Postav sa ZA SEBA: Naučme sa brániť voči manipulácii a násiliu v akejkoľvek podobe

Redakcia | 24. január 2024
Postav sa ZA SEBA: Naučme sa brániť voči manipulácii a násiliu v akejkoľvek podobe

Každý človek by mal zásobu nástrojov, aby sa za seba postavil v situácii, keď vníma, že to potrebuje. Typ násilia, ktorému sú vystavené ženy, je rozšírený a akoby spoločensky akceptovaný.

"Na kurzoch, kde sa veľa rozprávame a vytvárame modelové situácie, často narazíme na opakované skúsenosti, ktorými sme si prešli - príbehy žien sú veľmi podobné, či už sú to posmešky na náš výzor, až po sexuálne obťažovanie v práci, v rodine, manipulatívne partnerské násilie a to nielen fyzické. Zaujímavé je sledovať mužov, keď to napríklad v zmiešanej skupine počúvajú, ako reagujú zaskočene - toto vám prekáža?," konštatuje Bianka Urbanovská, zakladateľka občianskeho združenia ZA SEBA, ktoré sa venuje vzdelávaniu v oblasti osobnej bezpečnosti. 

Postav sa za seba: Násilie nie je vždy o modrinách a kriku

Bianka si sama prešla náročnými situáciami a rozhodla sa pomôcť nastaviť akoby iné svetlo na túto problematiku. "Násilie nie je vždy o modrinách a kriku. Ja som nechcela robiť problémy, niečo sa stalo, ale v hlave mi bežalo - keď to poviem, ja budem tá, ktorá to začala riešiť, tá, ktorá začala robiť problémy. Ja a rovnako mnoho detí, ktoré si prešli zneužívaním, si internalizujú to, že to, čo sa im stalo je nejakým spôsobom aj ich vina. To sa nedialo, to niekto robil."

Postaviť sa za seba nie je len o tom, že sa naučíme brániť fyzicky a zvládneme pár základných prvkov sebaobrany.  Je to súbor zručností - aj komunikatívnych - ako sa postaviť proti akémukoľvek obťažovaniu aj skrytému násiliu otvorene a zrozumiteľne.

DOMÁCE NÁSILIE nie je mýtus!
Prečítajte si tiež:

DOMÁCE NÁSILIE nie je mýtus!

Naše NIE má silu

"Sme naučení akoby nevystupovať konfliktne aj situáciách, ktoré nám nie sú nepríjemné. Stojíte napríklad v autobuse a niekto sa na vás nepríjemne tlačí, možno aj cielene. Čo poviete? Prepáčte. Vy sa predsa nemáte za čo ospravedlňovať, vy ste neurobili nič zlé. Máme vo zvyku zaobaliť nesúhlas do trblietok, aby sme sa náhodou niekoho nedotkli.  V hlave si nosíme "nechcem robiť problémy" a akceptujeme správanie či slová, ktoré nie sú pre nás prijateľné. Alebo objatie okolo ramien od kolegu či niekoho z rodiny -  nie je vám  príjemné? Povedzte to. My sme často radšej ticho, lebo veď autorita, veď musíme "poslúchať".

Zoberte si dieťa, ako často povie nie a ako často jeho NIE nie je akceptované? Je dokonca zosmiešnené a nevypočuté, keď nechce dať dieťa pusu babke alebo objať strýka, má na to svoje dôvody. Ak ho naučíme, že jeho nie nemá silu, nebude ho používať," upozorňuje Bianka. 

Postav sa ZA SEBA: Naučme sa brániť voči manipulácii a násiliu v akejkoľvek podobe

Empowerment Self Defense čiže povzbudzujúca sebaobrana je súbor piatich zásad:

  • Mysli
  • Zakrič
  • Odíď
  • Bojuj
  • Zdieľaj

ESD (povzbudzujúca sebaobrana) je komplexná metodológia výučby osobnej bezpečnosti. Kombinuje spektrum jednoduchých a efektívnych techník mentálnej, verbálnej a fyzickej sebaobrany, ktoré nevyžadujú desiatky rokov tréningu. Tieto techniky slúžia na posilnenie schopnosti človeka reagovať na násilie v jeho počiatočných fázach a zastaviť ho predtým, ako eskaluje do život ohrozujúcich situácií.

Ako sa naučiť efektívne brániť voči násiliu a manipulácii? 

  • Ako vyjadriť rešpektujúci nesúhlas, nielen cudzím ľuďom, ale aj našim najbližším?
  • Ako si stanoviť fyzické a emocionálne hranice bez pocitu viny?
  • Ako reagovať na násilie keď sa deje nám, alebo sme jeho svedkom?
  • Ako viesť deti k sebaobrane, a prečo je dôležité aby sme im boli vzorom správnych reakcií?

Téma, ktorá sa týka nás všetkých. Tipy a inšpirácie aj príbeh Bianky Urbanovskej si môžete vypočuť v podcaste alebo pozrieť vo videu v KLUBE MAMA a ja. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: