Tehotenstvo články

Genetika vzs. tehotnosť

Genetika vzs. tehotnosť

Prirodzenou biologickou túžbou harmonického partnerského vzťahu je mať zdravé dieťa. Na Slovensku je asi 15 % párov, ktoré sú v tejto snahe neúspešné. Buď sa im nedarí otehotnieť vôbec (primárna sterilita), alebo žena dieťa nemôže donosiť a porodiť (sekundárna sterilita). Medzi možné dôvody neúspešnosti patria aj geneticky podmienené stavy. Čítať viac..

M Herpes zoster v tehotenstve

Herpes zoster v tehotenstve

Herpes zoster, ľudovo nazývaný „pásový opar“, je ochorenie, ktoré postihuje najmä starších pacientov, nakoľko analogicky s inými vírusmi zo skupiny herpesvírusov sa aj tento aktivuje pri oslabenom imunitnom systéme. Občas sa však herpes môže objaviť aj u tehuľky. Čo v takom prípade? Čítať viac..

Pekná aj v tehotenstve

Pekná aj v tehotenstve

Tehotenstvo pristane každej žene. Vnútorná radosť z očakávania potomka vyžaruje aj z jej tváre. Napriek tomu v starostlivosti o pleť i telo treba pokračovať aj počas deviatich mesiacov. Čítať viac..

Blížime sa do finále: Praktické tipy na posledných 6 týždňov pred pôrodom

Blížime sa do finále: Praktické tipy na posledných 6 týždňov pred pôrodom

Na niektoré udalosti v živote sa človek pripraviť môže, na niektoré nie. Narodenie bábätka je jedinečnou zmesou oboch prípadov: viete síce s istotou, že budete mať pri pôrode bolesti, ale celkovo je pôrod a hlavne to, čo nasleduje, veľkým prekvapením. Aby ste prispeli k „zdarnému priebehu vecí“, venujte pozornosť našim tipom, čomu sa venovať v posledných šiestich týždňoch tehotenstva... Čítať viac..

skratky z ultrazvuku

Skratky z ultrazvuku

Ultrazvukové vyšetrenie patrí v súčasnosti medzi „povinnú jazdu“, ktorú by mala absolvovať každá tehotná žena. Na Slovensku sa preferuje toto vyšetrenie v 10., 20. a 30. týždni tehotenstva, podľa potreby aj častejšie. Čítať viac..

Koľkokrát na ultrazvuk?

Koľkokrát na ultrazvuk?

Každá nastávajúca mamička sa teší na chvíľu, keď jej lekár tehotenstvo nielen potvrdí, ale jej bábo v brušku aj prostredníctvom ultrazvuku ukáže. Čítať viac..

Článkov: 760