Po rodičovskej do práce: Zmena životného rytmu je vyčerpávajúca

Miroslava Kotačková | 8. apríl 2018
nástup do práce po rodičovskej dovolenke

Priznám sa, veľmi som chcela ísť do práce, ktorá ma navyše baví a napĺňa. Ale mávam aj chvíle, keď by som najradšej ostala doma.

Plynie už druhý mesiac, ktorý naplno netrávim s mojím takmer trojročným synom. Tak veru, rodičovskej dovolenke som "zamávala" a vykročila v ústrety pracovnému procesu. Polovicu dňa sa venujem 19-tim šesťročným deťom a druhú polovicu mojim dvom doma. Som totiž učiteľkou na 1. stupni a po takmer troch rokoch pauzy som "dostala" prvákov. Rozhodne najnáročnejší ročník.

Priznám sa, veľmi som chcela ísť do práce, ktorá ma navyše baví a napĺňa. Ale mávam aj chvíle, keď by som najradšej ostala doma. Hlavne ranné prípravy dajú zabrať. A to malý zatiaľ nechodí do škôlky. Najhoršie chvíle zažívam, keď prídem "vyrozprávaná a ohučaná" /asi učiteľský slang/ domov a už spoza dverí počujem nepretržitý príval slov či krik môjho drobca. To vtedy, ak sa rozhodne popoludní nespať. Striedam svokru, ktorá ho obetavo opatruje.

Po jej odchode preberám velenie a nastupujem do "druhej zmeny" - ako iné pracujúce matky. Letmým pohľadom zhodnotím stav bytu. Prehliadam porozhadzované veci, omrvinky, čo-to odlomené, rozliate. Trojročné tornádo zas nelenilo. Babke to nezazlievam, robí , čo môže. Aj keď jemne po zadku mu dať nechce.

Môj synátor to využíva podľa hesla "babky dovolia vnúčatám takmer všetko". Syn je v období, keď  "nasáva" ako špongia. Vie od babky množstvo básničiek, riekaniek, pesničiek. Aj za to jej ďakujem. Učiteľka MŠ na dôchodku sa v nej nezaprie.

Snažím sa čo najrýchlejšie "prepnúť". Od šlabikárov, opravovania, vypisovania na vlnovú dĺžku synčeka. A vystihnúť jeho pokojný okamih na môj popoludňajší kofeínový životabudič. O chvíľu príde dcérka zo školského klubu a ruch je výraznejší. Zahrnie ma informáciami, čo treba, čo musí, čo môže.

Sladšiu príchuť majú dni, keď sa spoza dverí nikto neozýva. Neklamný dôkaz drobcovho spánku. Vtedy veľmi rada striedam svokru a to ticho si vychutnávam. Príjemné déjá-vu. Ako pred niekoľkými týždňami na rodičovskej dovolenke. Od radosti neviem čo skôr. Domáce práce? Prípravy do školy, zapnúť počítač alebo leňošiť? Zas prežívam pocit tešenia sa na víkend. A zbožňujem piatky popoludní!

Milé maminy, užívajte si na rodičovskej dovolenke s deťmi každý deň, aj keď ten stereotyp občas prekáža. Na ratolesti neskôr toľko času mať nebudete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: