Neplodnosť alebo Ani vám sa nedarí otehotnieť?

redakcia | 6. apríl 2016
Neplodnosť alebo Ani vám sa nedarí otehotnieť?

Zaručené rady, tipy známych, ako sa to už určite podarí, nezaberajú a vy prepadáte panike? Kedy hovoríme o neplodnosti a ako čo najskôr otehotnieť? Čítajte...

Kedy hovoríme o neplodnosti?

Pokiaľ žena neotehotnie do 18 mesiacov pravidelného pohlavného styku. Vtedy by mala vyhľadať odbornú lekársku pomoc. V prípade, že vek ženy je okolo 35 rokov, je vhodnejšie vyhľadať odbornú pomoc už oveľa skôr – po šiestich mesiacoch neúspešných pokusov o počatie. Podobne, ak ide o ženu, ktorá má nepravidelný menštruačný cyklus alebo v minulosti prekonala nejaké gynekologické problémy. Vedecké prieskumy a štatistiky dokazujú, že len na Slovensku je každý štvrtý pár zaškatuľkovaný a označený ako neplodný. Pôrodnosť klesá, doba snaženia sa predlžuje. Samozrejme, sú ženy, ktoré otehotnejú už pri prvom nechránenom styku. U priemerného páru prichádza k počatiu po cca 3 – 6 mesiacoch nechráneného pohlavného styku. Čím ďalej, tým viac párov na Slovensku i celom svete dostáva nálepku – „bezdetný“, prípadne „neplodný“. Či sa jedná o neplodnosť lekársku, 100x zdiagnostikovanú s miliónmi príčin, ktoré „už len stačí vyliečiť a je to“, alebo o zdravé páry, ktorým sa jednoducho nedarí.

Čo robíme zle?

Ako sa pri tom nezblázniť? Ako žiť štýlom “nič sa nedeje, veď nevadí, že nemáme dieťa”? Dá sa to vôbec? Ak budete o svojom probléme rozprávať iba plyšovému medvedíkovi a svojmu vankúšu – tak nie. My vám ukážeme, že sa to dá... Že napriek tomu existujú aj vášnivé objatia, romantické večere a plnohodnotný partnerský život, ktorý nežijeme s jasným cieľom – získať manželove spermie :-).

Strava plná vitamínov

Ktorými prípravkami sa môžeme zásobiť, ak sa chceme zaradiť do radu snažiliek? Píšeme, samozrejme, pre snažilky a snažilkov, ktorí sú zdraví a nemajú iný zdravotný problém, ktorý by bránil počatiu.

Pre ňu:

  • vitamíny určené pre obdobie plánovania bábätka (dostanete v lekárňach) – obsahujú všetky dôležité prvky na prípravu organizmu na otehotnenie a prvý trimester, vitamíny E, C, železo, jód a kyselinu listovú. Ak neužívate umelé vitamíny, snažte sa prijímať v strave dostatok vitamínov a minerálov, hlavne magnézium a kalcium.
  • kyselina listová – nedostatok kysliny listovej v tehotenstve môže mať veľmi závažné dôsledky – zvyšuje sa totiž pravdepodobnosť vzniku vrodených vývojových chýb u dieťaťa. Spomedzi nich sú zvlášť závažné rázštepové chyby nervovej rúry – spina bifida a anencefalia, vyskytnúť sa môžu i iné vrodené anomálie – srdcové chyby, vývojové poruchy močového systému, končatín, rázštep pery a podnebia a vrodená pylorostenóza. Následkom nedostatku kysliny listovej bývajú poruchy placenty, zaostávanie vnútromaternicového vývoja plodu, či predčasný pôrod.

Medzi hlavné zdroje kyseliny listovej patrí zelená listová zelenina, celozrnné výrobky z obilnín, strukoviny, ružičkový kel, brokolica, strukoviny, pšeničné klíčky, niektoré druhy ovocia. Vitamín sa ničí teplom a pôsobením vzdušného kyslíka, nesprávnym zaobchádzaním s potravinami sa môže zničiť až 30 – 90 % jeho obsahu. Kyselinu listovú môžete zakúpiť aj ako vitamín v lekárňach na predpis aj na voľný predaj.

  • vitamín E – obsahujú ho rastlinné oleje, pšeničné klíčky, orechy, semiačka
  • vitamín C – obsahujú ho ovocie a zelenina, najmä citrusové plody, jahody, kivi, paprika, čierne ríbezle a zemiaky
  • rôzne ženské čajíky, najlepšia je alchemilka v menšom množstve, sú bežne dostupné v čajovniach a lekárňach

Pre neho:

  • vitamín E
  • vitamín D, najlepšie ryby a rybie tuky
  • môžeme doplniť zelenú zeleninu a vitamín C

Nezabudnite!

Ak fajčíte a ste zúfalé, že nemôžete otehotnieť, je načase zamyslieť sa nad tým. Okrem lekárskych vysvetlení, o ktorých predpokladám, že sú vám jasné, je dôležitá ešte jedna vec. Viete, koľko námahy dá jedna cigaretka vášmu telu, aby sa aspoň priebežne detoxikovalo? Viete si predstaviť, ako môže vaše budúce bábätko ležať v tej kope dymu? Skúste si sadnúť večer do „zahulenej“ krčmy a nezafajčiť si ani jednu cigaretu – tak akosi sa cíti vaše budúce bábätko... Nestojí to za uváženie? Platí to rovnako pre ženy, ako aj ich mužov. Chlapi, pripomínam staré známe pravidlo – nenoste žiadne obtiahnuté „in“ nohavice... a nekúpte sa vo veľmi teplej vode!!! Nerobí to dobre spermiám...    

Môže vás zaujímať:

Príčiny mužskej neplodnosti
Príčiny neplodnosti skryté v maternici

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: