Zdravie otcov: Dlhší život s rizikom srdcových chorôb

Michaela Klamová | 15. júl 2024
Zdravie otcov: Dlhší život s rizikom srdcových chorôb

Pri zdraví rodiny sa zvyčajne zameriavame na zdravotný stav detí a matky a na otcov sa často zabúda. Rodičovstvo pritom zanecháva stopy aj na ich zdraví.

Srdcové choroby otcov

Podľa štúdie skúmajúcej 18 rokov takmer 3 000 mužov, majú otcovia vo vyššom veku horšie kardiovaskulárne zdravie ako muži, ktorí nikdy rodičmi neboli. Vedci tento fakt pripisujú zvýšenému stresu a zodpovednosti, ktorú otcovia rodín majú a aj odlišnému životnému štýlu.

Pracujúci otcovia majú menej času venovať sa pravidelným športovým aktivitám a ich celková životospráva vrátane stravovania môže byť horšia. Na zdravie vplýva samozrejme veľmi veľa faktorov, ktoré je možné ovplyvniť. Zdravšia a pravidelná strava, spoločné aktivity, ako šport či prechádzky a samozrejme pochopenie, láska a podpora od rodiny dokážu urobiť so zdravím zázraky. 

Otcovia žijú dlhšie

Zaujímavým zistením však je, že pri zohľadnení všetkých príčin je úmrtnosť otcov nižšia ako ne-otcov. Oteckovia teda žijú dlhšie, no trošku zlepšenej životosprávy ich môže ochrániť aj pred kardiovaskulárnymi problémami. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: