Sauna a tehotenstvo – áno či nie?

MUDr. Marek Brenišin | 24. november 2021
Sauna a tehotenstvo

Viete, aký je rozdiel medzi fínskou a švédskou saunou? Švéd najprv postaví dom a potom premýšľa, ako k nemu prilepí saunu. Fín najprv postaví saunu a potom rozmýšľa, ako k nej pristaví dom.

Saunovanie sa aj v našich končinách teší čoraz väčšej popularite. Je však vhodné aj pre tehotné?

Len máločo predstavuje lepší relax, než po náročnom dni ísť do horúcej pary a oddychovať pri vonných olejoch a esenciách. Záujem o tento druh relaxu stúpa aj u tehotných. Kedy a či je vôbec pre budúcu mamičku vhodné, si rozoberieme v tomto článku.

Suchá a parná sauna

Existuje tzv. suchá sauna a parná sauna. 

Suchá sauna je najrozšírenejšia vo Fínsku, jej princíp spočíva v zahriatí miestnosti na 80 – 120 °C. Podľa vkusu a chuti možno pridať rôzne oleje a esencie, ale nie je to podmienkou. Pred saunovaním by sa mal človek osprchovať, ideálne aj po ňom.

Pre zvýšenie účinku sauny sa odporúča viacero cyklov, ideálne dva až päť, pozostávajúcich z 10 – 15 minút v saune a rovnakom čase v odpočinkovej miestnosti. Niektorí sa idú bezprostredne po opustení sauny schladiť do studenej vody či do snehu.

Parná sauna sa líši od suchej tým, že v miestnosti sa nachádza aj para, ktorá býva pravidelne vytváraná na to určeným prístrojom. Čo sa týka časov a cyklov, sú podobné ako pri fínskej saune.

Všeobecne platí, že saunu by sme nemali navštevovať viac než dvakrát do týždňa a počet cyklov pri jednej návšteve by nemal presiahnuť päť.

Sauna má výborné účinky na srdcovocievny systém, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky a hlavne odbúrava stres. Ako sme už spomínali, v štátoch ako Fínsko, Švédsko či Rusko je bežnou súčasťou života, že do nej rodičia berú aj deti od útleho veku.

Prirodzene, aj tu je namieste určitá opatrnosť. Najmä pacienti so srdcovocievnymi ochoreniami, pokročilou aterosklerózou, či postihnutím nervového systému by mali byť obzvlášť obozretní a saunovanie konzultovať s lekárom.

Saunovanie v tehotenstve

Hoci v našich končinách donedávna prevládalo výslovné odporúčanie tehotným saunu neabsolvovať, tento postoj sa postupne mení. Severské národy saunovanie odporúčajú aj budúcim mamičkám. Dokonca už aj v Nemecku sa objavujú hlasy, že pobyt v nej môže pomôcť uvoľniť svaly a žena má potom hladšie prebiehajúci pôrod.

Oproti tomu americkí odborníci saunu buď neodporúčajú, alebo ju výslovne zakazujú. Odvolávajú sa na nehygienickosť, či možný kolaps tehotnej ženy. Preto sa mnohí pýtajú, kde je vlastne pravda?

Určite nie je vhodné s tým začínať, ak žena predtým takúto skúsenosť neabsolvovala. Mohlo by sa totiž pokojne stať, že by v saune odpadla a mohla by sa aj poraniť. Rovnako budúce mamičky s rizikovým tehotenstvom by mali zvážiť, či si radšej takéto niečo neodoprieť a do sauny vstupovať len s odporúčaním lekára, ktorý vedie poradňu.

Ďalším argumentom PROTI je možné prehriatie bábätka v brušku. Našťastie, štúdie nepreukázali kritické zvýšenie teploty v brušku, takže hoci sa vám možno zdá všeličo, drobec je bezpečne v poriadku, keďže telo si svoju teplotu starostlivo reguluje aj počas sauny.

Ak ale žena zvládala pobyt v saune bez problémov a nemá žiadne iné ochorenia, či problémy, ktoré by sa mohli pobytom v takejto miestnosti zhoršiť, môže si užiť tento druh relaxu. Aj tu ale platí, že by nemala do sauny chodiť viac než dvakrát do týždňa a absolvovať by mala maximálne dva cykly, pričom sa neodporúča chladenie v studenej vode, ale len pobyt v priestore s vlažným vzduchom.

Samozrejmosťou je dbať na hygienu. Imunitný systém ženy počas tehotenstva nereaguje vždy promptne a s plnou silou, takže si tehuľka môže zo saunovania odniesť neželanú infekciu, napr. mykózu.

Najmä prvý a tretí trimester by mala byť žena najviac obozretná a každú pochybnosť konzultovať s lekárom. Aj tu platí, že žiadna otázka nie je zbytočná a radšej sa informovať viac a vopred, než potom riešiť následky.

Ešte jedno odporúčanie pre tehotné:

tehotné by mali uprednostňovať saunu s teplotou v miestnosti okolo 50 – 60 °C a vyberať si miesta na nižšie položených lavičkách, aby sa v prípade komplikácií ľahšie dostali na čerstvý vzduch.

Kedy do sauny po pôrode?

Možno sa teraz mnohé ženy pousmiali, že pri starostlivosti o drobca je saunovanie čistou utópiou. No aj tu sa dajú nájsť benefity pobytu v saune.

Určite by žena mala počkať, kým sa zahoja poranenia a rany pri pôrode. Ak absolvovala nástrih hrádze či cisársky rez, rozhodne by do sauny nemala vstupovať, kým nie sú rany zahojené. Hrozí totiž predĺženie času zotavenia a, prirodzene, aj infekcia.

Panuje zhoda, že žena by do sauny teda mala ísť až po ukončení šestonedelia, keď je jasné, že je všetko v poriadku. Opäť ale platí, že najlepšie je poradiť sa so všeobecným lekárom, resp. gynekológom-pôrodníkom.

Do sauny aj s drobcom?

Tu opäť nepanuje jednotný názor. Odporúčania a zvyky sa líšia podľa krajiny. Kým u nás teda prevláda názor, že malé deti v saune nemajú čo hľadať, vo Fínsku, či Rusku už berú aj deti do jedného roka.

Podľa pozorovaní by mal byť krátkodobý pobyt v saune bezpečný pre deti od štyroch mesiacov veku. V takom prípade by ale opäť rodičia mali uprednostniť sauny s nižšou teplotou a kratšie cykly. Ak máte pochybnosti, nie je nutné to siliť, opatrnosť a bezpečie bábätka sú na prvom mieste.

Rovnako sa to líši aj od povahy dieťatka. Určite sa vám nikto nepoďakuje, ak bude drobec vrieskať desať minút na celú miestnosť len preto, lebo vy sa chcete saunovať. Ideálne je teda bábätká a malé deti, pokiaľ to odporučí pediater, naúčať na saunu postupne.

sauna v tehotenstve

Oleje v saune

Benefičné účinky tohto druhu relaxu môžu pomôcť uvoľniť sa aj v tehotenstve. Vždy je ale potrebné mať na mysli opatrnosť a je vhodné poradiť sa s odborníkom.

Samozrejme, nielen počas tehotenstva, netreba zabúdať na správny pitný režim. Návštevou sauny sa totiž z tela stráca množstvo tekutín, ktoré je potrebné nahrádzať. Počas tehotenstva o to viac, keďže kolaps obehu tu môže nastať rýchlejšie než u žien, ktoré tehotné nie sú.

Rovnako by sa nemali používať aj niektoré oleje a esencie, ktorých kombinácia môže spustiť kontrakcie. Cédrový olej by sa mal v takomto prípade z použitia vylúčiť úplne.

Parné sauny sú tehotnými všeobecne horšie znášané, môžu totiž spôsobiť dýchavičnosť a mdloby. Ak teda budúca mamička má chuť, odporúča sa fínska sauna.

Pobyt v saune sa neodporúča ženám s rizikovým tehotenstvom, ani tehotným ženám, ktoré predčasne porodili alebo prekonali potrat.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: