Peniaze vo vzťahu - ako o nich hovoriť?

Kristina Böhmer | 18. február 2022
Peniaze vo vzťahu

Ani sex vraj nie je pre chlapov taký dôležitý, ako keď sa so svojou partnerkou začnú hádať kvôli peniazom...

Akokoľvek sa však tej myšlienke budeme brániť, nezmeníme to. Peniaze možno nie sú faktor, podľa ktorého si partnera vyberáme, ale sú vo vzťahu dôležité. Dokážu ho totiž rozbiť rýchlejšie ako akékoľvek iné nezhody. 

Súčasná pandemická situácia a neustále zdražovanie nás núti riešiť financie oveľa viac, ako tomu bolo pred pár rokmi. Ak sú vo vašom vzťahu trhlinou práve peniaze, nezatvárajte pred tým oči. Riešte to. Vyhľadajte pomoc. Rozmýšľajte, kde ušetriť, čo zbytočne nekupovať. A najmä, neustále hľadajte s partnerom spoločnú reč aj v tejto oblasti. Je to dôležité pre váš vzťah i pre dobro a budúcnosť vašej rodiny.

Ako hovoriť s partnerom o peniazoch

  • O čo vám vlastne ide?
    Najprv si utraste v hlave, čo vlastne chcete. Prekáža vám, že partner alebo partnerka priveľa míňa? Prečo vám to prekáža? Môžeme mať totiž viacero dôvodov. Napríklad zlé spomienky na chudobu z detstva a obavy z toho, že sa tam opäť ocitnete. Alebo túžba našetriť čo najviac pre deti. Napríklad v mojom prípade ide o kombináciu ekológie (nadspotreba ničí planétu) a mojej až zvrhlej radosti zo sťahovania sa (ak sa často sťahujete, vlastniť veľa vecí je na ťarchu). Ak budete vedieť, prečo vám prekáža prílišné utrácanie, budete to vedieť partnerovi lepšie odkomunikovať.
  • Nesúďte.
    Neviete, prečo partner alebo partnerka rozhadzuje peniaze. Opýtajte sa ho/jej, aký má názor na peniaze, ako to bolo u nich v rodine v detstve, či mali alebo nemali peniaze. Porozprávať sa o takýchto veciach je dobrý začiatok riešenia aktuálneho problému.
  • Neútočte a nezačínajte vetou: „Strašne veľa míňaš!!!” možno doplnenou pár vulgarizmami v závislosti od aktuálneho nastavenia. Ako v každej inej oblasti, aj vo financiách, ak začnete útokom, dostanete naspäť jedine obranu.
  • Komunikujte svoje obavy bez obviňovania, vydierania a emocionálneho manipulovania. Úplne otvorene, ale pokojne.
  • Povedzte mu alebo jej, čo chcete.
    Našetriť na nové auto? Nové bývanie? Alebo ide len o princíp a nakupovanie zbytočností vás vytáča? Potom môžete spoločne hľadať riešenie.
  • Urobte si finančný plán toho, čo chcete odkladať, a čo môžete míňať.
  • Porozprávajte sa o prioritách.
    Čo ak chce jeden sedieť doma na peniazoch a druhý precestovať svet? Treba nájsť riešenie, ktoré vyhovuje obom.

Peniaze a sex

Jedna štúdia zistila, že na predvídanie rozvodu u žien hrajú rolu dva faktory – peniaze a sex. Hádky a nezhody v týchto dvoch oblastiach ženy nútia k tomu, aby partnera opustili. U mužov sa však ako štatisticky signifikantné potvrdili len nezhody v oblasti financií. V prípade sexu asi znesú viac frustrácie, ale keď ide o peniaze, zbalia kufor a manželku opustia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: