Otrávená láska: Toxický vzťah zlomí dušu

Marika Koscelníková | 24. február 2024
Otrávená láska: Toxický vzťah zlomí dušu

Pretrvávajúca žiarlivosť, nedostatok podpory a pocit, že okolo svojho partnera musíte chodiť po špičkách, môžu byť príznakmi nezdravého vzťahu.

V zdravom vzťahu všetko akosi funguje. Iste, z času na čas môžete naraziť a mať zlé obdobia, prejsť výzvami a hľadať riešenie, napriek tomu sa vo všeobecnosti rozhodujete spoločne, otvorene diskutujete o akýchkoľvek problémoch a ste so sebou radi. 

Toxické vzťahy sú iný príbeh. Podľa vzťahového terapeuta Jor-El Caraballa sa v nezdravom vzťahu môžete neustále cítiť vyčerpaní alebo nešťastní. To je signál. že niektoré veci je potrebné zmeniť.

Aké sú príznaky toxického vzťahu?

Keď ste v toxickom vzťahu, nemusí byť vždy ľahké všimnúť si červené vlajky.

Nedostatok podpory

Čas, ktorý spolu trávite, už skrátka nepôsobí pozitívne. Necítite podporu ani povzbudenie. Namiesto cítite, že partnerovi na vašich potrebách a záujmoch nezáleží; stará sa len o to, čo chce.

Toxická komunikácia

Namiesto láskavosti a vzájomného rešpektu je väčšina vašich rozhovorov naplnená sarkazmom alebo kritikou a živená pohŕdaním. 

Závisť alebo žiarlivosť

Aj keď je úplne v poriadku občas zažiť trochu závisti, Caraballo vysvetľuje, že sa to môže stať problémom, ak vám vaša závisť bráni myslieť pozitívne o úspechoch vášho partnera. To isté platí pre žiarlivosť. Áno, je to úplne prirodzená ľudská emócia. Ale keď vedie k neustálemu podozrievaniu a nedôvere, rýchlo nahlodá váš vzťah.

Ovládanie správania

Pýta sa váš partner neustále, kde ste? Možno je  naštvaný alebo podráždený, keď okamžite neodpovedáte na správy. Toto správanie môže prameniť zo žiarlivosti alebo nedostatku dôvery, ale môže tiež naznačovať potrebu kontroly – oboje môže prispieť k toxicite vzťahu. Všimnite si, či máte tendenciu byť radšej ticho, pretože sa necítite bezpečne hovoriť, keď vás niečo trápi. 

Tajomstvá

Zistíte, že neustále vymýšľate klamstvá o tom, kde sa nachádzate alebo s kým sa stretávate – či už preto, že sa chcete vyhnúť tráveniu času so svojím partnerom, alebo sa obávate, ako zareaguje, ak mu poviete pravdu.

Neúcta

Chronické meškanie, náhodné „zabúdanie“ na udalosti a iné správanie, ktoré ukazuje neúctu k vášmu času, sú varovné signály.

Otrávená láska: Toxický vzťah zlomí dušu

Negatívne finančné správanie

Zdieľanie financií s partnerom často zahŕňa určitú úroveň dohody o tom, ako budete míňať alebo ukladať svoje peniaze. To znamená, že nie je nevyhnutne nezdravé, ak sa jeden partner rozhodne minúť peniaze na položky, ktoré druhý partner neschvaľuje. Môže to byť toxické, ak ste sa dohodli na financiách a jeden z partnerov túto dohodu neustále nerešpektuje, či už nákupom alebo výberom veľkých súm peňazí na veci, o ktorých ste sa nerozprávali a ani vám o nich nechce povedať. 

Neustály stres

Bežné životné výzvy – choroba člena rodiny alebo strata zamestnania – môžu vo vašom vzťahu, samozrejme, vyvolať napätie. Ale byť na hrane neustále, aj keď nečelíte stresu z vonkajších zdrojov, je indikátor, že niečo nie je v poriadku. Tento permanentný stres si môže vybrať daň na fyzickom a duševnom zdraví, vy sa začnete cítiť vyčerpaní alebo celkovo zle.

Stratené vzťahy

Prestali ste tráviť čas s priateľmi a rodinou, buď preto, aby ste sa vyhli konfliktom s partnerom, alebo aby ste museli vysvetľovať, čo sa vo vašom vzťahu deje.

Nedostatok starostlivosti o seba

V toxickom vzťahu môžete opustiť svoje obvyklé návyky starostlivosti o seba. Môžete sa vzdať koníčkov, ktoré ste kedysi milovali, zanedbávať svoje zdravie a obetovať svoj voľný čas. Môže sa to stať preto, že na tieto aktivity nemáte energiu alebo preto, že váš partner nesúhlasí, keď robíte "svoje" veci.

Chôdza po špičkách

Obávate sa, že vyťahovaním problémov vyvoláte extrémne napätie, takže sa vyhýbate konfliktom a necháte si akékoľvek problémy alebo obavy pre seba.

Je možné napraviť toxický vzťah?

Mnoho ľudí predpokladá, že toxické vzťahy sú odsúdené na zánik, ale nie vždy to tak je.

Rozhodujúci faktor? Obaja partneri sa musia chcieť zmeniť. Ak len jeden partner investuje do vytvárania zdravých vzorov, je - bohužiaľ - malá pravdepodobnosť, že dôjde k zmene. Rozpoznanie, ktoré poškodilo vzťah, je dôležité. Odráža záujem o sebauvedomenie a vlastnú zodpovednosť. Inými slovami, obaja partneri by mali prijať svoj podiel na prispievaní k toxicite, od odporu cez žiarlivosť až po nehovorenie o obavách a sklamaniach. Ak obaja dokážete nasmerovať konverzáciu preč od obviňovania a viac k pochopeniu a učeniu, môže existovať cesta na záchranu vzťahu. 

Niekedy možno budete potrebovať pomoc zvonku. Niekedy nemôžete zachytiť všetko, čo prispieva k toxicite zvnútra vzťahu, a vzťahoví poradcovia sú vyškolení tak, aby ponúkali neutrálny pohľad a nezaujatú podporu. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: