Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zlynda a otehotnenie

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Užívam antikoncepciu Zlynda už cca pol roka. Myslím, že mi celkom sadla, až na špinenie hocikedy počas cyklu (raz na začiatku blistra, inokedy v strede, niekedy na konci). Bola mi predpísaná preto, lebo z iných dvojzložkových som mávala migrény niekoľkodňové a niekoľkokrát do mesiaca. Vyskúšala som ich viacero (aj estrogénové aj iné dvojzložkové bez estrogénu). No ale k veci.... Počas pauzy (resp. počas zelených placebo tabletiek) som pociťovala príznaky ovulácie - bolesť prsníkov a bradaviek, zvýšená chuť na sex, bolesť v podbrušku, pichanie vo vaječníku, ovulačný hlien. Proste typické príznaky na aké som bola zvyknutá počas ovulácie mimo antikoncepcie. Je možné, že u mňa prebehla ovulácia napriek Zlynde? Počas týchto príznakov som mala nechránený pohlavný styk (konkrétne keď som užívala prvú a štvrtú tabletku z nového blistra). Je možnosť tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    účinok zlyndy je založený práve predovšetkým na potlačení ovulácie, preto je málo pravdepodobné, že u Vás prebieha. Uvedené príznaky sú spojené s účinkami gestagénov, teda aj s nasadením nového balenia zlyndy.