Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otehotnenie

    , Autor: kaji02

    Dobrý deň prajem, 17.3. 2023 sme mali s priateľom sex. Použili sme kondóm , ktorý sa nepretrhol len mi priateľ povedal že bol troška zrolovany, keď ho vytiahol a pri koreni bol mokrý . Dokonca vytiahol aj skorej a spravil sa mimo mňa je tam nejaká možnosť že otehotniem? Menštruáciu mám dostať 26.3..Za odpoveď vopred ďakujem.

Podobné otázky

  • Zlynda a otehotnenie

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Užívam antikoncepciu Zlynda už cca pol roka. Myslím, že mi celkom sadla, až na špinenie hocikedy počas cyklu (raz na začiatku blistra, inokedy v strede, niekedy na konci). Bola mi predpísaná preto, lebo z iných dvojzložkových som mávala migrény niekoľkodňové a niekoľkokrát do mesiaca. Vyskúšala som ich viacero (aj estrogénové aj iné dvojzložkové bez estrogénu). No ale k veci.... Počas pauzy (resp. počas zelených placebo tabletiek) som pociťovala príznaky ovulácie - bolesť prsníkov a bradaviek, zvýšená chuť na sex, bolesť v podbrušku, pichanie vo vaječníku, ovulačný hlien. Proste typické príznaky na aké som bola zvyknutá počas ovulácie mimo antikoncepcie. Je možné, že u mňa prebehla ovulácia napriek Zlynde? Počas týchto príznakov som mala nechránený pohlavný styk (konkrétne keď som užívala prvú a štvrtú tabletku z nového blistra). Je možnosť tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    účinok zlyndy je založený práve predovšetkým na potlačení ovulácie, preto je málo pravdepodobné, že u Vás prebieha. Uvedené príznaky sú spojené s účinkami gestagénov, teda aj s nasadením nového balenia zlyndy.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Andrea1234

    Dobrý deň. dobrala som antibiotika PNC 500. Ja uzivam antikoncepciu Katya. Taktiez v ten isty den ked som dobrala antibiotika som si vzala prvu tabletku z noveho blistra. 3 dni po dobrati antibiotik som mala chraneny pohlavny styk, no praskol nam praskol prezervativ. Priatel do mna nevyvrcholil, no to samozrejme neviem povedat na 100%. Mohol byt ucinok antikoncepcie ovplyvneny? Mam si vziat nudzovu antikoncepciu?

  • Zastavenie menštruácie

    , Autor: Natalkaaa

    Prajem pekný deň pán doktor, moja otázka znie: dnes mám dostať menštruáciu brala som 3 bielu tabletku z blajstra, čiže tak poriadne krvacat začnem podľa mňa až v pondelok počas dňa v piatok idem s priateľom na vikend do tatier a keďže mi to vychádza tak že ešte v piatok by som mala mať posledný deň menštruáciu ( v piatok beriem prvú tabletku z nového blajstra) chcem sa opýtať či je možné užiť tabletku z nového blajstra 2 dni skor to je v stredu aby mi skončila menstruacia skor, zaujíma ma skor to či som rovnako chránená aj bez tých dvoch posledných bielych tabletiek alebo v prípade že budeme mať pohlavný styk je šanca na otehotnenie pretože nebudem dostatočne chránená. Ďakujem za odpoved a prajem vám pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    škoda, že ste začali brať neúčinné tablety, mohli ste pokračovať v novom balení a menštruáciu by ste nedostali. Ak skrátite prestávku účinok bude zachovaný, ale nemáte garantované, že sa menštruácia zastaví.

  • Pharmatex - pretrhnuty prezervatív

    , Autor: Sj

    Dobry večer p. doktor. S priateľkou sme mali pohlavny styk. Použili sme pharmatex+kondom. Po dlhšom styku som zacitil že sa kondom pretrhol a chvilku sme suložili bez kondomu a prestali sme. Nedošlo k vyvrcholeniu ani do priateľky ani celkovo. Hned po tom čo sme zistili ze kondom je roztrhnuty sme išli kupiť tabletu “po” do 20 minut.
    Chcem sa opýtať aka je šanca na tehotenstvo a či môže tabletu “po” ovplivniť to že priateľka mala ešte v deň styku posledny deň menštruacie.
    Po užiti lieku do 30 minut začala este trochu krvacala. Je to z lieku alebo menštruacie?
    Zakladna otazka ale je, aka je šanca na otehotnenie?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko tehotenosti je minimálne, tableta po spôsobuje poruchy cyklu, podľa mňa ste ju nemuseli užiť, pretože pharmatex je spoľahlivý aj pri zlyhaní kondomu.
    Dajte priateľke predpísať klasickú hormonálnu antikoncepciu a ušetríte sa takýchto stresov. Znížite jej tým aj riziko smrti na rakovinu maternice, vaječníka a konečníka a keď sa rozhodnete mať deti, budete mať o 30% nižšie riziko potratu. To sú všetko priaznivé efekty hormonálnej antikoncepcie.

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň. Minulý cyklus som zabudla užiť tabletku (2.11). Následne som pokračovala v užívaní a 10.11 mi začala 7 dňová pauza. 17.11 som začala užívať nový blister a 19. 11 som mala prvý nechránený styk od zabudnutia tabletky. Som už plné chránená od prvej aktívnej tabletky z nového blistra?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete o akú antikoncepciu sa jedná, ale šanca na otehotnenie je veľmi malá vo Vašom prípade. Ideálny by však bolo počkať 7 dní od začiatku nového balenia.