Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne hnedého špinenia pri HAK. Chybu pri užívaní som neurobila, akurát iba raz som zjedla zmes na špagety ktorá obsahuje sóju. Vypila trocha Kofoly ale vždy som sa chránila aj spermicídnym gélom pharmatexom. Špinenie prestalo, začala som krvácať pár hodín dosť silno a teraz pozorujem jasnú červenú krv len pri utretí. Pohlavný styk som mala 21.5 a 24.5. ukáže mi už test niečo?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenstvo je takmer na 100% vylúčené, krvácanie môže byť z inej príčiny. Ak by ste čisto teoreticky otehotnela toho 21.5.2023 tak bude test pozitívny okolo 4.6.
    Kofola a sója rušia efekt antikoncepcia naozaj iba teoreticky.

Podobné otázky

  • Slabé krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, užívam dlho antikoncepciu Nuvarig, minulý mesiac som si odialila menzes,z dôvodu služobnej cesty, no išla som k lekárke,lebo som mala teploty,crp 133, vysie aj pečeňové hodnoty, nasadili mi biseptol, algifen a dostala som injekciu almiral a teraz je v krvi všetko ok, nasli mi zlcnikove kamene.. no naskytla sa mi dovolenka,tak som si chcela oddialiť menzes 2x po sebe ( viem,že to nie je štandard), v nedeľu som mala vybrať krúžok, no tuším v piatok mi začalo také slabé špinenie, potom slabé krvácanie... ja som si zaviedla v nedeľu,t.j. včera nový krúžok, no stále slabo spinin/ slabo krvacam.. neviem,či mám teraz krúžok vybrat a ísť na dovolenku s menzes,alebo ho ponechať..? Lekárku ma na dovolenke, neviem co robiť... posledný styk som mala 29.6. a tam som od bolesti brala len panadol... a ešte potrebujem radu 5.11. ma objednali na operáciu,teda vybratie tých zlcnikovych kameňov,koľko pred operáciou mam Nuvaring vysadiť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je ťažká otázka, osobne by som skôr krúžok ponechal, pridajte si k liečbe celaskon a je možné, že špinenie ustane a dovolenku si užijete.
    Pred operáciou si vyberte krúžok mesiac pred zákrokom.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, beriem antikoncepciu Aidee uz cca 6rokov. Uz asi 3 roky beriem 2 blistre po sebe. Momentalne beriem 2 blister a som v 2 tyzdni brania druheho blistra takze celkovo v 5tyzdni brania HAK. Vcera (2.8) som si zabudla vzat HAK (toto sa mi stalo prvykrat), HAK beriem o 18tej hod cca. Dnes (3.8) o 18tej som si isla davat dnesnu tabletku a vsimla som si ze tam je aj vcerajsia. Uzila som teda obidve tabletky naraz. Je na mieste sa chranit aj inak?
    Menzes by mal byt v tyzdni od 12.8. Nechraneny styk bol naposledy 30.8.
    Tak otazka je len ci treba pouzivat dalsich 7 dni aj inu ochranu.
    dakujem

  • Sirmya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať ..
    Užívam antikoncepciu sirmya (beriem ju už rok )
    Vždy po konci blistra mávam dosť slabý menzes , no teraz sa nedostavil žiadny .. vždy chodil presne na deň a teraz nic, tabletky beriem v tom isto čase občas sa stane že 2h sa omeškam ale nikdy nie viac .. okrem toho ma strašne pália nohy a pichajú kríže … keď sa nedostavia chcem vysadiť môžem mať rozhádzané hormóny ? Alebo sa mám obávať tehotenstva ,zatiaľ mám test negatívny ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vynechanie menštruácie počas brania antiknocepcie je priaznivý účinok antikoncepcie. Normálne pokračujte v užívaní ako ste zvyknutá, ste plne chránená.

  • Krvácanie mimo menzes Telya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mala som zavedenú antikoncepciu Telya, vaginalny kruzok, lenže som začala po menstruacii krvácať a mat bolesti podbruska, rovnako tak migrény a celkovo pocit nepohody. Kruzok som teda odstránila a prestala používať hneď v prvý mesiac. Rada by som vedela ako dlho po odstránení krúžku sa môj stav dostane do pohody? Jedna sa hlavne o krvácanie mimo menštruácie. Kedy mozem očakávať ze krvácanie skončí, resp co mozem očakávať, kedy navštíviť gynekológa? Nerada by som stav zanedbala nakoľko som v marci absolvovala kyretaz kvôli vnutromaternicovemu teliesku ktoré mi spôsobilo na maternici myomy a nepredstaviteľne silne krvácanie s kusmi zrazenin. Preto ta moja obava z krvácania mimo menzes pri tejto forme HAK.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    začnem odkonca, vnútromaternicové teliesko Vám v žiadnom prípade nespôsobilo myomy, naopak, vnútromaternicové teliesko, ktoré produkuje hormóny brzdí rast myomov.
    Škoda, že ste si vybrali krúžok, prvý mesiac po zavedení dochádza často k neprav. krvácaniu, avšak vo Vašom prípade to môže byť aj v dôsledku myomov, ktoré samotné sú častou príčinou krvácania. Dohodnite si s Vašim lekárom nejakú účinnú liečbu myomov a stratí sa aj krvácanie.

  • Tabletka escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den oan doktor, potrebovala by som radu, pred dvoma tyznami sme mali nehodu pri styku a praskol kondom, styk bol 6 den menstruacie ked mi uz takmer koncila, kedze nechceme teraz dieta do 24 hodin som vzala escapelle tabletku, aj napriek tomu, ze som nemala plodne dni, ale pre istotu… po 8 dnoch som dostala menzes, bol dost silny a trval 7-8 dni, chcem sa opytat, uistit a ukludnit, kedze som dostala menzes mozem byt kludna a tehotenstvo mozem vylucit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escapelle obsahuje veľké dávky hormonov a robí v menštruačnom cykle často neporiadok. Tehotenstvo je málo pravdepodobné, ale určite si dajte napísať hormonálnu antikoncepciu, aby sa Vám už podobné nehody nestávali