Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!

Andrea Mániková | 20. jún 2017
Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!

Počas letných mesiacov sa akosi viac zamýšľame nad tým, koľko a akých tekutín vypijeme. Tekutiny a s nimi spojený pitný režim je však dôležitý nielen počas horúcich dní, ale po celý rok.

Najmä mesiace prázdnin sú typické zvýšenou fyzickou aktivitou, vtedy viac ako inokedy trávime čas vonku so svojimi detvákmi, možno na pláži či ihrisku skúšame rozhýbať svoje telo hraním volejbalu, futbalu, bedmintonu...

Zvýšená fyzická aktivita vyžaduje zvýšený príjem tekutín

Vedeli ste, že pri väčšej fyzickej aktivite ľudské telo môže stratiť až 8 litrov tekutín? Áno, je to tak, a preto je potrebné tekutiny neustále dopĺňať.

Každá strata vody, ak nie je pravidelne dopĺňaná, vedie k znižovaniu výkonnosti, koncentrácie, a keď je naša pozornosť oslabená, poľahky to vedie k úrazu.

Vyrovnaný výdaj a príjem tekutín vplýva i na pocit celkovej pohody. Naopak, unavený a vyčerpaný človek má nielen zlú náladu, neistý krok, kŕče, ale často sa to môže odraziť i v schopnostiach správne a rýchlo sa rozhodnúť.

To, aký obrovský vplyv na ľudský organizmus má správny pitný režim, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch, ale prv než budete čítať ďalej, uvarte si napríklad čaj a až potom pokračujte. Nezabudnite si však sem-tam z neho i uchlipkávať.

Tip MAMA a ja:

Pripravte si do veľkého džbána mätový čaj, ochuťte ho citrónom a podávajte vlažný alebo studený. 

Voda znamená život alebo Dôležitosť pitného režimu

Voda v ľudskom tele tvorí približne 50 – 70 ℅ celej hmotnosti tela (v závislosti od veku, váhy, klimatických podmienok). Voda v tele sa ďalej rozdeľuje na vnútrobunkovú a mimobunkovú v pomere 60 : 40.

Tento pomer musí byť zachovaný pre správne fungovanie organizmu. Ak sa zvýšia nároky organizmu na príjem tekutín, napr. zvýšenou fyzickou aktivitou, a následne sa nedoplnia tekutiny, tento pomer sa môže narušiť. To môže viesť k poruchám orgánov i orgánových systémov, ba dokonca celého organizmu.

Žiadna chemická reakcia v ľudskom tele sa neuskutoční bez prítomnosti vody. Nenadarmo sa vraví – voda je život.

Voda, ako hlavná časť krvi, sprostredkováva tkanivám a orgánom nielen kyslík, ale i výživu pre správny chod organizmu. Nedostatkom vody sa krv zahustí, poklesne jej tlak v krvnom obehu, nastáva zhoršené zásobovanie kyslíkom.

Srdce začne rýchlejšie pracovať, aby tkanivá nepociťovali jeho nedostatok, čo môžeme pocítiť v podobe zrýchleného tepu. Škodlivé látky, ktoré majú byť z tela odvedené von, sa vracajú späť do krvného obehu v rámci úsporného režimu a opäť kolujú v našom organizme.

Je to podobné ako keď máte preplnený odpadkový kôš, ktorý nielenže nevyzerá lákavo,  ale navyše aj zapácha a volá po vynesení. Namiesto vynesenia však odpadky len presypete do väčšej nádoby...

Dehydratácia alebo bez vody to nefunguje...

Organizmus bez vody nemôže existovať za žiadnych okolností. Piť potrebujeme pravidelne, nezávisle na tom, či máme zvýšenú fyzickú aktivitu, alebo v akej sme kondícii.

Spotreba tekutín priamo úmerne stúpa s telesným zaťažením. Aby sa telo neprehrievalo, telesnú teplotu znižuje potením. Strata tekutín je závislá od vonkajšieho prostredia, veľkosti zaťaženia, zníženia relatívnej vlhkosti vzduchu a nadmorskej výšky.

Strata môže dosahovať až 0,5 – 1,5 litra tekutiny za hodinu. Organizmus vodu z tela vylučuje rôznymi spôsobmi: močením, dýchaním, odparovaním, potením.

Aké to je, keď voda v tele je, ale v nedostatočnom množstve?

Tomuto stavu hovoríme dehydratácia a môže sa prejaviť u kohokoľvek a kedykoľvek. Strata tekutín o 2 ℅ vedie k zníženiu výkonnosti o 20 ℅, nad 6 ℅ už vedie ku kolapsu, ktorý môže skončiť smrťou. Aby ste  vedeli dehydratácii zabrániť, musíte poznať jej príznaky.

Pri miernej dehydratácii
si všimneme – vysušené pery, suché sliznice dutiny ústnej, bledosť.

Stredná dehydratácia – napätie kože je znížené (kožná riasa sa nevyrovná, tzv. „trčí“ alebo sa vyrovnáva veľmi pomaly), človek je apatický, spavý, môže sa objaviť horúčka, u dojčiat vpadnutá či prepadnutá fontanela.

Ťažká dehydratácia
– porucha tvorby moču, zmeny krvného obehu, ktoré vedú až k hypovolemickému šoku zo zníženia celkového množstva krvi.

Urgentnými príznakmi, ktoré sú dôvodom k neodkladnému privolaniu rýchlej záchrannej služby, sú porucha až strata vedomia, kŕče, absencia svalového napätia (dieťa je doslova ako handrová bábika).

Na nedostatok tekutín sú najcitlivejšie najmenšie deti, ktoré nevedia dať rodičovi najavo svoj smäd. Sledujte deti, ktoré sú „hyperaktívne“ a musia pri všetkom byť a všetko robiť, práve tie zaujaté hrou poľahky zabudnú, že sú smädné.

V letných mesiacoch dávajte pozor na extrémne nespokojné dojčatá (tzv. „plačkov“) alebo deti s horúčkou či hnačkovitými ochoreniami. V takom prípade je dôležité zabezpečiť dopĺňanie tekutín  oveľa častejšie.

Prečítajte si: Pohár alebo fľaša?

Ako spoznám, či moje dieťa dostatočne pije?

Všimnite si častosť a farbu moču. U detí, ktoré  nosia plienky, nám to veľmi jednoducho napovie nielen počet ale i obsah plienky.

Moč v plienke, či v nočníku musí byť svetložltej farby, to je známka dostatočného pitného režimu. Ak má dieťatko moč farby sýtožltej až tmavej, okamžite mu ponúknite vodu alebo čaj na pitie (u dojčených detí je to materské mlieko).

Nezostaňte však pri jednorazovom podaní nápoja, dieťatku je potrebné ponúkať vodu či iný vhodný nápoj každú chvíľu.

Prečítajte si: Keď dieťa málo pije: 4 rady pre rodičov

Kedy hrozí riziko úpalu?

Úpal môže byť jeden z príznakov dehydratácie a nastáva vtedy, ak zlyhá termoregulačný mechanizmus. Na príčine môže byť vysoká vonkajšia teplota, zabránenie odvodu tepla nadmerným ošatením, slnenie sa v prostredí so zvýšenou vlhkosťou...

Rizikovou skupinou sú najmä malé deti, osoby s ochorením srdca a obehu, obézni jedinci (ich hrubá tuková vrstva pri vysokej vonkajšej teplote funguje ako bariéra, ktorá zabraňuje šíreniu tepla von z organizmu).

Ako sa prejavuje úpal?

  • malátnosťou,
  • bolesťou hlavy,
  • nauzeou,
  • vracaním,
  • na koži môže vzniknúť popálenina I. až II. stupňa s tvorbou pľuzgierov,
  • pri najťažších stavoch nastávajú halucinácie a poruchy vedomia.

Zvládnutie úpalu alebo prvá pomoc

Prvoradá je prevencia, rodičia už zvyčajne vedia, kedy a ako dlho vystavovať slnku nielen seba, ale aj svoje deti.

Deti s bledou pokožkou sú na úpal osobitne náchylné. Pozor si však treba dávať i na klamlivé oblačné počasie, aj vtedy totiž môže dôjsť k úpalu. U najmenších detí a citlivých ľudí ani tieň nie je všemocný...

Čo robiť, ak dieťa dostane úpal?

  • dieťa či dospelého uložiť na chladnejšie miesto;
  • odev, ktorý má na sebe, uvoľniť a zabezpečiť dostatočný prísun tekutín! Aké tekutiny sú najvhodnejšie?

V malých dávkach a často podávajte vodu – v prípade úpalu je lepšia mierne slaná (na 1 liter tekutiny 1 čajová lyžička kuchynskej soli), čaj, šťavy či minerálne vody;

  • lokálne je odporúčané prikladať postihnutému úpalom studené obklady... Ochladzujeme najskôr hlavu postihnutého, kožu ochladzujeme prúdením vzduchu alebo ventilátorom;
  • pri spálení pokožky postupujte ako pri popáleninách. Vzniknuté pľuzgiere v žiadnom prípade neprepichujte, vyhnete sa tak infekcii a zdĺhavejšej liečbe. Na utíšenie bolesti sa odporúča podať lieky s obsahom paracetamolu. Antihistaminiká zas pomôžu utlmiť pocit svrbenia;
  • postihnutého prevezte k lekárovi, prípadne jeho zdravotný stav konzultujte s lekárom.
  • pri bezvedomí uložte postihnutého do stabilizovanej polohy.

Ak úpal sprevádza horúčka a malátnosť, vždy vyhľadajte lekársku pomoc!

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Pitný režim

Rehydratácia – čím je najvhodnejšie doplniť tekutiny

Nedostatočným príjmom tekutín sú najviac ohrozené dojčatá a malé deti. To sme už spomínali. Je to v dôsledku toho, že tieto detičky ešte nevedia dať najavo svoju potrebu smäd uhasiť.

A navyše je kolobeh vody v ich organizme oveľa rýchlejší ako v tele dospelého. Tu je potrebné zdôrazniť, že mlieko je potravina a nie nápoj. Výnimku tvorí len materské mlieko.

Na uhasenie smädu a pravidelné dopĺňanie vody do organizmu je najvhodnejšie deťom podľa veku podávať vodu,  jemné stolové vody, rôzne ovocné a bylinkové čaje, čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či džúsy.

S minerálkami však opatrne, vhodné je striedať rôzne značky a najvhodnejšie sú nesýtené, prípadne jemne perlivé.

Džúsy a čerstvé šťavy, okrem toho, že uhasia smäd, sú významné aj z hľadiska výživovej hodnoty, najmä plnohodnotné so 100-percentným obsahom ovocnej zložky.

Tieto nápoje dodávajú aj vitamíny a minerálne látky. Džús môžete zriediť 1:1 s vodou alebo podať ho neriedený. Džúsy a šťavy s obsahom vlákniny sa výborne osvedčia v teplom letnom počasí, keď veľa detí odmieta jesť alebo sa stravuje veľmi striedmo.

Ak takýto nápoj obsahuje vlákninu, môžeme ho považovať za plnohodnotnú náhradu zeleninového alebo ovocného šalátu.

Pri rehydratácii sa organizmu nahrádzajú straty vody a solí. Ako rehydratačný roztok môžeme piť čierny čaj alebo minerálky.

WHO odporúča takýto rehydratačný roztok: 1 liter vody, šťava z dvoch pomarančov (grapefruit, citrón) polievková lyžička cukru, kávová lyžička soli.

Aké sú zásady správneho pitného režimu?

  • Pri kúpe nápojov dávajte pozor na množstvo výživných látok, tzv. éčka, sladkosť, umelé prifarbovanie a sladidlá.
  • Pite 1,5 až 3 litre tekutín denne. Najvhodnejšie je piť pravidelne menšie dávky, napr. podľa pravidla – každú hodinu aspoň jeden pohár vody.
  • Do denného príjmu tekutín nezabudnite zaratávať aj polievky.
  • Pite aktívne! Aj keď práve nepociťujete smäd, je dobré si aspoň v malom množstve preventívne doplniť tekutiny.
  • Najvhodnejším nápojom je čistá voda. Ani s minerálkami to veľmi nepreháňajte (tie s bublinkami by ste mali úplne vylúčiť). Viac než jednu minerálku denne neodporúčame.
  • Ak uprednostňujete ochutené nápoje, riaďte sa zásadou: radšej bez cukru a pripravte si nápoj z vody, ktorý môžete ochutiť citrónovou, grapefruitovou, pomarančovou, jablkovou či inou šťavou z čerstvého ovocia v pomere 1 diel vody a 1 diel ovocnej šťavy.

Veľmi osviežujúce sú ovocné a bylinkové čaje. Deťom môžete pripraviť ovocný čaj alebo ovocnú šťavu riedenú  vodou, s kúskami nakrájaného čerstvého ovocia.

  • Uprednostnite nechladené nápoje, na kocky ľadu radšej úplne zabudnite. Ľadový nápoj môže totiž spôsobiť organizmu termoregulačný šok, ktorý sa prejaví okamžitým stiahnutím ciev, a tie by mali byť práve v lete roztiahnuté, aby mohli odvádzať teplo z organizmu. Preto je i po športovej aktivite vhodné zvoliť radšej vlažný nápoj než riadne studený.
  • V horúcich dňoch je potrebné obmedziť aj nápoje s obsahom kofeínu, pretože dehydratujú. Za každú kávu, ktorú sa vám nepodarí vynechať, by ste mali vypiť až pol litra tekutín.
  • Ak ste na dovolenke, presvedčte sa o neškodnosti vody, ktorá je tam k dispozícii. Úplne najbezpečnejšie však je kupovať si čistú vodu vo fľašiach. Nezabúdajte, že aj ľad môže byť „závadný“, takže aj z tohto dôvodu sa mu radšej vyhýbajte.
Prečítajte si: Ste tehotná? Zamilujte si vodu...


Prečítajte si: Voda - základ života

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: