Prirodzene plánované rodičovstvo: OVULAČNÉ TESTY

Mgr. Eva Šarközyová | 23. október 2017
ovulacny test

Jednou z metód prirodzeného plánovania rodičovstva sú aj ovulačné testy.

Ovulačné testy

Ovulačné testy sú miniatúrne mikroskopy na určenie plodných a neplodných dní. Využívajú metódu stanovenia ovulácie dvoma spôsobmi:

- na základe zmeny štruktúry slín, prípadne cervikálneho hlienu;
- na základe hladiny luteinizačného hormónu /LH/.

Môže vás zaujímať aj: Prirodzene plánované rodičovstvo: Meranie BAZÁLNEJ TEPLOTY

Ovulačné testy na báze slín /hlienu

Test obsahuje zväčšujúcu šošovku, na ktorú sa nanesú (najlepšie ráno po prebudení) sliny (hlien) a nechajú sa pár minút schnúť. Potom sa skontroluje ich kryštalická (papraďovitá) štruktúra.

V plodnom období ženy uschnú sliny do papraďovitých vzorov. Počas neplodných dní je vzor nepravidelný, objavujú sa nespojené bodky.

Keď sa objaví kombinácia "bodiek" i "papradia", ide o prechodné obdobie a počatie je už, resp. ešte veľmi pravdepodobné. Takáto štruktúra sa objavuje približne tri až štyri dni pred začiatkom ovulácie a dva až tri dni po nej mizne.
 

Týchto testov je v ponuke viacero a odporúčajú sa najmä pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť. V takomto prípade sa udáva vysoká spoľahlivosť, najmä v kombinácii s PPR /Symptotermnálnou metódou/. Výrobcovia však tieto prístroje odporúčajú len ako pomôcku pri určovaní plodnosti.

Prečítajte si aj: Prirodzene plánované rodičovstvo: SYMPTOTERMÁLNA METÓDA

Ovulačné testy na báze moču

Takýto ovulačný test zisťuje vo vzorkách moču ľudský luteinizačný hormón (LH), ktorý je vyplavovaný do krvného obehu a následne do moču v období ovulácie.

Normálne sa LH vyskytuje v moči vo veľmi malých množstvách, avšak jeho výskyt sa mnohonásobne zvýši v polovici cyklu, obyčajne 1 až 2 dni pred ovuláciou. Testovať sa odporúča niekoľko dní po sebe (alebo obdeň), a začať niekoľko dní pred ovuláciou. Tieto testy sú veľmi podobné tehotenským testom. Ich spoľahlivosť je väčšinou vyššia ako pri testoch na báze slín.

Prirodzene plánované rodičovstvo: Začína sa to menštruáciou
Prirodzene plánované rodičovstvo: OVULAČNÁ METÓDA

 ovulacne testy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: