Ako sa dá zistiť pohlavie dieťatka pred narodením?

Redakcia | 9. august 2016

Chcete vedieť pohlavie vášho dieťatka ešte pred jeho narodením?

Pohlavie bábätka s pomerne vysokou pravdepodobnosťou určí ultrazvuk

Pohlavie vášho dieťatka ešte pred narodením zistíte najčastejšie ultrazvukovým vyšetrením, hoci toto vyšetrenie sa robí z úplne iných dôvodov. U nás sa zvyknú robiť zvyčajne tri ultrazvukové vyšetrenia v tehotenstve – v 10., 20. a 30. týždni.  Pri posledných dvoch vyšetreniach, teda v 20. a 30. týždni by vám lekár mohol vedieť povedať, či to bude chlapček alebo dievčatko.

Čítajte tiež: Čínsky kalendár

Ako spoľahlivé sú gender testy - testy určujúce pohlavie z obchodu?

Na trhu sú dostupné tzv. gender testy - testy určujúce pohlavie dieťatka z moču matky. Výsledky sú však často nejasné, za pokus to však - možno - zvlášť pre nedočkavých rodičov - stojí.

Zaujme vás: Vyberáte meno pre svoje bábätko?

Ultrazvuk nezaručuje pohlavie na 100%

Toto určenie pohlavia však nie je stopercentné, závisí od kvality ultrazvuku a hlavne od polohy dieťatka v maternici. Dieťa môže byť otočené tak, že mu pohlavie nie je vidieť. A navyše, keď vám oznámia, že je to dievčatko, stále to môže byť chlapček (napr. pohlavný úd mu pri ultrazvukovom vyšetrení mohol splývať na obrazovke so stehnom). A aj keď sa to stáva menej často - chlapček môže byť dievčatko – napr. mohlo mať  prštek  tak šikovne umiestnený, že to  na obrazovke vyzeralo úplne ako tá „inkriminovaná vec“.

Prečítajte si: Chcela by som mať... Chlapčeka? Dievčatko?

Najistejšia metóda je odber plodovej vody

Spoľahlivá metóda na zistenie pohlavia je odber plodovej vody. Jej laboratórny rozbor bez omylu odhalí, či sa v brušku schováva chlapček alebo dievčatko. Toto vyšetrenie sa však robí iba v nutných prípadoch, keď treba vylúčiť vrodené vývojové chyby dieťaťa. I vzhľadom na určité  riziko poškodenia plodu pri odbere plodovej vody sa rozhodne nerobí iba kvôli zisteniu pohlavia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: