Som tehotná a mám KLIEŠŤA

Redakcia | 27. júl 2021
Borelioza a tehotenstvo

Ako postupovať?

Globálne otepľovanie kliešťom praje a aj vďaka tomu sa dnes vyskytujú v oblastiach, na ktorých o nich niekedy ani nechyrovali. Pri výletoch do prírody preto vždy siahajte po dlhom oblečení, vhodnej obuvi a nezabudnite ani na repelenty, ktoré si môžete vyrobiť aj doma.

Ak po návrate domov objavíte na sebe kliešťa, nevyberajte si ho, aby v ranke neostala hlavička. Hoci sa infekcia zväčša prenáša až v priebehu pár hodín po prisatí,  je nutné overiť, nakoľko je to rizikové.

Riziko boreliózy

Keďže tehotenstvo je výnimočný stav, nepodceňujte to a vyhľadajte lekársku pomoc. Informujte o tom aj svojho gynekológa. Kliešte môžu prenášať ochorenia, napr. aj boleriózu (ext. zdroj borelióza a tehotenstvo). Gynekológ vám preto dá odobrať krv na jej zistenie, tento odber sa opakuje o šesť týždňov.

Lymská borelióza
Prečítajte si tiež:

Lymská borelióza

Inkubačná doba boreliózy sa pohybuje v dňoch až týždňoch, keď človek začína na sebe pociťovať prvé príznaky. Typickým prejavom tohto ochorenia je červená škvrna na mieste prisatia kliešťa. Ak však bol odstránený celý a neštipol vás, nemusíte mať obavy.

Ak sa ale objavia príznaky ako zvracanie, zvýšená teplota, ospalosť ap., lekára vyhľadajte tiež.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: