SEX v tehotenstve si môžeme užiť

Mgr. Petra Hladká | 26. november 2019
SEX v tehotenstve si môžeme užiť

Hoci sa to nezdá, tehotenstvo a intímne chvíľky s partnerom k sebe jednoducho patria. Zabudnite na mýty a povery, ktoré hovoria o nevhodnosti milovania s bábätkom v brušku. Ak na TO máte chuť obaja, nemajte strach!

Sex v gravidite je prospešný

Neveríte? Telo ženy je v tomto období omnoho citlivejšie a chvíle v nežnom objatí sa môžu stať najkrajšími a najintenzívnejšími v živote ženy. Navyše, lekári sa zhodujú – ak tehotenstvo prebieha bez komplikácií, milovanie vám nemôže ublížiť! Potvrdil nám to aj gynekológ s dlhoročnou praxou MUDr. Milan Matta.

„Sex v tehotenstve môžeme považovať za bezpečný, bez negatívneho dopadu na graviditu. Neexistuje žiadny priamy súvis ohľadom spustenia predčasného pôrodu sexuálnym stykom,“ hovorí gynekológ, no zdôrazňuje, že to platí len u žien s bezproblémovým tehotenstvom. 

Vedeli ste, že...?

Sex pri bezproblémovom tehotenstve je bezpečnejší ako korčuľovanie, lyžovanie, bicyklovanie?

Mýty vs. realita o sexe v tehotenstve

Je len málo oblastí v živote, ktoré sú opradené mýtmi tak ako intimita v tehotenstve. Mnoho párov sa preto sexu počas deviatich mesiacov zriekne takmer úplne. A to je veru škoda. 

„Sexualita v tehotenstve je stále vnímaná časťou žien ako tabu a nezriedka predstavuje tému, o ktorej sa radšej nehovorí, a ak predsa len, tak je zvyčajne dávaná do súvislosti s tým, že partner sa dožaduje sexuálneho kontaktu. Z minulosti pretrvávajú určité domnienky, či dezinformácie, ba nezriedka aj povery ohľadom „vážneho rizika“, že žena potratí práve kvôli sexuálnemu styku, alebo že ani zvieratá predsa tiež nekopulujú, keď sú gravidné. Častým argumentom je aj tvrdenie: „veď neohrozím svoje dieťa infekciou, veď mu predsa môžem takto ublížiť“,“ dopĺňa lekár. 

Bábätku pri milovaní určite neublížite. Ani váš partner. Plod je veľmi dobre chránený maternicou aj plodovými obalmi, takže ani z tohto hľadiska sa nie je čoho obávať.

Tehotné ženy odmietajú sex

...lebo sa cítia ako veľryby.

No nie všetko je také ružové, ako sa na prvý pohľad zdá. Vyvolených budúcich matiek, ktoré si intímne chvíľky vo dvojici užívajú počas celého tehotenstva, nie je mnoho. Druhým extrémom sú ženy, ktoré by boli najradšej, keby sa ich partner počas celých deviatich mesiacov ani nedotkol. „Majú strach hlavne v prvom trimestri, aby neohrozili svoje tehotenstvo, čo sa prejavuje stresom obidvoch partnerov a následným odmietaním sexuálneho kontaktu,“ hovorí lekár. 

Ďalším dôvodom je únava, prípadne aj ranné nevoľnosti, ktoré prichádzajú nielen ráno a chuti na milovanie skutočne nepridávajú... A ešte je tu psychika, ktorá nás donúti veriť, že už na začiatku tehotenstva vyzeráme ako veľryby.

„Nesporným faktom, ktorý môže mať negatívny vplyv na sexualitu, je samotné vnímanie ženy, keď sa cíti pre svojho partnera neatraktívna. Je to spôsobené tým, že ženské telo prechádza počas gravidity určitými zmenami, ktoré niektoré ženy vnímajú dosť negatívne. Práve v tomto období, keď žena potrebuje opätovne nadobudnúť sebadôveru, je pre ňu podpora partnera veľmi dôležitá,“ zdôrazňuje odborník. 

POZOR!

Od polovice druhého a počas celého tretieho trimestra sa určite neodporúča poloha, pri ktorej je partner hore, keďže sa spája s rizikom predčasného odtoku plodovej vody. 

sex a tehotenstvo

Tehotenstvom sa ženské telo mení

Hneď od začiatku. „Vplyvom hormónov dochádza aj k zmene citlivosti pŕs, čo sa niekedy môže prejaviť vo forme sekrécie z bradaviek počas vzrušenia či samotného orgazmu. Je nutné počítať aj so zvýšením vaginálnej sekrécie, ktorá môže byť počas sexuálneho vzrušenia ešte výraznejšia,“ vymenúva lekár.

No to nie je všetko. Aj prežívanie orgazmu môže ženu výrazne zaskočiť. „Počas gravidity dochádza k určitým zmenám vo veľkosti genitálií – a to hlavne mechanizmom vazokongescie (hromadenie krvi, pozn. redakcie), ktorá sa počas sexuálneho vzrušenia ešte zvýrazňuje a nezriedka po odznení orgazmu má časť žien nepríjemné pocity. Práve tento aspekt v negatívnom smere ovplyvňuje sexuálnu frekvenciu stykov v gravidite. Prežívanie orgazmu môže byť spojené s nepríjemnými sťahmi, ba až kŕčovitými bolesťami,“ dopĺňa gynekológ. 

V ženskom tele sa však počas zázračných deviatich mesiacov gravidity deje omnoho viac. „Následkom hormonálnych zmien hlavne v prvom a treťom trimestri dochádza v pošve k zväčšeniu svalových vlákien a poklesu spojivového tkaniva – kolagénu, čo vedie k strate schopnosti sťahovania hladkých svalových vlákien, ktoré sú dôležitou súčasťou sexuálnej odpovede počas pohlavného styku. Predpokladaný negatívny vplyv na sexualitu v tehotenstve môže mať aj samotný pokles mužských pohlavných hormónov, ako sú: testosterón, androstendión a dehydroepiandrosterón, ktoré sú dôležité v oblasti sexuálneho cítenia,“ vymenúva odborník.

Sex v druhom trimestri tehotenstva

Aj keď sa ženám zdá, že pribrali už aspoň 50 kíl, vo väčšine prípadov na nich tehotenstvo ešte nevidieť. Bruško je malé, telo prekrvené a pravdepodobne sa zvýšila aj chuť na sex. Organizmus si na nový stav tehVeľké bruško nás presviedča, že pre partnera už nie sme také atraktívne ako pred tehotenstvom – aj keď to vôbec nie je pravda. Ak sa sexu vo vysokom štádiu tehotenstva zriekate len z obavy, že bábätku ublížite, nemajte strach.

Pokiaľ vaše tehotenstvo nepatrí do kategórie rizikových, milovanie si môžete užívať prakticky až do pôrodu. A keď sa bábätku na svet nechce, lekári odporúčajú opäť sex!

„V termíne pôrodu je sexuálny styk  považovaný za prospešný, keďže dokázateľne znižuje riziko prenášania tehotenstva po 41. gestačnom týždni, a tým aj nutnosť vyvolania pôrodu,“ vysvetľuje lekár silu prirodzených prostaglandínov, ktoré sa nachádzajú v ejakuláte a napomáhajú spusteniu pôrodu.

Kedy sa sex v tehotenstve neodporúča:

  • pri vaginálnom krvácaní
  • ak máte nízko nasadajúcu placentu
  • ak sa vám skracuje alebo otvára krček maternice
  • ak hrozí predčasný odtok plodovej vody
  • ak má váš partner pohlavné ochorenie
  • pri skorších opakovaných potratoch do 10. – 12. týždňa tehotenstva 

Opatrní buďte:

  • pri nekomplikovanom viacplodovom tehotenstve
  • pri výskyte predčasného pôrodu v predchádzajúcej gravidite
  • ak vás trápia opakované bakteriálne infekcie pošvy 
Sex a tehotenstvo
Prečítajte si tiež:

Sex a tehotenstvo

To, že pod srdcom nosíte  dieťa, neznamená, že ste prestali byť ženou

Práve naopak. Práve teraz ste ženou viac ako inokedy predtým. Ak vaše tehotenstvo nepatrí do skupiny rizikových, nebojte sa dať voľnosť svojim pocitom. Intimita, ktorú pocítite, možno prekvapí aj vás. A nezabúdajte, mesiace do pôrodu sú na dlhý čas posledné, ktoré prežijete vo dvojici.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: