Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pauza

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 43 r. a užívam 3 roky hak. Užívam kvoli cyklu, kedže som mala silné, dlhé, menzes, ktoré nechceli skončit. Odkedy užívam hak, som velmi spokojná, menzes slabší, kratší, pravidelný..ale jediný „problém“ mám v tom, že ked mi začne 7-dnová pauza cítim sa jak zbitý pes, zrazu ako keby mi tie hormony chýbali alebo čo, začnu mi bolesti hlavy, chrbta, celý človek ma bolí akoby ma kamion prešiel ???? som slabá, unavená, nevládzem fungovat…akonáhle začnem nový blister, vrátim sa do normálu a cítim sa dobre, je toto normálne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri vysadení tabliet sa dostanete do fázy z nízkymi hladinami pohlavných hormónov a to má vplyv na celkové zdravie. Ak máte jednozložkovú antikoncepciu (všetky tablety sú rovnakého zloženia a rovnakej farby) jednoducho nerobte prestávky (tie sú tam iba pre psychiku ženy, aby mala menštruáciu) a berte lieky každý deň. Situácia sa tým vyrieši.

Podobné otázky

  • Účinnosť antikoncepcie od nového blistru

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, minulý blister od 14.3 do 18.3 som užívala ATB rovamycine počas piatich dní. Styk som v tom čase nemala a ani 7 dní potom. Nasledovala pauza od (28.3) kde mi prišlo jednodňové veľmi slabé špinenie a po pauze (3.4) som začala užívať nový blister. A hneď na druhý deň od užitia prvej tabletky z nového blistra som mala nechránený styk každý deň. Som už od tohto blistra plne chránená?

  • Softine

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň,
    začala som užívať antikoncepciu Softine od prvého dňa menštruácie (23.2.) prvý krát v živote brala som ich normálne s maximálnym 30 minútovým oneskorením každý deň o 11 pred obedom. Piatok 15.3. Mi začala 7 denná pauza počas ktorej sa na 3 deň dostavilo krvácanie. Včera (4. deň pauzy) som mala nechránený pohlavný styk s ejakuláciou dnu.
    Moje otázky znejú:
    Som chránená aj počas tejto pauzy?
    Keď mi 7 denná pauza skončí tak na 8 den si dám tabletku zase o 11 alebo môžem aj iný čas?
    Ak by som bola tehotná toto krvácanie z vynechania by sa dostavilo?

    Keďže som začiatočníčkam radsej sa spýtam. Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste chránená aj počas pauzy ak po nej budete normálne pokračovať v užívaní. Môžete čas posunúť. Ak ste tehotná, krvácanie sa nemusí dostaviť, ale krvácanie môže vynechať aj normálne bez toho aby ste otehotneli.

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam HAK leverette a zabudla som užiť poslednú aktívnu tabletku z blistra. Tým pádom mi začala pauza už vo štvrtok namiesto piatku, keďže som tabletku vo štvrtok už neužila. Urobím si 7 dňová pauzu a nový blister začnem užívať už vo štvrtok. Budem plne chránená?

  • Ochrana

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň. Minulý cyklus som zabudla užiť tabletku (2.11). Následne som pokračovala v užívaní a 10.11 mi začala 7 dňová pauza. 17.11 som začala užívať nový blister a 19. 11 som mala prvý nechránený styk od zabudnutia tabletky. Som už plné chránená od prvej aktívnej tabletky z nového blistra?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete o akú antikoncepciu sa jedná, ale šanca na otehotnenie je veľmi malá vo Vašom prípade. Ideálny by však bolo počkať 7 dní od začiatku nového balenia.

  • Špinenie

    , Autor: Viky-22

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette druhý mesiac, už šiesty deň mám špinenie, o tri dni mi začne sedemdňová pauza bude mať počas nej menštruáciu normálne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počas pauzy dostanete menštruáciu, môže byť o niečo slabšia, aj kratšia, to je normálne. Toto špinenie je časté počas prvých troch mesiacoch užívania, stav sa upraví.