Po materskej do práce: Porazte NeSEBAvedomie

Eva Valentíny | 7. apríl 2022
Vraciam sa do práce

Je jedno, či ste boli doma pár týždňov alebo rokov. Opätovný nástup do práce je obrovská zmena – a tá bude bolieť. Je to pravidlo života, ktoré pracujúca matka neoblafne len tak. Ani žuvačkou pred škôlkou na guču v hrdle, ani novým outfitom zvyšujúcim vyhasnuté sebavedomie. Preto sme pre vás pripravili pár tipov, ako to všetko dôstojne prežiť.

Myšlienky správnym smerom

Predtým, ako žena nastúpi na svoju (prvú) materskú dovolenku, spriada v hlave množstvo plánov o tom, ako sa bude (konečne) rozvíjať a robiť to, čo vždy chcela. Potom nastúpi realita života s malým dieťaťom a ona zabudne na celé svoje ja (i to pracovné). Často je rada, ak si stihne aspoň umyť vlasy – o nejakom sebavzdelávaní a naštartovaní novej kariéry nemôže byť ani reči. Uvedomte si však, že aj popri kočíkovaní, upratovaní, kváskovaní a kašičkovaní sa dá rozmýšľať.

Všetci to robíme, aj keď si to neuvedomujeme, a preto treba tieto myšlienky vždy nasmerovať správnym smerom. Uvažujte veľa nad tým, či sa chcete vrátiť do pôvodného zamestnania. Ak áno, za akých podmienok? Ak nie, akú zmenu by ste uvítali? Aké zamestnanie by vás urobilo šťastnou? Pokojne si zasnívajte a potom sa popri kočíkovaní stretnite napríklad s kariérnym poradcom. Na začiatku si totiž treba zodpovedať dôležitú otázku: AKO ĎALEJ? Na odpoveď a realizáciu snov má veľa z vás aj niekoľko rokov. Preto tento cenný čas netreba premrhať, ale poctivo venovať aj tej poslednej, na ktorú myslite – SEBE. 

Porazte NeSEBAvedomie

„Bola som doma v teplákoch niekoľko rokov. Okrem manžela som sa rozprávala len s ostatnými mamičkami z okolia a o čom inom ako o deťoch. Počítač som otvorila maximálne raz za rok, keď bolo treba urobiť fotoknihu. Keď som po rodičovskej nastúpila do práce, zdalo sa mi, že som z iného sveta a neviem, o čom sa mám s kolegyňami baviť. Zašlo to až tak ďaleko, že som v noci nemohla spávať a v práci sa sústrediť. Po pol roku som vyhľadala pomoc psychológa.“

Ak vám to znie povedome, skúste negatívnemu dosahu návratu do práce predchádzať. Je dokázané, že žena nemá za celý svoj život také nízke sebavedomie ako práve po návrate z rodičovskej dovolenky. Na šokovú terapiu rýchleho návratu do práce teda radšej zabudnite. Na obnove sebavedomia treba pracovať mesiace vopred. Vašu osobu zámerne zdôrazňujem preto, že pre typickú ženu na materskej je priam bytostne prirodzené, že na SEBA zabudne. Ak ste to urobili aj vy, je načase oprášiť návštevy kaderníčky, kozmetičky, kurzu na rozvoj osobnosti a všetkého, čo vášmu telu a duši urobí dobre. Ak ste pribrali a túžite schudnúť, nájdite si čas na cvičenie.

Ak sa potrebujete zlepšiť v cudzom jazyku, dajte si online konverzácie 3-krát do týždňa. Ak ste si na okienka v Exceli spomenuli len pri umývaní okien a potrebujete ho v práci, zapíšte sa na kurz Excelu čo najskôr. Vaše dieťa si zvykne, že s vami nie je stále a vy osviežite zvädnuté ego. Napíšte si na papier, čo všetko je potrebné k výkonu práce, ktorú ste robili, alebo tej, o ktorú sa plánujete uchádzať. Postupne si odškrtávajte, či a na akú úroveň zvládate požiadavky budúceho zamestnávateľa. Nie je nič horšie, ako si na prvej porade uvedomiť, že ste totálne mimo. No pravdupovediac, budete sa tak cítiť tak či tak. 

Plánujte a plánujte

Toto heslo sa bude týkať celého vášho života s deťmi. Čím viac detí, tým väčší chaos. A čím väčší chaos, tým treba väčšie úsilie na logistiku a plánovanie. Váš návrat do práce by mohol slúžiť ako vzorová úloha pre nejeden kurz time-managementu. Predtým, ako reálne nastúpite do práce, musíte kompletne zmeniť denný stereotyp celej rodiny. A ako asi tušíte, zmena rutiny môže byť najnáročnejší aspekt tejto novej situácie.

Čeliť jej môžete už vopred zodpovedaním nasledujúcich otázok:

  • Kto sa bude starať o dieťa/deti, kým budem v práci?
  • Aký je môj záložný plán, ak budú choré?
  • Kto ich vyzdvihne, ak budem v práci dlhšie alebo budem musieť odcestovať?
  • Ako si s partnerom podelíme rozvoz a úlohy v domácnosti?
  • Kedy budem mať osobné voľno od detí aj domácnosti? Pretože, či veríte alebo nie, aj pracujúca matka potrebuje oddych a priestor na seba!
Supermanažérka po materskej
Prečítajte si tiež:

Supermanažérka po materskej

Život „tam vonku“

Zlatým pravidlom je nestratiť kontakt s vaším zamestnávateľom a prácou. Ste síce na „dovolenke“, ale to vám nebráni zájsť občas na obed s kolegami. Ak je to možné, zúčastňujte sa vianočných večierkov a firemných akcií. Ostaňte v kontakte so šéfom a niekoľko mesiacov vopred sa dohodnite na presnom nástupe do práce. Nevyhnutou podmienkou však je, že mu to najmenej mesiac vopred písomne oznámite. Ak je to možné, pýtajte sa ho na nasledujúce veci:

  • Akých zmien na pracovisku by ste si mali byť vedomá?
  • Zmenila sa medzičasom povaha práce alebo akékoľvek požiadavky na ňu?
  • Aké sú priority a zodpovednosti, ktoré vás čakajú po návrate?
  • Kto a ako vás zastupoval počas vašej neprítomnosti?

Toto všetko (a ešte oveľa viac) by ste mali vedieť, aby ste sa hneď prvý deň uslzená neotočili na opätku s pocitom absolútnej prehry. Čim viac budete vedieť o novinkách v práci, tým viac zapadnete a zmiernite pocit, že ste boli dlhý čas „mimo“.

po materskej do práce

Trénujte návrat do práce nanečisto

Zmena denného režimu pre celú rodinu nie je nikdy jednoduchá. Pokúste sa obrovský rodinný stres minimalizovať už vopred dokonalým naplánovaním plnenia povinností a vyšperkovaním logistiky. Veľa pracujúcich matiek tiež spätne nedá dopustiť na týždeň až mesiac „voľna“, kedy deti už chodili do škôlky, ale oni ešte nepracovali. Po rokoch strávených starostlivosťou o druhých pôsobí takýto čas pre ženu priam terapeuticky.

Pokúste sa teda zariadiť si veci tak, aby prvý deň v práci nebol aj prvým dňom škôlky pre vaše dieťa. Ušetríte si tým veľa starostí o vaše dieťa a z plnenia nových povinností. Niektorým mamičkám pomohol aj nácvik denného režimu nanečisto. Funguje to tak, že ráno vstanete, ako by ste šli do práce. Pripravíte všetko potrebné pre seba aj pre deti. Všetkých odveziete tam, kde majú byť a seba namiesto do práce na kávu s kamarátkou alebo ku kaderníčke. Ak to naozaj vyskúšate, uvidíte, na aké množstvo detailov ste pri príprave na svoj reálny odchod zabudli.

Buďte na seba dobrá 

V predchádzajúcich riadkoch zaznelo, čo všetko musí nastávajúca pracujúca mama pretrpieť, aby vyhrala boj o vlastné psychické zdravie a šťastnú rodinu. To, čo by malo byť na konci, však nie je žiadna tragédia. Naopak. Ak prechod, ktorý je nevyhnutne náročný, pominie, čaká na vás zaslúžená odmena v podobe pracovnej kávy bez kriku a súrodeneckých hádok. Na konci by ste mali stáť vy – usmiata a šťastná z naštartovanej kariéry a realizovania svojho ja – bez materinskej nálepky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: