Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Uživanie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Začala som po dlhej dobe uživam antikoncepciu cca po 5rokoch. Vobec ma nenapadlo a pozabudla som na uživanie prvej tablety s prichodom menštruacie. A začala som ju uzkovať asi tyždeň pred tym ako menštruacia mala prist. Zatial 3 dni neprišla tak ako mala. Mám prosim tabletky uživať ďalej alebo ako postupovat?

Podobné otázky

  • Prvé užitie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môj memštruačný cyklus sa veľmi skrátil, gynekologička mi odporučila uživanie antikoncepcie, avšak stále mi neprišla menštruácia, poslednú menštruáciu som mala od 9.8. do 14.8. Môžem užiť antikoncepciu aj keď mi stále nezačala menštruácia?

  • Zmena HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prechádzam z náplaste Evra na Belaru kvôli spineniu počas užívania náplasti aj mávam stále bolesti počas menzesu + má trápi ochlpenie tak mi doktor navrhol ....v letáku sa píše ,že zmena pri ďalšom odstránení no ja som akurát v pauze a dok mi povedal ,že ju mám brať v 1 deň menzesu...dneska som začala špiniť kúsok už krv tak som si nasadila v 5.den pauzy keďže vždy mi pri náplasti chodil skoro ku koncu výmene.Tetaz ale neviem čo bolo správne ako ju nasadiť ? Máme sa pre zmenu chrániť ?a aky máte názor na ochlpenie a užívanie antikoncepcie ? Od puberty ma trápi ochlpenie a v 35 rokoch sa mi to zhoršilo som po 2 pôrodoch . Dok na štítnej ma odmietla vyšetriť keďže užívam antikoncepciu a navrhla mi tiež skúsiť zmenu na Belaru ak by nepomohlo mám vysadiť na 3 mesiace a prísť na odbery krvy no ja mám po 2 pôrode hrozne nepravidelný menzes a každých 18 dní preto sa bojím aj vysadiť .ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v podstate jedno či to lieky začnete užívať medzi 1. a 7. dňom pauzy, účinnosť ostane zachovaná. Čo sa týka ochlpenia, antikoncepcia čiastočne tento problém rieši, lebo potláča aktivitu mužských pohlavných hormónov u ženy. Belara obsahuje chlormadinon, ktorý má pomerne vysokú aktivitu proti mužským hormónom a preto je aj v tejto indikácii vhodná.

  • Užívanie antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam už vyše mesiac antikoncepciu Drovelis. Môj problém je ten, že vždy zabudnem užiť tabletku načas v rovnakom čase. Napr. mám si dávať tabletku o ôsmej ráno ale dám si ju o dvanástej. Je tam už štvorhodinový rozdiel. Preto sa vás pýtam či to môže nejak ovplyvniť účinok antikoncepcie. Ďakujem vám vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto drobné posuny nie sú na škodu a neznižujú účinok antikoncepcie. skúste si dať pripomienku do mobilu, alebo si dajte platíčko ku zubnej kefke.

  • operacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,chcela by som sa opytat.koncom augusta mam naplanovanu operaciu brucha,momentalne uzivam antikoncepciu yadine,chcela by som si vsak dat zaviest hormonalne teliesko,zaujima ma ci mozem si to dat urobit teraz pred operaciou v najblizsich dnoch alebo mam este pockat a dat si to urobit po operacii,,,a este by ma zaujimal vas nazor na uzivanie antikoncepcie,ked ma zena problemi s krcovymi zilami,prekonane zapali a krvne zrazeniny v nich(zapali a zrazeniny sa mi vytvorili pocas tehotenstva posledny trimester)a ked dlhsie som na nohach tam ma bolia...dakujem za odpoved...( operaciu krcovych zil mam az buduci rok v januari )

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete o akú operáciu ide, preto neviem, či je vhodné mať zavedené teliesko, poraďte sa na oddelení, kde Vás budú operovať.
    Teliesko je vhodnejšie pri krčových žilách.

  • zlé dávkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Antikoncepciu Jeanine som užívala cca 2roky lenže som sa rozhodla ju na 3 mesiace vysadiť, pretože som počula,že dlhodobé užívanie antikoncepcie vedie k neplodnosti.V marci som Jeanine znova nasadila v prvý deň menštruácie a nastal problém,že prvé balenie som spotrebovala takže treba čakať 2-3dni kým príde menštruácia.Lenže ja som si to neuvedomila a dala som si z druhého balenia jednu tabletku.Takže moja otázka znie:čo teraz?naruší mi to úplne celý cyklus?Bude antikoncepcia účinná pri pohlavnom styku?Ako ďalej s dávkovaním?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dlhodobé užívanie nevedie k neplodnosti a je nezmysel antikoncepciu vysadzovať.
    Nerozumiem Vašej otázke, na menštruáciu sa nečaká, robí sa pravideľná prestávka 7 dní. Ak ste užila omylom tabletu navyše, nevadí, spravte si prestávku potom.