Šesť týždňov po pôrode: NA ČO BY STE NEMALI ZABUDNÚŤ?

Redakcia | 27. júl 2022
Šestonedelie

Prešlo 6 týždňov od pôrodu a vy ste úspešne zvládli popôrodnú adaptáciu, dojčenie a spolu s partnerom ste sa prispôsobili novým podmienkam v rodine. Aj keď svoj pôrod postupne spracovávate, stále máte v pamäti pôrodnú bolesť a častejšie vyšetrovanie v závere tehotenstva. Prečo o tom píšem?

Kontrola po šestonedelí

Je čas absolvovať KONTROLU PO PÔRODE u svojho gynekológa 

Celé tehotenstvo ste bez akýchkoľvek pochybností pravidelne navštevovali poradňu, prípadne aj predpôrodný kurz, aby ste sa dobre pripravili na pôrod a zároveň zabezpečili zdravý vývoj svojho dieťatka. Teraz nastal čas, aby ste sa povenovali svojmu zdraviu. Pravdepodobne vám teraz napadá množstvo dôvodov, kvôli ktorým sa budete snažiť túto prehliadku odložiť. Ja viem, vaše dieťatko je ešte malinké, nechce sa vám v čakárni vysedávať, nemáte čas alebo nestíhate... Napriek tomu si zakrúžkujte dátum v kalendári...

Navštívte gynekológa, mamičky

Vo vlastnom záujme by ste mali navštíviť svojho gynekológa. Skontroluje, či sa váš organizmus vrátil do takmer pôvodného stavu.

Vyšetrí vnútorné rodidlá, skontroluje zhojenie pôrodných poranení, po cisárskom reze hojenie operačnej rany, ultrazvukovým vyšetrením zistí, či sa vaša maternica správne zavinula a uložila po pôrode, zhodnotí stav panvového dna, hrdla maternice a pošvy, prehliadne prsníky. Odoberie ster na cytológiu v rámci onkologickej prevencie.

Ak je potrebné, urobí krvné testy, prípadne predpíše prípravky s obsahom železa alebo vitamínov. Zároveň s ním môžete konzultovať akékoľvek ťažkosti, ktoré sa u vás v popôrodnom období objavili. No a v neposlednom rade plánujete opäť plnohodnotne pohlavne žiť. Je preto dobré mať istotu, že ste v poriadku. Nezabudnite plánovať rodičovstvo. Mýtus, že ak dojčíte, nemôžete otehotnieť, je už dávno vyvrátený. 

Ak prehliadka po šestonedelí potvrdí, že ste v poriadku, následne vám stačí, ak sa neobjavia nejaké ťažkosti, iba preventívna prehliadka raz ročne.

POZOR! Ste po pôrode príliš precitlivená, plačlivá, máte pocit, že nič nezvládate? Môžu to byť „iba“ rozhádzané hormóny, ale aj popôrodná depresia. Nebojte sa o tom, čo prežívate, hovoriť s odborníkmi. Neostávajte so svojím trápením  sama. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: