PREČO SVOKRY nemajú rady nevesty?

Kristina Böhmer | 24. september 2021
Svokry a nevesty

Ak niekto tvrdí, že žena si berie muža, nie jeho rodinu, tak sa pravdepodobne len snaží upokojiť budúcu nevestu, ktorej hrozí pád rovno do pasce nepríjemnej svokry. Nie je to totiž pravda. S mužom si berieme aj jeho rodinu.

Veľa žien tvrdí, že majú dobrý vzťah so svojimi svokrami. Niektoré dodávajú, že preto, lebo svokra býva ďaleko. Ale nájdu sa aj také, ktoré to so svokrou nemajú vôbec jednoduché...

Svokričky

Chcela som tento článok otvoriť dobrým vtipom o vzťahu medzi nevestou a svokrou. Vtipy o svokrách sú predsa samostatnou kategóriou, jednou z najobjemnejších, keďže ju tvoria tisícky anekdot a žartov. Ale ako som hľadala, nepodarilo sa mi natrafiť na žiadny, ktorý by sa zameriaval na vzťah svokry a jej nevesty. Možno nejaký poznáte, ale ja nie. Všetky, ktoré som čítala, sú o mužoch a ich svokrách.

Chcete príklad?

Príde muž do potravín a pýta si kockový cukor.

- „Nemáme,“ odpovie predavačka.

- „A inú, podobnú fajnovú bonboniéru pre svokru nemáte?”

Alebo o tom, ako sa svokra chce zdržať len dovtedy, kým je vítaná, a muž sa jej opýta, či si ani kávu nedá. Je ich množstvo. A možno to je preto, lebo mužom sa zo svokier smeje dobre. Oni s nimi totiž až také problémy, ako ich manželky majú so svojimi svokrami, v skutočnosti nemajú.

Nevesta + svokra = pekelná kombinácia

„Nuž, ja sa stotožňujem s názorom, že svokra je tým lepšia, čím viac kilometrov je od vás,” napísala nám na našu FB stránku Lucia. Súhlasí s ňou aj Hanka, ktorá vraj dokáže zvládnuť „len veľmi sporadické návštevy, počas ktorých vidím, ako sa svokra premáha, aby sa na mňa usmiala. Popravde, robím to isté.”

Ešte v 50. rokoch minulého storočia vytvorila Evelyn Duvallová na základe svojho prieskumu model na vysvetlenie konfliktu medzi príbuznými. V rámci toho uviedla, že manželský pár patrí do troch rodín. Jednu si vytvorí novú, vlastnú, do ktorej patrí muž a žena a ich deti. Ich druhou rodinou je rodina manželky a treťou rodina manžela. Ak chcú, aby ich nová rodina vydržala, musí byť silnejšia ako tie ostatné dve rodiny. 

„Presne toto je jedna z vecí, pre ktorú sme sa rozviedli,” povedala Monika. „Môj ex si nechal od svojej drahej mamičky úplne skákať po hlave, ako keby mal stále päť rokov. Čokoľvek ona povedala, platilo. Ak som ja nesúhlasila, tak som sa buď mala prispôsobiť, alebo sa aspoň nepriznať.”

Konflikty medzi Monikou a jej svokrou sa týkali najmä domácnosti a starostlivosti o rodinu. „Svokra vždy vedela najlepšie, ako máme vychovať naše deti. A vždy si u nás na obede dochucovala jedlo na tanieri, lebo ja asi neviem variť alebo čo,” dodala.

PREČO SVOKRY nemajú rady nevesty?

Profesorka sociálnej psychológie Madeleine A. Fugère (ext. zdroj o autorke) sa pozrela na to, prečo svokry nemajú rady svoje nevesty. Svoje tvrdenia opiera o evolučnú teóriu a to, ako sme naprogramovaní.

1. Tvrdí, že ak svokra nemá rada svoju nevestu, tak je to pravdepodobne preto, lebo si pre svojho syna predstavovala inú partnerku. Keď si muž vyberá partnerku, nemá rovnaké priority ako jeho mama, ktorej záleží na tom, aby synova budúca manželka mala dobré rodinné pozadie, dobré vyhliadky do budúcnosti v oblasti financií či rovnaké náboženské alebo etnické pozadie.

2. Ako druhý dôvod uvádza fyzický vzhľad. „Jedným z najčastejších konfliktov medzi dospelými deťmi a ich rodičmi je ten, ktorý sa spája s fyzickou atraktivitou,” napísala. Muž je šťastný, keď má dobre vyzerajúcu ženu. Pre svokru je to signál, že žena môže mať viacero nápadníkov a jej syna opustiť. Repertoár nenávisti voči nevestám psychologička uzatvára súbojom o pozornosť. Vraj najmä staršie matky sa obávajú toho, že syn im už nebude venovať toľko času, keďže sa bude venovať svojej novej žene. 

svokry a nevesty

A čo s tým, keď nás svokra veľmi nemusí? 

Ženám radí, aby sa pokúsili svokrám ukázať, ako im na svojich manželoch, teda svokriných synoch, záleží. „A ak ešte nemáte po svadbe, trávte so svokrou viac času vo dvojici ešte pred sobášom, čím si uľahčíte vzťah, ktorý s ňou budete mať po svadbe,” dodala.

Apropo, raz budeme svokrami aj my. Nezabúdajme na to. 

PREČO NEVESTY nemajú rady svokry?

Potvrdzuje to aj malý prieskum na našej FB stránke. 

Zuzana: „Ja mám svokru ako druhú mamu. Sme u nej s deťmi každý deň. Vždy nám rada pomôže a je to aj naopak. Každý deň kávička poobede u svokričky musí byť.“

Majka: „Mám so svokrou dobrý vzťah. Odkedy mám dieťa, tak ešte lepší. Som jej vďačná za to, ako vychovala môjho manžela. Vždy, keď môže, tak nám pomôže. Na niekoľko mesiacov nás prichýlila aj vo svojom byte, kým sme si nekúpili vlastný. Ale dlhodobé spolubývanie si neviem predstaviť s nikým. Každý potrebuje svoje súkromie a tiež má vlastné predstavy o pravidlách v domácnosti.“

Petra: „Moja svokra sama vraví, že nechce byť vegeta... miešať sa do všetkého... Darí sa jej nebyť vegeta.“

Ľubica: „Ja som so svokrou úplne v pohode. Raz som jej chcela kúpiť hrnček s nápisom „Pre dobrú svokru“ a pani v obchode povedala, že taký sa nevyrába.“

Vedci sa vo výskume zamerali na ženy, ktoré povedali, že dobrý vzťah nemajú. Väčšina z nich uviedla jeden z nasledujúcich dôvodov:

  • Svokra má radšej druhú nevestu.
  • Svokra sa nám mieša do manželstva.
  • Nemôžem sa rozprávať priamo s ňou o dôležitých veciach, musím poslať môjho muža.
  • Svokra si odo mňa drží odstup.
  • Cítim sa pri nej znepokojene.
  • Má iný názor na výchovu detí ako ja.

Komunikujte a hľadajte spoločné

Doktor Geoffrey Greif (ext. zdroj o autorovi), ktorý sa na výskume podieľal nevestám radí, aby sa pokúsili zlepšiť so svokrami komunikáciu. „Tým sa z trojuholníka odstráni manžel/syn. Ale pamätajte, že to vyžaduje, aby ste sa najprv porozprávali s manželom, keďže on je kľúčový vo vzťahu k obom ženám,” napísal s tým, že lepšia komunikácia môže aj odstrániť bariéru vytvorenú rôznymi názormi na výchovu. Keď sa so svokrou porozprávate, možno pochopíte vy ju a ona vás.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: