AJ OTCOVIA môžu mať popôrodnú depresiu

Veronika Nováková | 16. júl 2022
popôrodná depresia otec

Nespoznávala som sa, stratila som chuť do života, všetko sa točilo len okolo našej dcérky, ktorá však bola večne nespokojná.

Nie je nič ojedinelé, keď po slávnostnom príchode bábätka na svet zrazu nastane v domácnosti pochmúrna atmosféra. Čerstvé maminy, ale aj oteckov môže prekvapiť nepozvaná depresia, ktorá často obráti život naruby celej rodine.

Popôrodná depresia z pohľadu otca

Ako je to vôbec možné? Veď je všetko také pekné, konečne sa to stalo, do vášho života vstúpilo milované dieťa, už nič nie je ako predtým, život nabral úplne nové obrátky. Tak ste sa na to celé tešili a pripravovali. A zrazu je to všetko preč...

Vaša žena sa prestala usmievať. Všetko sa točí okolo bábätka, a hoci ste s tým tak trošku počítali, to, že to bude až takéto, ste nečakali ani v tom najhoršom sne.

Svoje o tom vie aj Martin (42): „S mojou ženou sme sa na našu vytúženú dcérku tak tešili, všetko sme vopred pripravili, absolvovali sme všetky možné aj nemožné kurzy. A potom sa narodila a s naštudovanou teóriou to nemalo nič spoločného. Malá stále plakala, zle spala a z mojej milujúcej ženy sa postupne stávalo kĺbko nervov, neustále plakala a bála sa vyjsť s dcérkou von z bytu, pretože ju trápili úzkosti a nahovárala si hrôzostrašné scenáre. Najprv som si myslel, že je to len dočasné, ale keď to neprestávalo, rozhodol som sa zasiahnuť a vyhľadali sme pomoc psychológa.“

Popôrodná depresia z pohľadu matky

A ako to videla Martinova žena Zuzana (38)?

„Nespoznávala som sa, stratila som chuť do života, všetko sa točilo len okolo našej dcérky, ktorá však bola večne nespokojná. Keď zázrakom spala viac než polhodinu, sedela som pri nej a nikto sa doma nesmel ani pohnúť, aby sa náhodou nezobudila. A keď sme mali ísť na prechádzku, to bol des! Bála som sa všetkého, prepadala ma hrozná úzkosť už len pri pomyslení na to, že máme ísť do výťahu. Všetko som najprv dôkladne dezinfikovala, až potom sme vstúpili. Keď sme sa dostali až ku prechádzke, tak sa mi nikto nesmel prihovoriť, lebo som nechcela zobudiť malú. A po nociach som stále plakala. Lebo toto nebol ten život, ktorý som si predstavovala... Cítila som sa zodpovedná za to, že je dcérka nespokojná.

A môj muž? Kto na neho myslel? Bol u mňa na úplne poslednej priečke a vôbec ma nezaujímalo, čo prežíva on. Pre neho to v mojich očiach bolo úplne jednoduché. Až kým jedného dňa neprišiel za mnou s tým, že by bol rád, keby sme navštívili spolu psychologickú poradňu. Myslela som si, že sa úplne zbláznil! Ale dnes už viem, že ma vtedy zachránil. A aj naše manželstvo.“

popôrodná depresia

Popôrodné blues alebo depresia?

U väčšiny žien sa po pôrode môžu prejaviť príznaky, ktoré sú príznačné aj pre depresiu, ale zvyčajne samy od seba pominú. Ak vaša žena plače pre každú maličkosť, ak sa jej nálada strieda ako na horskej dráhe, ak pochybuje, či je dobrá matka a či to zvládne, ak nie je vo svojej koži a nevie čo s tým, tak sa možno dostavilo popôrodné blues, ktoré zastihne 80 % žien. Dôležité je, aby to nepresiahlo viac než tri týždne, lebo potom je veľmi dôležité vyhľadať odbornú pomoc.

Všímajte si svoju ženu a poskytnite je pomocnú ruku, aj keď vám možno bude tvrdiť, že to má pod kontrolou. Depresia je choroba ako každá iná a vyhľadať psychológa nie je vôbec hanba. Práve naopak. Mnoho manželských párov a rodín dodnes funguje práve vďaka tomu, že sa nebáli vyhľadať odbornú pomoc.  

AJ OTCOVIA môžu mať popôrodnú depresiu

Pozor však, milí oteckovia, matky nie sú jediné, koho môže popôrodná depresia vylúčiť z normálneho života. Čím ďalej, tým viac sa s týmto neduhom stretávajú aj muži a podľa najnovších výskumov ňou trpí až 13 % čerstvých otcov. Často za jej vznikom môžu byť rozdiely v očakávaniach a v následnej realite, obavy o financie alebo konkrétne finančné problémy, ťažké prispôsobenie sa do úlohy rodiča, nepravidelný spánok, ale aj fakt, že si nevedia poradiť s novou situáciou.

Pre mužov môže byť ťažké pochopiť a prijať striedavé emócie svojej ženy, ktoré sú po pôrode omnoho výraznejšie. Nie všetci vedia, ako sa v týchto prípadoch správať k vlastnej žene, ako ju podporiť, ako ustáť situáciu, alebo ako neraniť jej city chladným prístupom. Mnohí oteckovia sa cítia odstrčení na vedľajšiu koľaj a to môže viesť k depresii aj u nich. Ibaže rozdiel je v tom, že kým ženy o svojich psychických problémoch hovoria napríklad s kamarátkou, muži si tieto problémy neradi priznávajú. 

PRÍZNAKY popôrodnej depresie

Ak pociťujete smútok, ktorý neodznieva, ak trpíte úzkosťami, premáhajú vás pocity beznádeje, trpíte nespavosťou alebo abnormálnou potrebou spánku, ak sa zmenili vaše stravovacie návyky a prechádzate z nechutenstva do prejedania, ak neviete nájsť radosť v ničom, cítite sa nedostatočne spôsobilí pri starostlivosti o vaše dieťa, pociťujete izolovanosť a vyčerpanosť, ak ste stratili záujem o obľúbené aktivity, sexuálne aktivity s partnerom/kou a prehnane sa bojíte o dieťa a o seba, tak vedzte, že to najlepšie, čo môžete urobiť, je vyhľadať odbornú pomoc. 

Depresia v žiadnom prípade nie je obrazom matky alebo otca o neschopnosti postarať sa o vlastné dieťa. Je to duševná choroba, ktorú môžu mať spôsobiť aj rýchle hormonálne zmeny a je to úplne normálna diagnóza, za ktorú sa vôbec, ale vôbec nemusíte hanbiť. 

Dobrou správou je však to, že popôrodná depresia je liečiteľná. Hlavne sa nebojte rozprávať a povedať o svojich pocitoch svojim najbližším. Je to to najlepšie, čo pre seba a pre svoju rodinu môžete urobiť. A platí to pre mamy aj pre otcov.

Čo by mohlo pomôcť:

  • V prvých týždňoch či mesiacoch po narodení zvážte pomoc blízkej rodiny, študentky, ktorá si chce privyrobiť alebo opatrovateľky, a to najmä v prípadoch, ak bábätko zle spí, má koliky, reflux ap. Platí to aj v prípade, ak má zdravotné problémy samotná mamička.
  • Po príchode z práce sa zaujímajte o to, aký mali deň.
  • Ak je to možné, vezmite dieťa s kočíkom von vy.
  • Zdržte sa poznámok o tom, ako vaša manželka vyzerá, prečo sa neupraví. Naozaj na to nemá počas dňa často vôbec žiaden čas.
  • Zvážte, či je v tomto období možné obmedziť čas s kamarátmi či venovať sa svojim záľubám. Rodina je teraz naozaj na prvom mieste.
  • Využívajte moderné technológie – elekrická babypestúnka postráži dieťa počas spánku, plienky i umelé mlieko (ak ho bábätko potrebuje) kúpite aj cez eshopy, rovnako tak drogériu, potraviny atď.
  • Aspoň raz za týždeň naložte svoju polovičku i bábo do auta a vyrazte hoci len na párhodinový výlet. Zmena prospeje všetkým. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: