TOTO sú najčastejšie fámy, ktoré kolujú okolo pôrodu

MUDr. Marek Brenišin | 23. november 2020
Mýty o pôrodoch

Aj vy ste si mysleli, že...?

Rodiť iba na chrbte?

V súčasnosti sa to už neodporúča, pokiaľ je to možné, žena by mala mať umožnené meniť polohu aj pri priechode bábätka pôrodnými cestami. Gravitácia dokáže v tomto smere zázraky.

Domáce pôrody?

Určite sú pre ženy menej stresujúce, no ak by sa niečo stalo, je ťažšie zasiahnuť. Aj ideálne prebiehajúci pôrod sa môže v okamihu zvrtnúť. Bohužiaľ, stresujúce prostredie a často aj nie ideálne pristupujúci personál môžu ženy motivovať rodiť doma. Na Slovensku je táto situácia pokrytá len čiastočne, na žiadosť sa rodiť doma nedá.

Lotosový pôrod?

Veľmi nebezpečný mýtus. Pri ňom sa čaká, až pupočník dotepe a odpadne sám. Čo môže byť pokojne na druhý, aj tretí deň. Tkanivo placenty sa už ale rozkladá a môže dôjsť k vyplaveniu toxínov do krvi bábätka a ťažkej otrave.

Prirodzený pôrod vs. cisársky rez?

Sú situácie, keď sa inak nedá. Ideálne by bolo rodiť prirodzene, ale pri chybnej polohe bábätka (skrížene, zadočkom, či úzke pôrodné cesty) je lepšie voliť túto metódu. Umelo tlačiť na prirodzené pôrody alebo cisársky rez je nezmyslom, každý pôrod treba posúdiť zodpovedne.

Pôrodný plán je dobré si pripraviť, ale zároveň rešpektovať pôrodníka

V dnešnej dobe sa už dá zhotoviť tzv. pôrodný plán. Budúca mamička, prípadne rodičia doň spíšu, ako by mal prebiehať ich pôrod, čo si želajú a, naopak, čo nepripadá do úvahy. Požiadavky v ňom môžu byť zásadné (napr. podanie epidurálu, cisársky rez na žiadosť pacientky) alebo z pohľadu pôrodníka menej dôležité (napr. arómoterapia).
Prirodzene, treba rešpektovať prianie rodičky, stres v tomto smere nie je dobrým pomocníkom, naopak, môže prispieť aj k zastaveniu pôrodu. Na druhej strane, aj rodičia si musia uvedomiť, že nie vždy sa dá ísť podľa toho, čo si naplánovali. Niekedy stačia sekundy a môže ísť o život, alebo aj o životy...

Dôležitá je preto aj dôvera v zdravotnícky personál, ktorý robí všetko pre to, aby pôrod prebehol v poriadku a plač práve narodeného bábätka je odmenou nielen pre rodičov, ale i pre lekárov, zdravotné sestry  a pôrodné asistentky, ktoré sú pri pôrode. 

Ideálne je preto pôrodný plán brať ako osnovu a prispôsobovať ho danej situácii. Vtedy je najlepší efekt pre všetkých a jediné, čo ostáva, je tešiť sa z malého drobca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: