Radíme vám: Na čo sa pripraviť v šestonedelí?

redakcia Mama a ja | 22. júl 2016
Radíme vám: Na čo sa pripraviť v šestonedelí?

Obdobie po pôrode je obdobím veľkým zmien, na ktoré sa môžete pripraviť a zvládnuť ich bez stresu.

Konečne nastal ten dlho očakávaný deň, kedy prišlo na svet vaše dieťatko. To malé prekvapenie, ktoré ste doteraz chránila vo svojom brušku, sa premenilo na malého človiečika. Teraz ho držíte v náručí...

Čítajte tiež: Obdobie šestonedelia - 1. časť, Obdobie šestonedelia - 2. časť

Je samozrejmé, že celý váš svet a svet vašej rodiny teraz patrí len jemu. Také bábätko vyžaduje naozaj veľa pozornosti, hlavne počas prvých dní a mesiacov. Na to, aby mohla čerstvá mamička všetky tieto nové skúsenosti prežiť v pohode, je potrebné, aby vedela posúdiť a zvládať deje a zmeny, ktoré sa odohrávajú v jej tele po pôrode. Len potom sa dokáže sústrediť na dieťatko.

Čo je vlastne šestonedelie?

Rané šestonedelie – trvá odo dňa pôrodu do 10. Dňa po pôrode. V tomto čase sa hoja pôrodné rany, začína a postupne sa stabilizuje tvorba mlieka. V tomto období žije mamička v najužšom spojení so svojím dieťatkom a nie je možné ich rozdeliť. Je to najkrajší druh symbiózy.

Neskoršie šestonedelie – končí približne po šiestich až ôsmich týždňoch. Mamička sa prispôsobuje životu s bábätkom, vytvárajú si spoločný denný režim.

Zmeny v tele

Šestonedlím sa označuje obdobie, ktoré nastáva po pôrode, kedy sa strácajú anatomické a fyziologické zmeny spôsobené tehotenstvom a organizmus sa vracia do stavu pred otehotnením.

Nemôžeme tomu však rozumieť doslovne, pretože tehotenstvo i pôrod spôsobujú ďalekosiahle zmeny v telesnej aj psychickej stránke ženy. Takže v momente, kedy sa žena stáva matkou, úplný návrat do „pôvodného stavu“ nenastane vlastne nikdy.

Prečítajte si tiež: Spomienky na šestonedelie

Zavinovanie maternice

Najväčšie zmeny prebiehajú v maternici, ktorá v priebehu tehotenstva vážila okolo 1 000 g. Už v prvom týždni sa rýchlo zmenšuje a na konci šestonedelia váži v priemere 80 g. Po odlúčení placenty nastávajú hormonálne zmeny, ktoré podporujú zmenšovanie svalových buniek a zmršťovanie svalových vlákien. Pri tomto procese môžu ženy (hlavne viacrodičky) v prvých dňoch po pôrode pociťovať bolesti podobné kontrakciám. Bolestivosť sa zvyšuje pri dojčení.

Zmeny v mieste uloženia placenty

Hneď po pôrode placenty sa miesto jej uloženia zmenší o polovicu. Povrchová vrstva sliznice maternice odumiera a odlučuje sa (obnova tejto sliznice končí o 3 týždne a v mieste uloženia placenty o 6 týždňov) v podobe očistiek (lochií). Očistky najskôr obsahujú krv a krvné zrazeniny, odumreté tkanivo, tkanivový mok a ostatné sekréty. V prvých dňoch sú očistky červené, po 3-4 dňoch hnednú, cievy sa postupne uzatvárajú a očistky menia svoju farbu na žltú. Po týždni vymiznú červené i biele krvinky a očistky sú belavé, až sa nakoniec menia na priesvitný hlien.

Očistky majú charakteristický, nasladlo mdlý zápach a po prechode pôrodnými cestami von z tela sa môžu stať živnou pôdou pre baktérie. Preto je potrebné dbať počas šestonedelia na zvýšenú hygienu celého tela.

Zmeny krčka maternice

Po pôrode je krček maternice ochabnutý a tenkostenný, s narušenými okrajmi, mierne pootvorený. Postupne sa uzatvára a na konci prvého týždňa je otvorený na 1 cm. Uzatvára sa od vnútornej bránky smerom k vonkajšej. Na konci šestonedelia získava hrdlo cylindrický tvar a vonkajšia bránka krčka má tvar priečnej štrbiny (pokiaľ žena neporodí, má bránka okrúhly tvar).

Zmeny v pošve

Po neoperačnom pôrode sa pošva vracia do pôvodného stavu za 3 týždne, zostáva však menej pružná, jej povrch je hladší a steny pošvy sa mierne znížia.

Zmeny vonkajších častí panvového dna

Po pôrode sa zmenšuje prekrvenie vonkajších rodidiel, postupne mizne ich presiaknutie a pigmentácia (tmavšie zafarbenie), prípadne kŕčové žily sa zmenšia alebo celkom vymiznú. Svaly panvového dna získavajú svoj tvar a postupne sa vracajú do pôvodnej polohy.

Zmena brušnej steny

Vracia sa jej opäť elasticita a tonus priamych svalov, trvá to približne 6 – 7 týždňov. Napínanie brušnej steny v tehotenstve môže spôsobiť drobné trhlinky elastických vlákien, tzv. strie, ktoré môžu pretrvávať a postupne zošednúť.

S čím ďalším sa môžeme v šestonedelí stretnúť:

  • Šestonedieľky majú hlbšie dýchanie, klesá počet tepov aj vdychov.
  • Ženy v šestonedelí majú zníženú peristaltiku (pohyb čriev). V dôsledku toho sú u šestonedeliek problémy s vyprázdňovaním pomerne časté. Tiež sa upravujú pomery v žalúdku a vracia sa chuť k jedlu.
  • Močový mechúr je po pôrode ochabnutý a prvé dni sa nedostatočne vyprázdňuje. Prvé hodiny po pôrode dochádza k bolestiam pri močení, často kombinovaným s potláčaním nutkania na močenie. Všetky  tieto stavy môžu byť príčinou vzniku infekcie močových ciest v šestonedelí. Je dôležité v tomto období sledovať častosť močenia, prijímať dostatok tekutín a v prípade problémov využiť dostupné podporné metódy ako oplachy genitálií teplou vodou, teplá sprcha, púšťanie vody z vodovodu či inú metódu podpory močenia.
    Hormonálne zmeny: po pôrode rýchlo klesá hladina placentárnych hormónov – na nulovú hodnotu sa dostávajú okolo 11.- 16. dňa po pôrode. Klesá tiež hodnota estrogénov a progesterónov do siedmeho dňa a ich ďalší vzostup závisí od laktácie. Počas nej sa uvoľňuje i hormón oxytocín, ktorý nesúvisí len s produkciou mlieka, ale napomáha tiež sťahovaniu maternice.
  • Zmeny hladín hormónov spúšťajú tiež ostatné zmeny v tele, čo sa odráža nielen na telesnej stránke ženy, ale aj na psychike. Podľa štatistík, 50 – 75 % rodičiek zažíva tzv. „babyblues“: objavuje sa 3. Či 4. Deň po pôrode, vrcholí okolo 6. Dňa a spontánne vymizne okolo 12 dňa po pôrode. Pokiaľ tento stav trvá dlhšie ako dva týždne, môže prejsť do popôrodnej depresie (tá postihuje 5 – 20 % mamičiek). Je dôležité rozlíšiť prvotné príznaky popôrodnej depresie. V prípade, že baby blues prerastie do depresie, je nutné vyhľadať odbornú pomoc. Čím skôr to urobíte, tým väčšia je šanca, že sa váš psychický stav čo najskôr zlepší.
  • Fyzická a psychická únava sú v období po pôrode bežným javom. Veď 9-mesačné obdobie, kedy ste nosila svojho vytúženého drobčeka vo svojom bruchu, obzvlášť posledné mesiace, vám dalo iste veľmi zabrať. Nielen preto je dôležité, aby ste v týždňoch po pôrode dostatočne odpočívali. Požiadajte o pomoc s dieťaťom a domácnosťou svojho partnera, rodičov, súrodencov... Veď vaša pohoda sa prenáša aj na vaše dieťatko.

Ako vy sama môžete prispieť k svojej pohode?

Hovorte o svojich pocitoch – s manželom (partnerom), kamarátkou či iným blízkym človekom.
Skúste oddychovať vždy, keď spí vaše bábätko.
Nájdite si čas pre seba, choďte von (cvičenie, plávanie, prechádzka, dobrá hudba, návšteva čajovne s kamarátkou, príjemný film... akákoľvek aktivita je dobrá).
Stretávajte sa s inými mamičkami – vhodným miestom je materské centrum, kde usporadúvajú napr. kurzy masáží bábätiek, nosenie detí v šatke a pod.

Užívajte si každý deň svojho „nového života“. Nech ja vaším heslom: „Aby každý deň za niečo stál.“

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: