? Nerozumiem, či závisí od kombinácie s estrogénom, alebo dávky? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na trombózu majú vplyv estrogény, gestagény nie sú rizikové. Ale v niektorých prípravkoch gestagénová zložka má aj paradoxne estrogénové účinky, preto majú preparáty rôzne riziko trombózy. Podľa dostupných údajov drospirenon nemá estrogénovú aktiviu.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, musím vynechať antikoncepciu Drovelis kvôli tomu, že mi zrejme nesadla. Chcem sa spýtať že ako dlho budem ešte špiniť keď už vynechám antikoncepciu? Ďakujem za odpoveď.