Skutočný príbeh: Môj Jahmari je zázrak

Spracovala: Dagmar Baluchová | 11. november 2020
Jahmari
foto: archív rodiny

Som asi jediná žena, čo svojmu mužovi celých 9 mesiacov ani len necekla, že je tehotná!

„Nepamätám si názvy všetkých miest v exotických krajinách, ktoré som počas potuliek svetom, hľadajúc šťastie, navštívila. No navždy si budem pamätať jedno zvláštne miesto, odkiaľ som odchádzala dokonale šťastná... Jeho názov je PÔRODNICA.“

Takto opisuje svoj nevšedný príbeh naša čitateľka Nita. Sme radi, že mal šťastný koniec. Veď posúďte sami...

Láska na Jamajke

V 2004, keď sme na Jamajke nakrúcali televízny cestopis, som spoznala jednu Jamajčanku. Mala nádherného synčeka s neobyčajným menom. Volal sa JAHMARI = v africkom jazyku ashanti to znamená Nádherný dar od Boha. Vtedy som si povedala, že raz keď budem mať syna ja, bude sa volať presne takto. No viete, človek mieni, Boh mení...

Napriek tomu, že na Jamajku chodím od roku 2000, nikdy som nechcela nič mať so žiadnym Jamajčanom. Roky ubiehali, roky pribúdali... Keď som v 2016 stretla moju ozajstnú spriaznenú dušu, Andreho (z ktorého som „vycepovala“ špičkového tourguida, teda cestovného sprievodcu), mala som už 38 rokov. Chceli sme dieťa čo najskôr, chceli sme byť proste rodičmi.

Lekári, napriek tomu, že som vždy bola úplne v poriadku, mi však nedávali nádej, argumentujúc mojím „vysokým vekom“. Darmo som oponovala, že vek je len číslo!

Povedala som si, ak Boh chce, tak sa stane. Viete, ako to je – rozum uvažuje, špekuluje, no duša cíti a vie. A moja duša odjakživa cítila a vedela, že raz budem i ja matkou. Bez liekov, bez pomoci lekárov...

Šanca na dieťa? Nulová 

No keď prvé dve tehotenstvá stroskotali ešte v začiatku, s Andrem sme začali strácať nádej. Doktori nám dávali nulovú šancu. Vzdali sme to.

To modré body, čo vidíte na fotke, som nosila ja, keď som mala 1 rok – čiže má už 41 rokov! Celý život som si ho opatrovala v nádeji, že jedného dňa ho oblečiem môjmu dieťatku. S pribúdajúcim vekom som už strácala nádej a veľakrát som ho už chcela radšej vyhodiť.

No ten deň prišiel!

Jahmari

Môj Jahmari

Dnes má môj Jahmari (voláme ho Arinko) 4 a pol mesiaca a prvýkrát obliekol moje 41 rokov staré bodyčko! Akosi stále neviem tomuto zázraku uveriť. Počatie prirodzené, bez liekov, na prvý pokus, tehotenstvo hotová prechádzka rajskou záhradou bez akéhokoľvek problému.

Dávno som sa necítila tak fantasticky! A nemám žiadne strie, žiadne kilo navyše, ani neviem, že som ešte nedávno bola ako súdok... No a pôrod? Nuž, už na 5. deň som doma veselo poskakovala na rebríku a maľovala detskú izbu! A počas šestonedelia som si vlastnými rukami  zrenovovala dve izby.

Ľudia poukazujú prstom na staršie prvorodičky

Áno, nie je to prirodzené. Môj otec však prekypoval energiou ešte aj ako 89-ročný a ja som po ňom. Mám síce už 42 rokov, no nik mi toľko neháda a dovolím si tvrdiť, že Arinko má „oveľa mladšiu“ mamu než jeho rovesníci – výchovu a starostlivosť oňho beriem s kopou humoru a užívame si spolu veľa zábavy a smiechu. Ľudia vravia, že je to šťastné dieťa.

Jahmari

A bonus – jeho úplne prvé pohyby = prvé v mojom živote – som ucítila presne 25. decembra ráno. Bol to ten najkrajší vianočný dar, aký mi život dal.  Ďakujem Bohu za zdravé, dobručké, usmiate chlapčiatko – je to proste jeden nádherný dar!

Posolstvo tohto príspevku?

Neverte nikomu, kto vám chce udupať vaše sny. Pretože ja som dôkazom, že zázraky sa naozaj dejú! 

Apropo... 

Som asi jediná žena, čo svojmu mužovi celých 9 mesiacov ani len necekla, že je tehotná! Ja na Slovensku, muž na Jamajke, nebolo to ťažké! Nuž, po predošlých dvoch sklamaniach som to jednoducho nechcela zakríknuť... Tak som Andremu zavolala až z pôrodnice a ukázala mu PREKVAPKO – nášho Arinka. Myslím, že takmer zinfarktoval... 

Prajem všetkým snažilkám splnenie ich snov! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: