Tri tváre lásky: Intimita, vášeň a záväzok

MK | 14. február 2024
Tri tváre lásky: Intimita, vášeň a záväzok

Emocionálna intimita, fyzická vášeň a hlboký záväzok robia vzťah pevným. Je náročné mať tieto zložky lásky všetky pohromade a naraz dlhodobo, menia svoju intenzitu v čase.

Definovať lásku je výzvou. Len málo výskumníkov predložilo kvalitnú teóriu o pojme lásky. Výnimkou je Sternbergova trojuholníková teória lásky, ktorú na konci 80. rokov vyvinul psychológ Robert Sternberg (ext. zdroj wiki).

Táto teória naznačuje, že ľudia môžu v každom okamihu cítiť rôzne stupne intimity, vášne a záväzku.  

Tri tváre lásky: Intimita, vášeň a záväzok

Podľa Sternbergovej teórie je pojem lásky trojuholník tvorený tromi základnými zložkami. Niektoré z týchto typov lásky sa zameriavajú na lásku medzi dvoma ľuďmi vo vzťahu plnom romantiky alebo sexuality, ale tieto typy lásky sa vzťahujú aj na iné formy medziľudských vzťahov. 

Tieto tri zložky sú:

  1. Intimita, ktorá zahŕňa pocity blízkosti, spojenia a prepojenia.
  2. Vášeň, ktorá zahŕňa city a túžby vedúce k fyzickej príťažlivosti, romantike a sexuálnemu uspokojeniu.
  3. Rozhodnutie/záväzok, ktoré zahŕňa city vedúce človeka k tomu, aby zostal s niekým a smeroval k spoločným cieľom.

Nájsť rovnováhu medzi fyziologickou potrebou sexu a potrebou lásky je nevyhnutné a úplná absencia všetkých troch zložiek je kategorizovaná ako ne-láska. (ext. zdroj wiki)

Sternbergových 7 typov lásky

Tieto tri zložky lásky navzájom interagujú a dopĺňajú sa, menia. Prítomnosť jednej zložky alebo kombinácia dvoch alebo viacerých zložiek vytvára sedem druhov zážitkov lásky. Tieto typy lásky sa môžu počas trvania vzťahu a jeho vývoja prirodzene líšiť. Napríklad sa vzťah môže začať ako vášnivá láska, prejde do romantickej lásky a nakoniec dosiahne stav družnej lásky.

1. Priateľstvo

Zložky: Sympatia

Tento typ lásky je, keď je prítomná zložka intimity alebo sympatie, ale chýbajú city vášne alebo záväzku v romantickom zmysle. Láska priateľstva môže byť základom iných foriem lásky.

2. Zamilovanosť

Zložky: Vášeň

Zamilovanosť je charakterizovaná pocitmi túžby a fyzickej vášne bez sympatie a záväzku. Na rozvoj hlbšieho pocitu intimity, romantickej lásky alebo dokonalej lásky nebolo dosť času. Tieto môžu nakoniec vzniknúť po fáze zamilovania. Počiatočná zamilovanosť je často veľmi silná.

3. Prázdna láska

Zložky: Záväzok

Prázdna láska je charakterizovaná záväzkom bez vášne alebo intimity. Niekedy môže silná láska zoslabnúť na prázdnu lásku. Opak sa môže stať tiež. Napríklad dohodnuté manželstvo môže začať prázdne, ale časom sa môže rozvinúť do inej formy lásky.

4. Romantická láska

Zložky: Intimita a Vášeň

Romantická láska spája ľudí emocionálne prostredníctvom intimity a fyzickej vášne. Partneri v tomto type vzťahu majú hlboké rozhovory, ktoré im pomáhajú spoznať intímne detaily o sebe navzájom. Užívajú si sexuálnu vášeň a náklonnosť. Títo partneri môžu byť v bode, kde dlhodobý záväzok alebo plány do budúcnosti sú ešte nerozhodnuté.

Tri tváre lásky: Intimita, vášeň a záväzok

5. Družná láska

Zložky: Sympatia a Intimita

Družná láska je intímny, ale nevášnivý druh lásky. Zahŕňa zložku intimity alebo sympatie a zložku záväzku. Je silnejšia ako priateľstvo, pretože existuje dlhodobý záväzok, ale je minimálna alebo žiadna sexuálna túžba.

Tento typ lásky sa často nachádza v manželstvách, kde vášeň vyhasla, ale pár naďalej cíti hlbokú náklonnosť alebo silné puto. Toto môže byť tiež vnímané ako láska medzi veľmi blízkymi priateľmi a členmi rodiny.

6. Hlúpa láska

Zložky: Záväzok a Vášeň

V tomto type lásky sú prítomné záväzok a vášeň, zatiaľ čo intimita ( v zmysle hlbokej dôvery, poznania)  alebo sympatia chýba. Hlúpa láska je typická pre búrlivé zoznámenie, pri ktorom vášeň motivuje záväzok bez stabilizujúceho vplyvu emocionálne intímneho vzťahu.

Bohužiaľ, takéto manželstvá často nevydržia. Keď vydržia, mnohí to pripisujú šťastiu.

7. Dokonalá láska

Zložky: Intimita, Vášeň a Záväzok

Dokonalá láska je tvorená všetkými tromi zložkami a je úplnou formou lásky. Predstavuje ideálny vzťah. Páry, ktoré zažívajú tento druh lásky, majú skvelý sex aj niekoľko rokov po začiatku svojho vzťahu. Nedokážu si predstaviť život s niekým iným. Tiež si nedokážu predstaviť, že by boli skutočne šťastní bez svojich partnerov. Dokážu prekonať rozdiely a čeliť spoločne tomu, čo život vo vzťahu prináša.

Láska je to, čo robíme

Podľa Sternberga môže byť udržiavanie dokonalej lásky ťažšie, než ju dosiahnuť, pretože zložky lásky musia byť prevedené do činu. Bez správania a vyjadrenia vášeň vyprchá a láska sa môže stať skôr typom družnej lásky. Nezabúdajme prejaviť v partnerstve svoje city, nezabudnime sa dotýkať, pomáhať si a držať sa za ruky.

Prečo je Sternbergova trojuholníková teória lásky dôležitá?

Podľa Sternberga dôležitosť každej zložky lásky sa môže líšiť od človeka k človeku a od páru k páru. Pre ideálny romantický vzťah sú potrebné všetky tri zložky, ale množstvo každej zložky sa bude líšiť aj v priebehu času v rámci jedného vzťahu.

Vedieť, ako zložky interagujú, môže pomôcť zdôrazniť oblasti, ktoré môžu potrebovať zlepšenie aj vo vašom vzťahu. Napríklad uvedomenie si, že vášeň vo vašom vzťahu vyprchala, vám môže pomôcť hľadať spôsoby, ako oživiť iskru.

Zdroj: www.brainsway.com

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: