Kruhy pod očami – sú za tým obličky?

Redakcia | 14. jún 2022
Kruhy pod očami

Ak ich zaznamenáte ruka v ruke s opuchmi, venujte im pozornosť!

Kruhy pod očami akoby k niektorým ľuďom patrili. Príčin je mnoho: dedičné faktory, únava, alergia, anémia, ale aj preflámovaná noc, prílišné vysedávanie pri počítači, očná infekcia a iné. Pokiaľ sú kombinované s „vačkami“ pod očami, pripisuje sa to problémom s obličkami.

Tehotenstvo a kruhy pod očami

Ak tehuľka nemávala kruhy pod očami a objavili sa až v čase tehotenstva, môžu byť za tým práve hormonálne zmeny v tehotenstve a rozšírenie ciev, takže sa zvýraznia kruhy pod očami. V prvej tretine gravidity môže výskyt kruhov pod očami spôsobovať zvýšená potreba spánku alebo môžu súvisieť so žalúdočnými nevoľnosťami, ktoré asi žiadnej žene na kráse nepridajú. Pozornosť im treba venovať predovšetkým v súvislosti s možnou anémiou – v takom prípade treba zabezpečiť zvýšený prísun železa a kyseliny listovej.

Manuál pre tehotnú ženu
Prečítajte si tiež:

Manuál pre tehotnú ženu

Samotné kruhy pod očami ešte nemusia signalizovať problémy s obličkami – na obličky však treba myslieť vtedy, ak sa pridajú opuchy viečok, čo svedčí o zadržiavaní vody (pozornosť venujte aj opuchom na iných častiach tela!).

Obličky v čase tehotenstva podstupujú obrovskú záťaž, preto možným príznakom porúch ich funkcie treba venovať náležitú pozornosť (aj preto sa v každej poradni kontroluje moč tehuľky). Takže, ak sa objavia kruhy pod očami či opuchy, upozornite na to svojho lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: