Tri doby pôrodné

MuDr. Peter Berenišin | 2. október 2017
Tri doby pôrodné

Priebeh pôrodu. Čo sa deje v prvej, druhej a tretej dobe pôrodnej?

Prvá pôrodná doba

Začína sa kontrakciami, ktoré sa pravidelne opakujú a postupne silnejú, pričom po určitej dobe sa začnú intervaly medzi kontrakciami skracovať. Prvá pôrodná doba predstavuje najdlhšiu fázu pôrodu, hoci niektoré ženy si pri slabších kontrakciách na začiatku ani nemusia uvedomiť, že sa už pôrod vlastne začal. V tejto fáze je potrebné vyzbrojiť sa trpezlivosťou, pretože nie je vhodné nasilu ju urýchľovať.

Čítajte aj: Pôrod - ako začína, ako prebieha?

kontrakcie

Sprievodným znakom môže – ale nemusí – byť odtok plodovej vody. K odtoku plodovej vody môže dôjsť buď na začiatku alebo kedykoľvek v priebehu tejto pôrodnej doby.

POZOR:

Len čo odtečie plodová voda, mala by si rodička ľahnúť, aby otvorom v plodovom vaku nevypadla buď časť pupočníka alebo niektorá končatina novorodenca, čo by predstavovalo komplikáciu pri pôrode.


Ku koncu 1. pôrodnej doby začnú byť kontrakcie omnoho silnejšie, čo niektoré ženy vnímajú bolestivo, navyše si myslia, že už treba začať tlačiť. Pokiaľ však nie sú pôrodné cesty dostatočne otvorené, musí mať rodička trpezlivosť a snažiť sa jednotlivé kontrakcie „predýchať“ spôsobom, ktorý jej ukáže pôrodná asistentka. Vďaka tomu sa ľahšie znášajú kontrakcie a menej bolestivo sa otvárajú pôrodné cesty.

Môže vás zaujímať: Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Druhá pôrodná doba

Začína sa od momentu, kedy sú pôrodné cesty dostatočne otvorené, aby žena mohla počas kontrakcie začať aktívne tlačiť a tak vlastne vytlačiť dieťatko z maternice von.

Ide o fyzicky asi najnáročnejšiu etapu pôrodu a opäť tu treba klásť dôraz na disciplínu rodičky a absolútnu spoluprácu s pôrodníkom alebo pôrodnou asistentkou. Veľmi dôležité je v tejto fáze dýchanie rodičky, pretože pomedzi jednotlivé kontrakcie musí zabezpečiť dostatok kyslíka pre rodiaci sa plod.


Druhá pôrodná doba končí narodením dieťatka, potom si mamička krátko oddýchne, pretože za krátky čas sa kontrakcie vrátia a začne tretia pôrodná doba.

Tretia doba pôrodná

Počas nej sa vďaka kontrakciám odlúči z maternice placenta a taktiež vyjde von z tela matky. Kontrakcie sú však znateľne slabšie a aj „porodenie“ placenty je v porovnaní s porodením dieťatka „úplná malina“.

Kontrakcie pokračujú aj potom, hoci postupne slabnú – vďaka tomu sa maternica sťahuje a uzatvárajú sa cievy, ktoré v maternici ostali otvorené po odlúčení placenty.

Ako spoznám, že sa už začína pôrod? Priebeh pôrodu: 1. doba pôrodná
Prečo by som už nechcela rodiť s epidurálkou...

doba pôrodná

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: