Prirodzene plánované rodičovstvo: Začína sa to menštruáciou

Mgr. Eva Šarközyová | 22. september 2017
Prirodzene plánované rodičovstvo: Začína sa to menštruáciou

Plánované rodičovstvo nie je prežitkom! Je prejavom zodpovedného prístupu k rodine.

Prirodzené plánovanie rodičovstva

Podľa definície WHO z roku 1982 spôsob plánovania rodičovstva, s ktorého pomocou sa môžeme o tehotenstvo usilovať, rovnako ako sa mu môžeme vyhnúť, na základe sledovania prirodzeným spôsobom sa vyskytujúcich ukazovateľov a príznakov plodnej a neplodnej fázy menštruačného cyklu. Ak sa používa k vyhnutiu sa počatia, behom plodnej fázy nedochádza k pohlavnému styku.

Prirodzené plánovanie rodičovstva, na rozdiel od umelých metód kontroly plodnosti, pomáha žene spoznať ako funguje jej telo, a to má veľa výhod nielen pri plánovaní rodičovstva.

Čítajte aj: Neplodnosť alebo Ani vám sa nedarí otehotnieť?

Jeho výpoveď môže mať teda i diagnostickú hodnotu, najmä pri neúspešnej snahe o tehotenstvo, či zdravotných problémoch súvisiacich s cyklom.

prirodzene plnánované tehotenstvo

Fyziologický priebeh menštruačného cyklu

Menštruačný cyklus sa začína prvým dňom menštruačného krvácania a končí posledný deň pred ďalším menštruačným krvácaním. Dĺžka cyklov môže byť u každej ženy rôzna.

Obdobie od prvého dňa menštruačného krvácania do ovulácie (folikulárna fáza) trvá rôzne dlho (pri 28-dňovom cykle cca 14 dní), zatiaľ čo fáza po ovulácii (poovulačná, alebo luteálna) až do skončenia cyklu býva približne konštantná - 12 až 16 dní.

Môže vás zaujímať aj: Lekár radí: Čo všetko treba vedieť o menštruačnom cykle

Dni menštruačného cyklu, kedy môže nastať počatie označujeme ako plodné, ostatné ako neplodné.

Vzhľadom ku krátkej dobe prežívania vajíčka v tele ženy (cca 12 -16 hodín), je žena plodná len veľmi krátke obdobie menštruačného cyklu.

Spermie sú však schopné prežiť v kryptách maternicového hrdla aj niekoľko dní (podľa niektorých údajov max.5-7dní). Ich prežitie umožňuje práve prítomnosť cervikálneho hlienu (hlienu produkovaného maternicovým krčkom).

obr.1: Priebeh cyklu (spracované podľa http://sk.wikipedia.org/wiki/Men%C5%A1tru%C3%A1cia)

Hormonálna regulácia cyklu

Celý cyklus je hormonálne regulovaný. Hypofýza produkuje hormón FSH (folikulo-stimulačný hormón), ktorý stimuluje folikuly (vajíčka) k dozrievaniu. Hormón, ktorý vyvoláva ovuláciu a premenu folikulu na žlté teliesko, sa označuje ako LH - luteinizačný hormón.

Prečítajte si aj: Menštruácia, ovulácia a čakanie. Čo trápi snažilky?

Pod vplyvom FSH dozrieva v každom cykle niekoľko folikulov, z ktorých len jeden (občas možno i viac = dvojičky) dozreje k plnej zrelosti.

V stene tohoto folikulu sa vytvára stále viac estrogénu, ktorého hladina vrcholí krátko pred ovuláciou, a spôsobuje:

  • že sa začne objavovať cervikálny hlien (hlien produkovaný maternicovým krčkom), ktorý sa so zvyšovaním hladiny estrogénu stáva viac vodnatým (z hustého bieleho sa mení na priehľadný, elastický, tekutý...), na vytvorenie optimálneho prostredia pre pohyb spermií;
  • maternicový krčok mäkne, vyťahuje a otvára sa (aby umožnil prístup spermiám k vajíčku);

Spätnou väzbou na vysokú hladinu estrogénu je vyplavovanie LH, ktorý spôsobí prasknutie folikulu - uvoľnenie vajíčka – ovuláciu.

Neprehliadnite: Prečo sú SPERMIE ešte dôležitejšie ako vajíčka? TOTO by mali čítať všetky snažilky!

Z prasknutého folikulu vzniká žlté teliesko, ktoré produkuje nielen estrogény, ale najmä progesterón. Zvýšená tvorba tohto hormónu spôsobuje:

  • zvýšenie bazálnej telesnej teploty;
  • prispôsobuje už vytvorenú maternicovú sliznicu na uhniezdenie vajíčka;
  • zahusťuje hlien maternicového hrdla;
  • útlm produkcie FSH a LH - to bráni akejkoľvek ďalšej ovulácii v tomto cykle.

Ak nie je vajíčko oplodnené, po niekoľkých hodinách zaniká. Asi za 12 - 16 dní dochádza k zníženiu produkcie estrogénu a progesterónu, a tak k menštruačnému krvácaniu. Reakciou na nízku tvorbu týchto hormónov vysiela hypofýza zosilnene FSH a LH - začína nový cyklus. PPR vychádza zo spomínaných prirodzených symptómov plodnosti ženy. V závislosti od metódy si všíma jeden či viac príznakov.

Chcete bábätko? Pripravujte sa a plánujte!
Chcete bábätko? Zbavte sa bruška!
Pomôžu pri otehotnení bylinky, čaje, tanec či iné netradičné metódy?

prirodzene plnánované tehotenstvo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: