Príbehy žien: Radšej zostanem sama, ako v chorom vzťahu

Kristína Majerová | 26. máj 2024
Príbehy žien: Radšej zostanem sama, ako v chorom vzťahu

Máriu má totálne za handru. Ona je podľa neho tá neschopná, sprostá. Ako všetky ženy.

Príbeh Márie: 40 rokov v otroctve

„Ach, že som bola taká hlúpa a neodišla od neho pri prvom dieťati,“ hovorí Mária, ktorá má dnes už 60 rokov a 40 rokov žije v toxickom vzťahu. „Dnes už svojim deťom hovorím: dobre si zvážte, s kým sa rozhodnete tráviť svoj život a mať s ním deti. Radšej ostať sám/sama, ako v chorom vzťahu.“

Márii sa jej manžel spočiatku páčil, bol tichý, uzatvorený. Mala pocit, že je pri ňom hviezda. Nikdy extra nepomáhal, nebol aktívny, ale jej to nevadilo. Už pri prvom dieťati, kedy žili ešte u jej rodičov, spozornela, nakoľko pri akejkoľvek prosbe, aby niečo urobil, dostal záchvat hnevu. Mária to pripisovala sebe a prostrediu u rodičov, že zrejme to je príčina mužovho nepokoja a podráždenosti. Presťahovali sa. Bankový účet mali spoločný, veď tak sa to niekedy robilo. Mária však peniaze nikdy nevidela. Keď sa po 20 rokoch rozhodla založiť si samostatný účet v banke, muž sa s ňou pol roka nerozprával. K Márii sa správal čoraz horšie.

Aj dnes ju neustále ponižuje, uráža, vulgárne zhadzuje pred deťmi, pred kolegami, pred rodinou. Máriu má totálne za handru. Ona je podľa neho tá neschopná, sprostá. Ako všetky ženy. Mária však stále ide vo svojom móde. Snaží sa, nech je ticho, pokoj. Hoci by jej myseľ aj rada odišla z tohto vzťahu, ona to už nevie inak. A vie, že robí zle. Sebe, deťom a už aj vnúčatám, ktoré to vidia. 

Príbeh Zuzany: Ľutujem, že som neodišla skôr

Zuzana sa vydávala neskôr, po tridsiatke. Imponoval jej o desať rokov starší muž, skromný, športovec. V tom čase jej nebolo divné, keď jej povedal, že nechce deti, ale dedičov. Ani keď ju zobral do divadla zadarmo. To jej docvaklo až časom. Postupne začali vyliezať na povrch jeho negatívne a chorobné vlastnosti. Zuzana s tromi deťmi sa však cítila ako nesvojprávna.

Desať rokov doma počúvala len to, aká je neschopná, ako hrozne vyzerá, ako ju on musí živiť, ako sa má zbaliť a vypadnúť odkiaľ prišla. Odísť však nemala kam. Peniaze nemala žiadne. Hovorila si, kým deťom neubližuje, zvládnem to. No po čase si Zuzana začala všímať zmenu správania u detí. Synovi začali tráviace ťažkosti, dcére vyskočil ekzém, druhý syn začal mať problémy v škole. Po čase si Zuzana uvedomila, že takto to ďalej nejde a rozhodla sa odísť. Všetko si dopredu premyslela, pripravila a dnes jedia konečne pri stole ako jedna rodina. Lebo predtým si otec nikdy k mame za stôl nesadol. Ani na Vianoce.

„S tou vašou sprostou mamou pri jednom stole nebudem“ hovorieval. Zuzana vraví, že rozhodnutie odísť bolo najťažšie. A keď sa už rozhodla, urobila všetko preto, aby sa to podarilo. Dnes priznáva, že keby vie, odíde omnoho skôr. Potrebovala však svoj čas a dozretie. A potom psychickú pomoc okolia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: