Herec Marek Fašiang: Dcérka zvláda naše rodičovské prešľapy

Marika Koscelníková | 29. november 2022
Marek Fašiang
foto: archív M. Fašianga a Katarína Šlesar

Slovenský Harry Potter, veterinár Tomáš z Oteckov, moderátor i podnikateľ. Marek Fašiang sa dlho „skrýval“ v dabingu, no televízny seriál mu osudovo zasiahol nielen do pracovného, ale aj súkromného života. Na „pľaci“ spoznal svoju partnerku Terezku Bizíkovú a stal sa otcom. Prečo spáva v inej izbe ako jeho dievčatá a čo ho najviac prekvapilo na malom bábätku?

Marek Fašiang

Marek, už takmer rok je súčasťou vašej rodiny dcérka Olívia. Ako vám zmenila život?

Dosť výrazne. Človek si začne vážiť také samozrejmosti, ako je neprerušovaný spánok a chvíľky, ktoré mal len pre seba, ale napriek tomu je dieťa v našom živote každopádne zmena k lepšiemu. 

Deti nám zo dňa na deň poprehadzujú priority. Vo vašom povolaní, hereckom i podnikateľskom, je to tak, že práca sa neodmieta. Ako manažujete svoj čas, aby sa z neho ušlo dosť pre rodinu?  

Časový manažment je skutočne náročný. Pokiaľ chcem byť s rodinou, čo chcem, veľa kompromisov musí robiť aj moja partnerka. Momentálne nakrúcam mimo Bratislavy,  takže ak chceme byť spolu, čo je dôležité pre všetkých, Terka zoberie dcérku a prídu za mnou. Snažíme sa každú chvíľu mimo práce skĺbiť tak, aby sme si to užili naplno. Pri každej pracovnej  ponuke som zvažoval, ako ovplyvní moju rodinu. Nie som ten typ, ktorý uprednostní prácu. Zvlášť keď mám také malé dieťa. Chcem byť pri každom pokroku, pri každom jej dni. V tomto veku sa Olívia mení z hodiny na hodinu a nechcel by som o to prísť. 

Marek Fašiang

Váš hlas sme poznali skôr ako vašu tvár. Meno Fašiang sme počuli a videli  skôr v titulkoch. Pred pár rokmi sa všetko zmenilo a vaše meno už má aj tvár.  Vyhovuje vám to, alebo bola pre vás komfortnejšia anonymita dabingového herca? 

Všetko má svoje pre a proti. Anonymita bola rozhodne fajn, ale na druhej strane, keď má človek známu tvár, otvára to aj veľké množstvo nových možností,  a keďže sa venujem aj podnikaniu, tak mi popularita aj dosť pomohla. Niekedy, priznávam, je aj na ťarchu, človek je stále pod drobnohľadom, ale nezažívam nič také extrémne, aby sa s tým nedalo žiť. 

Olívia má to šťastie, že jej rozprávky šepká do uška slovenský Harry Potter alebo Paddington – rada vás počúva?

Olívia je veľmi vnímavá. Rada počúva môj hlas a vlastne hlas kohokoľvek, kto sa s ňou rozpráva. Keď jej čítam rozprávky, zatiaľ ju to veľmi nebaví. Ale keď si „čítame“  obrázkové knižky, rád napodobňujem rôzne zvieratká, vydávame spolu zvuky a to sa jej naozaj veľmi páči. 

Otcovstvo v teoretickej a hranej rovine máte v malíčku. Seriál vám priniesol mnoho situácií, s ktorými sa rodičia stretávajú bežne, ale na realitu nás nikto nepripraví. Čím vás dcérka prekvapila, aké nové momenty priniesla do vášho prežívania, keď ste si povedali – to naozaj? 

Seriálové rodičovstvo je úplne iné ako to reálne.  Keď máte doma malé bábätko, tak vás prekvapí hocičím hocikedy. Mňa doteraz najviac prekvapuje, čo dokáže také malé dieťa vyprodukovať  do plienky, kde sa to v tom malom telíčku berie. Mám dokonca pocit, že keď ju prebaľujem ja, čo nebýva často, „šetrí„ si pre mňa dva týždne špeciálnu nádielku, aby som mal veľký zážitok :).  

Marek Fašiang

Keď sa Olívia narodila, dali ste vraj na radu skúsenejších kolegov a odsťahovali sa zo spoločnej spálne, keď vás čakali na druhý deň pracovné povinnosti. Posunuli by ste túto radu a aj na základe „odžitého“ ďalej? 

To, že spávam v inej izbe, ako dievčatá, nie je nevyhnutnosť. Ale ja už nedokážem zaspať, keď sa zobudím. O tretej nadránom, keď sa Olívia zvyčajne budí, vstanem a už viac nezaspím. Pracovné dni sú náročné a vidieť to na obraze, keď noc prebdiem. Veľmi rád spím s babami v jednej posteli, ale keď mám na druhý deň natáčanie, sťahujem sa do inej izby. Z času na čas tam pošlem aj Terezku, aby si aj ona užila luxus šesťhodinového neprerušovaného spánku, ale to musím mať na druhý deň voľno. Nám to takto funguje, ale každá rodina je nastavená inak. 

Prvé dieťa je trošku experimentálne, rodičia sa učia, skúšajú, mýlia sa... Čo špeciálne ste si na Olíviu vymysleli vy?  

Presne. Prvé dieťa je experimentom aj pre nás. Podarilo sa nám zopár faux pas, ktoré, našťastie, dopadli dobre. Naše chúďatko sme na štvrtý deň po príchode z pôrodnice nechali asi sedem minút na slnku, lebo prišla so žltačkou. Celá očervenela, samozrejme... Bolo ešte pár takýchto nováčikovských situácií, ale Olívia je dosť odolné dieťa, všetko zvládla :).  Je to dobré dieťa, keď ju nič netrápi a nebolí, neplače a usmieva sa. Akurát menej papá, takže musíme zapojiť veľkú dávku kreativity a maskovať jedlo, ktoré rada nemá, za jedlo, ktoré rada má...  

V prvých mesiacoch bábätka sa angažuje rodina a starí rodičia, ktorí sa snažia pomáhať. Dáte či dali ste na ich odporúčania, alebo skôr skúšate veci po svojom? 

V podstate to súvisí s našimi prešľapmi, ktoré sme spáchali na Olívii. Takže nám dobre padli rady, ako sa starať o bábätko a čo (ne)robiť... Po kúpaní sme ju napríklad zabudli opláchnuť od peny a podobné vtipné záležitosti, ale už sme aj vďaka nim múdrejší. 

Terezku ste spoznali pri nakrúcaní Oteckov. Bolo to hneď na prvý pohľad stretnutie, pri ktorom ste si povedali – túto ženu by som chcel po svojom boku? Neodradil vás väčší vekový rozdiel? 

Úprimne, keď som ju uvidel prvýkrát, udrelo mi do očí, aká je neskutočne krásna a samozrejme, hneď som si ju vedel predstaviť ako svoju partnerku. Že to zájde až tak ďaleko, to som spočiatku netušil. Ten väčší vekový rozdiel nevnímam ako nevýhodu. Myslím si, že čím budeme starší, tým sa vekový rozdiel bude zmenšovať, minimálne mentálny, každý rok sa posúvame. V našej dvojici som totiž ja to večné dieťa, takže verím, ako budem časom dospievať, budem sa k Terke približovať :).

Marek Fašiang

Varí dobre? 

Varí výborne. Zdedila to po svojej mamine, ktorá je veľmi dobrá kuchárka a som naozaj rád, že ma doma čaká často domáca strava. 

Otočím to – aké praktické veci v domácnosti sú na vás, čo vám ide a do čoho sa zapájate len nerád?

Máme to tak logicky podelené. Kuchyňa a žehlenie Terka –  aj keď ja rád navarím, ak mám čas napríklad praženicu  a mojou špecialitkou je grilovanie, to mi ide dobre. Inak som užitočný pri všetkých veciach, ktoré si nevyžadujú ženský šarm – dones, polož, odnes a podobne. 

Vy sám ste pochytili od rodičov to najlepšie – po mame cit pre umenie, po otcovi podnikateľského ducha. Čo by ste radi uvideli v Olívii – aký odtlačok seba a Terezky by ste chceli v dcére vidieť o pár rokov? 

Ja budem spokojný, keď bude krásna po mamine, neskutočne múdra po mne a šikovná, aby mi mohla kúpiť na staré kolená Porsche. Ale nie, žartujem – aj keď  to Porsche by sa mi páčilo :).  Dieťa by malo byť také, aké je. Nechcem byť premotivovaným rodičom, aby mi plnila moje sny, nech si plní tie svoje a my ju budeme podporovať, ako to len bude v našich silách. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: