Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • drospirenón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Bola mi odporučená antikoncepcia Drovelis s hormónom drospirenón, ktorá má byť vhodná aj pre rizikovejšie pacientky a nespôsobovať trombózu. Drospirenón je však hormón v hak Yaz,Yasminelle,...ktoré boli najrizikovejšie. Ako to potom je prosim Vás? Nerozumiem, či závisí od kombinácie s estrogénom, alebo dávky? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na trombózu majú vplyv estrogény, gestagény nie sú rizikové. Ale v niektorých prípravkoch gestagénová zložka má aj paradoxne estrogénové účinky, preto majú preparáty rôzne riziko trombózy. Podľa dostupných údajov drospirenon nemá estrogénovú aktiviu.

Podobné otázky

  • Maitalon - neziaduce ucinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 21 rokov a antikoncepciu uzivam asi 2,5 roka. Prve 2 roky som uzivala Belaru, vsetko bolo ok ale potom som zacala mat pocit, ze sa vo mne prilis zadrziava voda a puchnu nohy, preto mi moj gynekolog od min decembra predpisal maitalon s tym, ze tie ma budu odvodnovat a problemy mat prestanem. Zaciatku bolo vsetko ok, ale posledne 3 mesiace mi nohy velmi opuchaju. Najprv som si myslela, ze mam nejaky iny zdravotny problem, ale vsetky problemy prichadzaju vzdy asi po 10-14dnoch brania blistra: clenky mam ako 2 lopty, lytka naliate vodou a strpnute, brucho nafuknute, travenie spomalene, aj ked cely den skoro nic nezjem mam brucho ako balon a za posledne 3 mesiace som pribrala 3 kila. Vsetko ale ustupi par dni po tom, ako zacnem 7dnovu pauzu. hladala som info ohladom maitalonu na forach, ale nikto nemal taky problem ako ja. teraz som v zahranici a v septembri sa chystam navstivit mojho gynekologa, len neviem ci vymena tabletiek v mojom pripade zaberie. ked uz z tabletiek podporujucich odvodnovanie som spuchnuta... je teda mozne, ze hormonalnu antikoncepciu neznasam dobre? ake pripadne ine metody by ste mi poradili?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antikoncepcia obsahuje gestagén, ktorý sposobuje zadržanie vody v tele, i keď maitalon obsahuje drospirenón, ktorý by mal odvodňovať. Každý sme však iný, a inak reagujeme na preparáty, niekedy paradoxne.
    Skúsiť môžete iný preparát, ak stále budete zadržovať vodu, potom je zrejme hormonálna antikoncepcia pre Vás nevhodná.

  • nuvaring či yadine?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,

    mám otázku ohľadne vhodnej antikoncepcie, pričom som si vedomá, že každá vplýva na rôzne ženy individuálne.
    Momentálne som po 2. pôrode a odkedy som naposledy užívala HAK sa čo-to zmenilo. Pre mňa je dôležité hlavne aby som pri HAK nemala zvýšený apetít a znížené libido..a tak trochu aj cena.
    Moja lekárka mi doporučila Nuvaring. Dočítala som sa však, že môže znižovať libido, pričom pre mňa je prekážka aj pomerne vysoká cena. Taktiež viem, že lekárka môže nejaký liek preferovať aj z hľadiska "dohody" s farmac. obch. zástupcom...Tiež som sa dočítala, že Yadin je z týchto hľadísk dosť vhodny,aj keď tiež nie najlacnejší, ale chápem, že ak chcem splnené požiadavky musím si aj priplatiť. Alebo myslíte, že medzi týmito HAK obsahujúcimi drospirenon, kt. nezadržiava vodu nie je veľký rozdiel??? Ide mi aj o zvýšený apetít, kt. sa obávam. Prosím Vás aký je Váš názor na výber vhodnej HAK pre mňa???
    ďakujem a želám príjemný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    drospirenon má okrem močopudných účinkov aj účinky proti testosteronu a tým výraznejšie oproti iným znižuje libido.
    Ak ste nejakú antikoncepciu brala už predtým, tak sa k nej vráťte, čo raz fungovalo, bude fungovať aj teraz.

  • zmeniť či nie?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám 30, som po 2 pôrodoch, posledný pred rokom. antikoncepciu beriem od kedy pohlavne žijem, vysadila som ju len pred plánovaným otehotnením, ktoré nastalo do pol roka. vždy som brala iný druh antikoncepcie, len teraz po druhom dieťati nejak nemôžem napasovať správnu antikoncepciu. najprv som mala Yasminelle, ale dosť so priberala, (napriek zdravému život. štýlu), mala som veľmi škaredú pleť. teraz beriem jeanine, priberanie sa zastavilo, pleť mám čistú ale zase meštruáciu mám plných 7 dní - čo sa mi pri hak nikdy nestávalo, absolútna nechuť k sexu, ešte k tomu aj dosť silne bolesti v podbrušku pred a aj počas menštruácie. chcela by som ešte tak o 2-3 roky otehotnieť, takže by mi nevyhovovalo nejaké radikálne riešenie. ináč nemám žiadne zdravotné problémy. môžete mi poradiť niečo vhodnejšie...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jeanine je dobrá antikoncepcia, a nechuť k sexu býva po každej, okrem toho po Yasminelle sa priberá najmenej zo všetkých, takže mi to príde trošku celé pomýlené, Yasminelle obsahuje drospirenon ktorý jednak je močopudný a jednak účinkuje proti androgénom, takže by ste mala mať po ňom peknú pleť a nechuť k sexu.
    Ostaňte u Jeanine, časom by sa to malo postupne všetko upraviť.

  • ako je to s antiandrogenmi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    cyproteroni acetas
    drospirenon
    dienogest

    su vsetky gestageny s antiandrogennym ucinkom? znamena to,ze vsetky znizuju chut na sex? a vsetky posobia priaznivo na kozne problemy? citala som o vsetkych a neviem si to dat dokopy.
    uzivam diane 35, co lekar vravel,ze je nalepsie,ak mam problemy s pletou. avsak,nemam moc chut na sex,alebo ak ju tu chvilu mam,tak necitim slast a akoby mi chybalo "mazivo".
    neskor by som chcela prejst na hak s 0,03mg estrogenu,ale bolo by fajn,ak by mi este posobila na plet,takze si uchovat ten antiandrogenny ucinok, ale co s tym sexom?
    dakujem za odpoved /inak zvazujem jeanine alebo yadine/

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antiandrogénne sú prvé dva, dienogest nie. Ale dienogest može účinkovať priaznivo na pleť iným sposobom, že znižuje hladinu voľného testosterónu. Jeanine je dobrá voľba.

  • Androgenny typ alopetie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pan doktor rada by som sa informovala ohladom vhodnoti HAK na moj problem, ktorym je ALOPETIA (vlasy) a dermatologicka mi doporucila, aby som si dala u gynekologa predpisat antiandrogennu HAK. Gynekolog mi predpisal Chloe ... myslite si, ze je vhodna a ak ano, tak za aky cas by sa mali ucinky HAK prejavit? Beriem ju sice len 14 dni a mam vsak pocit, ze mi zadrziava vodu v tele a rozmyslam nad zmenou napr. na Yaz, Yasminelle, resp. uz by mal byt na trhu aj novy typ antiandrogennej HAK: Nizkodavkova hormonalna antikoncepcia 24/4 z dovodu, ze obsahuju drospirenon (hoci su drahsie ako Chloe), ale nie som si ista, ci su tiez vhodne na moj problem alopetie ...
    Vopred vdaka za Vas nazor, ktory mi urcite pomoze Silvia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite najvhodnejšia je tá, ktorá obsahuje ciproteron acetát /chloe, diane, minerva/. Zadržanie vody v tele je normálny prejav liekov s gestagénnym účinkom Yaz a Yasminelle síce obsahujú močopudnú látku, ale ich antiandrogénny účinok je o niečo slabší než u ciproteronu.