Počkaj, hneď som pri tebe. MAMA, daj si pohov

Marika Koscelníková | 29. júl 2019
Počkaj, hneď som pri tebe. MAMA, daj si pohov

Dookola opakované odporúčania psychológov stále ako mamy, ktoré chcú pre svoje deti čo najlepšie, zaslepene prehliadame. A preto nás rodičovstvo vyčerpáva, deti sú rozmaznané a tridsaťročný synátor sa nepohne z bytu.

Mama DAJ, pomôž, urob, TERAZ a hneď

Vyčerpané matky stretnete na každom kroku. Sedia v polospánku v MHD, sú v odovzdanom pozore na ihriskách a nemajú čas sa s vami ani pozdraviť, lebo dieťa ich volá.


Sme také. Chceme im pomôcť a nevedomky ich brzdíme. 

"Pomáham malému sa obliekať, lebo ráno nestíhame a stále si oblečie tričko naopak. Zobudí sa, naraňajkuje a čaká, kým mu prinesiem veci a oblečiem ho. Tisíckrát som ho nechala, nech sa sám, ale zostal tvrdohlavo sedieť. Čo mám robiť? Mám zmeškať do práce a on do školy? Rezignujem a oblečiem ho"
, hovorí mama druháka. Druháka, ktorý veľmi dobre vie, že mama napriek vyhrážkam a kriku ho stále aj tak oblečie, lebo nechce zmeškať. Skúsil to už niekoľkokrát a vyšlo to. Tak prečo to meniť?

Deti vedia rodičmi manipulovať a mamami zvlášť

Lebo mama je mäkká. Sme také. Radi pomáhame, uľahčujeme, sme pripravené zasiahnuť.

Uvedomiť si, že dieťa veľa vecí zvládne samo a už nás vlastne až tak veľmi na prežitie nepotrebuje, je veľká vec. Pochopiť to vo chvíli, keď pijete kávu a v izbe čaká druhák na to, kým ho oblečiete. Vtedy, keď sa začnete rozprávať s kamarátkou a dieťa vás ťahá za sukňu, že TERAZ chce to lízatko z obchodu. Keď sa NEBUDE hojdať na hojdačke (aj keď to v pohode zvládne), lebo chce, aby ste to robili vy. Donekonečna.

Upracete za neho hračky, riady, jedlo mu položíte rovno pod nos. Zlatíčko si zvykne na komfort života s "dobrou mamou".  

Potom nepochopí, prečo od neho zrazu chcete, aby sa staral sám o seba. Veď doteraz všetko fungovalo.

Dobrá mama je sprievodcom, nie upratovačom na jeho na ceste

Dobrá mama nie je mama, ktorej dieťa neplače (lebo niečo nedostalo, nie je mu niečo po vôli, je frustrované). Dobrá mama je mama, ktorá mu poskytne náruč, keď bude plakať.

Dobrá mama nie je mama, ktorá dá dieťaťu všetko, po čom túži. Dobrá mama mu ukáže cestu a spôsob, ako získať to, čo potrebuje.

Dobrá mama nie je mama, ktorá odstráni dieťaťu z cesty všetky prekážky. Dobrá mama je sprievodcom, nie upratovačom na jeho na ceste.  

Dovoľte vášmu dieťaťu byť samostatné

Zamrnčí v noci? Možno sa len obracia na druhú stranu. Chytí ho záchvat hnevu v obchode? Možno len skúša, čo mu dovolíte. Ak ustúpite, urobí to znova. Premotivované a "obetavé" matky (dala som ti všetko) vychovajú lenivé až rozmaznané deti. 

V pokoji si dopite kávu a porozmýšľajte to tom, čo vaše dieťa zvládne samo a prečo to nerobí. Pouvažujte o tom, prečo ste ako na gumičke a vždy v pozore vyhovieť požiadavkám vášho dieťaťa. Máte právo, aj ako matky, povedať NIE, neurobím, nepôjdem. Či má vaše dieťa dva, alebo dvadsať rokov. V podstate si dajte pohov a zvoľnite. Bude sa vám ľahšie dýchať...a dieťa? Budete sa diviť, ako vyrastie!  

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: