Leto s bruškom: Letné špecialitky a exotické jedlá

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 15. august 2022
Leto s bruškom - letné exotické špeciality

Čo by bola dovolenka bez pravého „street foodu“ či miestnach špecialít? Dobre vieme, že tieto dobroty dokážu potrápiť trávenie každého, neznamená to, že všetky by mali byť pre tehotné tabu. Aj tu platia určité odporúčania.

Street food je rozmáhajúci sa trend a možno si ho dopriať v každej destinácii. Ak sú suroviny dostatočne tepelne spracované, nemali by spôsobovať problém. Rozhodne opatrne treba ale pristupovať ku chladeným nápojom, pretože môžu v kombinácii s horúcim jedlom podráždiť črevá a spôsobiť krátkotrvajúcu hnačku. Takisto by sa jedlo nemalo dlho nechávať vonku, ak máme pochybnosti, radšej ho treba vyhodiť.

Pozor na omáčky v "pouličných" špecialitách

To isté sa týka rôznych dresingov a zálievok, najmä v šalátoch. Nedostatočná tepelná úprava či dlhodobý pobyt v boxe, kde nemusí byť adekvátna teplota chladenia, môžu prospievať rôznym bakteriálnym infekciám. Letné mesiace so sebou prinášajú prípady salmonely, shigelly, či iných ochorení laicky nazývaných salmonelózy. V tomto prípade je nutná už liečba predpísaná lekárom, prípadne krátkodobá hospitalizácia.

Ako sme spomínali, tehotné sa dehydratujú omnoho ľahšie ako ženy, ktoré nečakajú bábätko. V tomto prípade navyše hrozí porucha rovnováhy elektrolytov a minerálov, ktoré môžu v konečnom dôsledku ohroziť ženu aj bábätko.

Exotické jedlá a tehotná žena

Rôzne exotické jedlá by mali byť takisto konzultované s lekárom, lenže ani to nezaručí, že sa vzrušujúci kulinársky zážitok nezmení na nočnú moru. Pikantné jedlá môžu zvýrazniť reflux, prejavujúci sa pálením záhy či tehotenské nevoľnosti. Pozor na nedostatočne tepelne upravené jedlá a plesňové syry. Imunitný systém ženy je mierne oslabený, aby toleroval bábätko, cenou za to je, že sa u týchto žien môžu rozvinúť infekcie, ktoré by sa u človeka s plne funkčnou imunitou rozvinúť nemuseli.

Prirodzene, platí, ani kvapka alkoholu, aj keby miestny šaman tvrdil, že práve ten jeho neškodí. 

Leto s bruškom: Na jedlo pozor

Aj v tehotnosti sa dajú nájsť kompromisy. Dá sa požiadať o well-done prepečený burger, či steak. V prípade sushi zasa sa dá zvoliť druh, ktorý neobsahuje mäso, zeleninové kúsky sú pri správnej príprave obvykle bezproblémové. Väčšina reštaurácií na úrovni navyše ponúka nealko varianty známych drinkov, často na nerozoznanie od originálov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: