Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krvácanie po escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím. Mám 17 rokov a pred 5 dňami som prišla o panenstvo. Nemali sme kondóm čo bola samozrejme, chyba. Ďalšou chybou z mojej strany je, že to bol 5 deň mojej menštruácie ale už som skoro vôbec nekrvácala. Nie som si istá či sa partner spravil dovnútra alebo nie keďže bol aj malý fľak na plachte. Pre istotu som si ráno kúpila ecapelle a vzala ju. Dnes, tj. po 5 dňoch som bola večer čúrať a mala som jemné červno ružové/ no dnes ráno silno červené krvácanie a obcasna ale naozaj jemna bolesť v podbrušku. Nakoľko som sa zľakla a nespravila si ešte test, sa vás chcem spýtať, z čoho by to mohlo byť poprípade či to môže byť príznak tehotenstva aj keď som si nie veľmi istá, či sa do mňa partner napustil a vzala som plán B. Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ďakujem za Váš príspevok, ktorý poukazuje na zúfalý nedostatok kvalitnej sexuálnej výuky na školách.
    Escapel pre mladé dievča nie je ideálny druh antikoncepcie, ale samozrejme je menej rizikový ako neplánovaná gravidita u Vás.
    To zakrvácanie a mierne bolesti môžu byť spôsobené Escapelle, ktoré obsahuje veľké množstvo hormónov. Verím, že nebudete tehotná, ale pre istotu si cca 14 dní od styku spravte tehotenský test a dajte si napísať antikoncepciu

Podobné otázky

  • escapelle pred prvou HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    25.4. som užila escapelle - 5. deň na to som dostala veľmy slabú menštruáciu ktorá zatial trvá druhý deň. normálne som mala dostať menštruáciu až okolo 10.5. takže mi ju escapelle posunula približne o 10 dni skôr.
    Počas tejto menštruácie ktorú som očakávala som planovala začať užívať prvý krát HAK.
    Keď že toto skoršie krvácanie som neočakávala, aj tak som si zobrala prvú HAK tabletku.
    Moja otázka znie: mala by som teda normálne dostat ďalšiu menštruáciu počas tych siedmich dni po 21. tabletke? alebo možem mať nadalej rozhádzaný cyklus?

    ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto je veľmi ťažkké odpovedať, lebo to krvácanie nebola menštruácia ale krvácanie po escapelle. Nedá sa už nič robiť, pokračujte v užívaní antikoncepcie, chráňte sa ešte dodatočne aspoň 14 dní, cyklus by sa mal postupne upraviť.

  • Escapelle a YAZ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prejdem rovno k veci . 13.2. začiatok menzesu, 17.2. koniec a zároveň nechránený styk, do 20 hodín po styku som v 18.2. vzala tabletku po, Escapelle. 20.2. po celý deň špinenie, ktoré moja MUDr. vyhodnotila, že tabletka zabrala,že ešte sliznica nebola, takže sa nemalo čo odlúpiť nemohol byť teda silnejší menzes a povedala, že nech si nasadím YAZ, čo mi predpísala. CHcem sa spýtať, keď beriem YAZ poctivo viac ako 7 dní, som už chránená, alebo musím sa ešte chrániť ? Viem, že som neurobila najlepšie, ale nechcem urobiť ešte väčšiu blbosť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to dosť zložité, lebo to krvácanie po escapelle nebola menštruácia. Na druhej strane, by ste už nemala mať ovuláciu a chránená ste, ale možete krvácať nepravideľne.