Dieťa mám v škôlke a ja si ležím na gauči

čitateľka Zuzana | 9. apríl 2019
Dieťa mám v škôlke a ja si ležím na gauči

Môj Filip mal tri roky a nastúpil do súkromnej škôlky. Ja čerpám dovolenku, lebo po tej materskej si potrebujem naozaj oddýchnuť.

Keď som ho odprevadila do škôlky, bála som, ako to zvládne, že ho budem mať doma kvôli plaču, soplíkom, nechuti chodiť tam.

Synovi sa v škôlke páči

Nič také sa zatiaľ nedeje, aj keď ma upozornila ani učiteľka, že "to" ešte môže prísť po prvotnom nadšení. A možno nie. Možno je Filip na škôlku pripravený a podobne ako ja od neho, aj on odo mňa si potrebuje oddýchnuť. Nech to znie nepekne, ale som taká spokojná, keď ho ráno nechám pani učiteľkám a ja sa vrátim pomaly domov, kde je ticho. Trochu upracem po raňajkách a zapnem si telku. Som nečinná úplne a užívam si to. Uvarím si to, čo chcem a nie to, čo chce moje dieťa, pozerám si čo chcem a nemusím ani päty z domu celý deň vystrčiť. 

Materská "dovolenka" ma vyčerpala 

Neviem, ako to majú iné mamy, ale ja som teda na materskej nestíhala ani upratovať. Vravela som si, že príde ten deň, keď vyhádžem skrine a nájdem  všetky zapatrošené hračky, rozgúľané guličky, malé lego zapchaté v gauči. Chystám sa na to. V hlave mám aj plán, ako sa do celého bytu pustím s vervou premotivovanej gazdinky. 

Ale zatiaľ, je to tretí deň, nerobím nič. Ležím, pozerám všetky programy, ktoré som nikdy nemala čas ani zapnúť od Discovery až po Papriku a čudujem sa, že telenovely stále frčia.  Tri roky som bola mimo dospeláckeho televízneho sveta. Teraz pozerám aj poludňajšie noviny. 

Samozrejme, stále čakám na telefonát pani učiteľky, že Filip strašne reve, že niekomu ostrihal vlasy, alebo si rozbil hlavu na preliezkach, veď si poznám syna. Ale nič sa nedeje, našťastie. Akurát včera priniesol domov figúrku  požiarnika Sama, dnes ju s fňukaním musel vrátiť do škôlky.  

Myslím, že som ako mama vyhorela

Priznávam sa, že ma materská dovolenka vyčerpala. Manžel chodí na týždňovky a malého som mala zaveseného na sebe celé dni a noci. Ja to nedávam, ako super mamy, ktoré popri materskej dokončia vysokú, rozbehnú vlastný biznis, či cestujú. Ja som bola rada, že sa večer zvalím do postele. Filipka by som určite zaradila  k "náročným" deťom, aj keď som počula, že je to len výmysel dnešných mám

Do práce sa chystám o mesiac. Mám pred sebou ešte pár dní, počas ktorých chcem dobehnúť spánok a trochu si užiť pokoj.  Aj na syna som milšia, keď ho popoludní beriem zo škôlky. Zaspávame bez kriku a nervozity. Neviem si predstaviť a na druhej strane aj obdivujem mamy, ktoré sú s deťmi dobrovoľne doma až do predškolskej triedy. Aj v mojom okolí sú také, ktoré si chcú deti vychutnať kým môžu. Ja som za škôlku veľmi vďačná. 

Do práce sa už teším. Na normálny rytmus, dospelákov, aj babské klebety. Tým, že môj manžel chodí na týždňovky, som len s Fifom, tak mi dobre padne kolektív. Ale kým nastúpim, poriadne si oddýchnem. Zaslúžim si. 

vaša čitateľka Zuzana

Aj vy máte svoj príbeh, skúsenosť, s ktorou sa chcete podeliť, alebo poradiť? Napíšte nám na: koscelnikova@orbisin.sk.  


 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: