Pôrod doma: Zvažujete ho?

Redakcia | 10. október 2017
novorodenec, pôrod, domáci pôrod, tehotenstvo, pôrodnica

Domáci pôrod je v niektorých krajinách sveta aj v 21. storočí samozrejmosťou. Na Slovensku takýto pôrod väčšinou absolvujú ženy, ktoré to do pôrodnice nestihnú, keď sa ich dieťatko vypýta na svet skôr alebo príliš rýchlo. Nájdu sa však aj ženy, ktoré si takýto pôrod prajú, navzdory mienke verejnosti, okolia a často i najbližšej rodiny...

K tejto kontroverznej téme majú čo povedať mnohí, či už odborníci z radov lekárov, ženy ktoré sú ZA i PROTI. Konsenzus sa asi vytvoriť nepodarí. Skúsme sa spoločne zamyslieť nad tým, aké pozitíva a negatíva môže priniesť pôrod v domácich podmienkach mamičkám a ich deťom a do akej miery hrá v tomto rozhodovaní úlohu zákon, slobodná vôľa rodičov a morálka.

Pôrod doma v minulosti a dnes

Kým v minulosti rodili doma všetky ženy, pretože nemali možnosť výberu, dnes rodia ženy aj doma, pretože majú na výber. Kým v minulosti to predstavovalo obrovské riziko, dnes je tomu inak.

Prečítajte si: Baby blues alebo popôrodná depresia

Krok dopredu alebo späť?

Pre mnohé krajiny a kultúry je rodenie detí v prirodzených podmienkach ešte stále typické. No výdobytky civilizácie, ktoré prenikajú všade, majú za následok, že aj ženy, ktorých mamy a staré mamy rodili doma, si v prípade možnosti rodiť v nemocničnom zariadení  vyberajú túto možnosť.

sono v tehotenstve, ultrazvuk, pôrod doma, domáci pôrod

V 21. storočí je trendom zveriť svoje nenarodené dieťa pri jeho príchode na svet do rúk lekárov, pôrodných asistentiek a dúl. No rovnako ako sa objavujú alternatívy v životnom štýle, stravovaní a obliekaní, má aj rodenie detí svoju alternatívu, ktorá je pre niektoré ženy návratom k prirodzenosti, no pre niektoré, žiaľ, iba snahou byť iná, či vyskúšať niečo nové...

Neprehliadnite: Domáci pôrod: Ste ZA či PROTI?

Plánovať rodiť doma si môžu dovoliť len zdravé ženy s nerizikovým tehotenstvom. Avšak rodiť doma bez zabezpečenia zdravotnej starostlivosti v prípade komplikácií je aj v takomto prípade už hazard so životom.

Na Slovensku sa  neodporúča odvádzať plánovaný pôrod v prirodzenom sociálnom prostredí ženy pre vysoké riziko vzniku komplikácií, ktoré môžu ohroziť zdravie, život ženy, aj dieťaťa. Ak sa žena rozhodne pre plánovaný pôrod doma (odrodí sama alebo za prítomnosti inej osoby), je to jej slobodné rozhodnutie. Ak dôjde k ohrozeniu zdravia, života jej alebo dieťaťa, musí táto žena následne znášať všetky trestno-právne dôsledky svojho rozhodnutia.

Mohlo by vás zaujať: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Mamičky, ktoré pôrod doma zažili..

Napriek možným rizikám sa niekoľko našich čitateliek rozhodlo rodiť doma, v prirodzenom prostredí. Svorne si takýto intímny pôrod pochvaľujú. Dieťatko si ihneď priložili na hruď a nechali dotepať pupočník. Zhodne tvrdia, že to bola najkrajšia chvíľa v ich manželskom živote. Niekoľké z nich predchádzajúce dieťa rodili v pôrodnici a vzhľadom na negatívne pocity, rozhodli sa druhé dieťatko porodiť doma. Našťastie ani jedna z opýtaných nemala popôrodné komplikácie.

Mamičky, ktoré trvajú na pôrode v nemocnici

Aký majú tieto mamičky spoločný dôvod rodiť v nemocnici? V prvom rade dôveru v zdravotnícky personál. Obavu pred možnými nečakanými komplikáciami. Zhodnú sa v tom, že žiaden domáci pôrod nestojí za možné komplikácie dieťatka.

Jedna z mamičiek vysvetľuje: "Pri mojom bezproblémovom pôrode v pôrodnici zrazu klesli bábätku ozvy a vďaka akútnemu cisárskemu rezu je dnes môj synček nažive! Nechcem ani pomyslieť na to, čo by sa stalo, keby som rodila doma.."

Dieťatko vás v brušku počúva

Tehotenstvo a streptokok

Hypnopôrod: Ako priviesť na svet bábätko bez stresu

domáci pôrod, tehotenstvo, novorodenec

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: