Babsy Jagušák Heribanová: Staršia dcérka zatiaľ do škôlky nechodí, chránime bábätko

Marika Koscelníková | 13. január 2023
Babsy Jagušák Heribanová
foto: Instagram

"Na prvej poradni u našej pediatričky som sa opýtala na jej názor ohľadom zaradenia Izabelky do kolektívu. Aj vzhľadom na pretrvávajúcu chrípkovú epidémiu, nárast Covidu, hnisavých angín a šarlachu, sme sa na základe odporúčania našej doktorky rozhodli, že Izabelku necháme v januári doma, " konštatuje Babsy.

Zachary Jozef je malým vianočným zázrakom a už navždy budú mať pre vašu rodinu Vianoce aj príchuť narodenín druhého dieťatka. Ako si na seba všetci zvykáte?

Zachary si vybral krásny deň príchodu na svet. Aj vďaka tomu, že boli sviatky, sme boli všetci spolu doma a bez stresu každodenných dní. Manžel mi pomáhal s Izabelkou, aby sa necítila ako na "druhej koľaji", moja maminka aj segra mi nosili jedlo a malý krásne prespal celé dni. Hovorí sa, že pri druhom dieťatku má mama už úplne iné nastavenie. Veľa vecí sa deje prirodzene, neriešim zbytočnosti a som sebavedomejšia v kúpaní, dojčení, uspávaní či prebaľovaní. Pre mňa bolo podstatné, aby sme zvládli dojčenie, pretože pri dcérke sme na tom intenzívne pracovali takmer tri mesiace, kým sa všetko stabilizovalo. Tentokrát sa to krásne podarilo už v pôrodnici :)

Babsy Jagušák Heribanová

Ako sa cítite vy, Babsy? Šestonedelie má svoje úskalia...

Už je to podstatne lepšie, ale prvý týždeň bol náročný. V tele ženy sa deje veľa zmien ako je bolestivé zavinovanie maternice, hojenie rán po prirodzenom pôrode, nalievanie pŕs, ktoré sa pripravujú na veľmi dôležitú úlohu. Podľa mňa každá mama po prvom dieťatku veľmi rýchlo zabudne na tie nepríjemné situácie a vďaka spomienkovému optimizmu si pamätá len tie krásne momenty. Na druhej strane, aj bolesť a istý nekomfort som sa naučila brať športovo, pretože musím byť k dispozícii nielen Zacharymu, ale aj Izabelke, ktorá má svoje potreby a nevie úplne pochopiť, že som unavená alebo že ma niečo bolí.

Každým pôrodom sa mamy stávajú odolnejšie a flexibilnejšie, máme v sebe úžasnú vnútornú silu a skrytú energiu, ktoré nás podržia vo všetkých kľúčových momentoch. Zároveň si ale myslím, že šestonedelie má historicky svoje opodstatnenie a treba ho vnímať ako čas, ktorý by mala tráviť žena v kruhu najbližšej rodiny a svoje bábätko by mala chrániť pred okolitým svetom, chorobami či početnými návštevami. Nemala by sa hanbiť prijať pomoc a mala by delegovať výchovu staršieho dieťaťa na manžela alebo starých rodičov. Baby blues a podobné stavy úzkosti vznikajú najmä z únavy a stresu. Pomoc druhých je skvelou prevenciou, aby prvé týždne po narodení dieťatka prebehli v harmónii a psychickej pohode.

Izi je veľkou sestrou, stotožnila sa už s týmto novým statusom?

Po príchode z pôrodnice som bola v komplikovanej situácii, pretože manžel bol chorý a izolovaný v inom dome a ja som sa ocitla s dvomi deťmi sama doma. Nemohla som sa až tak venovať Izi, takže sme riešili nejaké žiarlivostné scény, ale po niekoľkých dňoch a aj po príchode manžela sa všetko dalo opäť do normálu. Izi je skvelá staršia sestra, pretože mi so všetkým pomáha. Kúpeme spolu, prebaľujeme, kočíkujeme a rada si bračeka čičíka na vankúši, alebo si k nemu ľahne a rozpráva mu rozprávky. Dokonca spolu všetci traja spíme (malý je v postieľke vedľa postele) a na jeho plač v noci sa vôbec nebudí. Mať obe deti vedľa seba je krásny pocit a veľmi si ho užívam.

Babsy Jagušák Heribanová 

Bábätku ste prispôsobili fungovanie celej domácnosti a ako ste sa vyjadrili, ani Izi nepôjde po prázdninách do škôlky, aby ste sa ochránili syna pred rôznymi chorobami. Z čoho vyplynulo toto vaše rozhodnutie?

Na prvej poradni u našej pediatričky som sa opýtala na jej názor ohľadom zaradenia Izabelky do kolektívu. Aj vzhľadom na pretrvávajúcu chrípkovú epidémiu, nárast Covidu, hnisavých angín a šarlachu, sme sa na základe odporúčania našej doktorky rozhodli, že Izabelku necháme v januári doma.
Je veľmi pravdepodobné, že by sme to ustáli v zdraví, ale nechcela som aspoň počas šestonedelia nič riskovať.

Vírusy sú teraz veľmi silné, deti trápi dlhodobý suchý dráždivý kašeľ... Choroby, z ktorých sme sa kedysi dostali do 5 dní, majú dlhý priebeh a často zanechávajú dlhodobé následky. Že vraj materské mlieko dokáže zázraky a vie novorodenca pred vírusmi starších súrodencov ochrániť, ale aj malá nádcha je pre zdravotný stav 3 týždňového dieťaťa veľmi nepríjemná vec. Verím, že na jar sa všetko opäť ukľudní a my všetci sa budeme tešiť pevnému zdraviu. Navyše, tieto dni som doma, tak sa teším, že si môžeme užívať jedna druhú a že si spoločne zvykáme na nového člena rodiny.

Ako dlho necháte dcérku doma, predsa len, bolo by (možno) jednoduchšie plánovať deň len so Zacharym...

Zatiaľ sme ju ospravedlnili na celý január a potom uvidíme. Veľmi si vážim názor našej pani doktorky a všetkých pediatrov, tak budem sledovať situáciu a operatívne sa zariadime. Máme skvelú škôlku, chápavú a ohľaduplnú riaditeľku a perfektný kolektív učiteliek, tak sa vieme vždy dohodnúť. Zachary veľa spí, takže sa viem venovať domácnosti aj Izabelke :)

Babsy Jagušák Heribanová

So sestrou Tamarou máte obdivuhodný vzťah, bola s vami aj pri pôrode synčeka. Čo z neho odovzdáte svojim dvom deťom, aby sa aj oni mali v láske a boli si vzájomne oporou?

Deti treba ľúbiť rovnako a rodičia by medzi nimi nemali robiť žiadne rozdiely. To je podľa mňa hlavný predpoklad na to, aby sa súrodenci bezpodmienečne ľúbili a rozumeli si. Ak je medzi nimi rivalita pestovaná rodičmi, alebo nejaké iné protežovanie, určite sa to podpíše na ich vzťahu. So sestrou si výborne rozumieme aj napriek tomu, že sme obe veľmi rozdielne. Pripisujem to hlavne tomu, že nás rodičia vychovávali v láske, porozumení, otvorenej komunikácii a boli aj pomerne prísni. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: