Nástrih hrádze: Kedy sa indikuje a dá sa nástrihu vyhnúť?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 24. apríl 2024
Nástrih hrádze: Kedy sa indikuje a dá sa nástrihu vyhnúť?

Epiziotómia, alebo nástrih hrádze, sa pomerne často zvykla robiť počas pôrodov a využíva sa aj dnes. Keďže sa s ňou spájajú mnohé mýty a povery, pozrieme sa, o čo pri nej skutočne ide.

Dá sa nástrihu hrádze vyhnúť? Kedy sa, naopak, šanca na vykonanie nástrihu zvyšuje? V neposlednom rade, čo treba urobiť, aby sa čo najrýchlejšie zhojila a kedy vyhľadať lekára, ak ťažkosti aj napriek snahe a liečbe pretrvávajú.

Epiziotómia alebo nástrih hrádze

Nástrih pôrodnej hrádze sa dostal do praxe s presunom pôrodov do nemocnice, keď sa snažili lekári zmierniť dopady pôrodu na oblasť ženských rodidiel a zároveň predísť nebezpečným komplikáciám, ako je napríklad roztrhnutie (ruptúra) hrádze.

Pomerne dlho sa totiž verilo, že ak sa k tomuto výkonu nepristúpi, dôjde k roztrhnutiu hrádze, čo znamená pomerne nepríjemné komplikácie pre ženu, pretože trhlina sa nachádza na mieste, kde sa ťažko hojí a ak by došlo k poraneniu zasahujúceho do hrubého čreva, mohlo by to znamenať aj komplikácie pri vyprázdňovaní a podobne. Nehovoriac o tom, že aj čo sa týka intímneho života, ruptúra hrádze môže na dlhú dobu znepríjemniť tieto aktivity.

Nástrih hrádze musí mať indikáciu na vykonanie

V súčasnej dobe sa ale pohľad na tento „rutinný“ úkon počas pôrodu zmenil a na základe rozsiahlych štúdií sa nepreukázalo, že by plošné preventívne používanie nastrihnutia hrádze počas pôrodu malo výrazný ochranný účinok na zdravie ženy. Práve naopak, epiziotómia z pohľadu modernej medicíny predstavuje „operáciu“, respektíve výkon, pri ktorom sa musia starostlivo zvážiť všetky indikácie než sa vykoná, aby sa zbytočne nenarobilo viac škody než osohu.

Kedy sa riziko nástrihu hrádze zvyšuje a dá sa mu nejako predísť?

Hoci sa situácia vyžadujúca nastrihnutie hrádze môže vyskytnúť u každej ženy, predsa len existuje určitá skupina, u ktorej sa nástrih očakáva častejšie. Sú to najmä ženy, ktoré čakajú svoje prvé dieťa a jeho hmotnosť je vyššia než sa očakávalo. Všeobecne sa dá povedať, že lekár by mal žene tento zákrok odporučiť, ak pôrod nepostupuje, alebo naopak, je potrebné ho urýchliť z dôvodu hroziacich komplikácií.

Takáto situácia môže nastať, ak sa zaseknú pliecka bábätka za panvovou kosťou, prípadne, ak je tep srdiečka bábätka veľmi vysoký, či naopak nízky, respektíve sa mení, signalizujúc, že dieťatko sa nachádza v nebezpečenstve. Rovnako, ak je potrebné aplikovať vákuumextraktor, respektíve situácia vyžaduje pomoc klieští, v takom prípade by mohlo dôjsť ku kritickému napätiu v oblasti hrádze a vzniknutá rana by mohla byť horšia, než kontrolovaný výkon pod rukami skúseného lekára.

Nech už sa ale deje čokoľvek, je nevyhnutné, aby spolu rodička a lekár komunikovali a dohodli sa na spoločnom postupe. Lekár by totiž mal žene vysvetliť, prečo sa k tomuto úkonu odhodlal a zároveň by sa budúca mamička nemala tvrdošijne držať toho, že nastrihnutie nechce za žiadnu cenu, pretože počula rôzne príbehy, často „prikrášlené“ a zveličené aj pod náporom emócií. Hoci je zdravie bábätka na prvom mieste, je potrebné hľadieť aj na komfort ženy, pretože nikto nechce, aby si z toho niesla následky na celý život.

Vedeli ste, že?

Ženy v subsaharskej Afrike často používajú na prípravu pôrodných ciest plody zeleniny na nácvik pôrodu a minimalizáciu poranení. Hoci tieto pozorovania inšpirovali mnohé zariadenia na precvičovanie panvového dna u nás, musíme si uvedomiť, že ženy v týchto končinách sveta často nemajú na výber a dostupnosť zdravotnej starostlivosti tam nie je na takej úrovni ako u nás. 

Aj v rozvinutých krajinách sa začali odporúčať rôzne pomôcky na zvýšenie odolnosti svalov panvy pred samotným pôrodom. Skúsenosti sa ale rôznili a tak, keď sa rozhodli rôzne štúdie pozrieť, či skutočne používanie týchto pomôcok a cvikov pomáha, zistilo sa, že nie sú rozdiely medzi ženami, ktoré ich používali a ktoré nie. Presnejšie povedané, nemožno s určitosťou tvrdiť, že ak to nejakej známej, kolegyni, susede, či kamarátke pomohlo, tak to pomôže aj teraz.

Nástrih hrádze: Kedy sa indikuje a dá sa nástrihu vyhnúť?

Nástrih v pôrodnom pláne

Všeobecne ale je možné zahrnúť možnosť/nemožnosť nastrihnutia hrádze do pôrodného plánu, ideálne po konzultácii s lekárom, či pôrodnou asistentkou. Psychická pohoda totiž môže výrazne znížiť riziko komplikácií a situácií, keď lekár prakticky nebude mať na výber. V takom prípade sa totiž robí nastrihnutie iba vtedy, ak je to nevyhnutné pre odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva.

Nastrihli ma... Čo teraz?

Ak už teda bolo nastrihnutie hrádze nevyhnutné, žena by sa mala dôsledne riadiť odporúčaniami lekára. V prvom rade, je potrebné starať sa o ranu, aby nedošlo k jej zapareniu, či infekcii. Našťastie stačí adekvátna hygiena. Žena by sa ale počas doby hojenia mala vyhnúť intímnym aktivitám, pretože najmä nastrihnutie v stredovej čiare môže pri priveľkej záťaži, paradoxne, situáciu zhoršiť a viesť k vzniku väčšej trhliny, než aká by vznikla počas pôrodu. Preto je pre čo najrýchlejšie zvládnutie celej situácie dôležitá hlavne trpezlivosť. 

Rovnako sa musí žena pripraviť na určitú dávku nepohodlia, najmä v prvých dňoch aj bolesti. Pre jej potlačenie sú vhodnejšie klasické lieky, ktoré je možné užívať počas dojčenia alebo, ak si rana žiada silnejšie lieky na potlačenie bolesti, v takom prípade je potrebné kŕmenie bábätka prerušiť. Rôzne krémy a masti na aplikáciu na kožu sa totiž ukázali ako nie veľmi účinné. 

Samotná rana po nástrihu sa šije vstrebateľnými stehmi, takže väčšinou je potrebné vybrať len stehy z kože. Aj keď by to zrejme mnohé šikovnejšie mamičky a ich partneri, či rodina zvládli doma, je vhodné, aby sa žena zastavila za lekárom. Ten totiž nielen skontroluje jazvu po rane, ale môže aj poradiť, ako postupovať ďalej, aby hojenie prebiehalo čo najideálnejšie, prípadne, či sú nutné ešte nejaké obmedzenia.

Všeobecne platí, že žena by mala vyhľadať lekára, ak sa rana rozostupuje, zapaľuje, či z nej vyteká tekutina, ktorá, nebodaj, ešte aj zapácha. Infekcia totiž môže sťažiť regeneráciu panvového dna, dokonca môže viesť aj k vzniku nových rán, či fistuly, tunela, ktorý môže viesť až do konečníka. Ak má žena pochybnosti, treba prísť radšej skôr, pretože mnohé z týchto komplikácií sa samy nezahoja, práve naopak, bez odborného zásahu sa môžu ešte zhoršovať.

POZOR!

Najmä odchádzajúce očistky v prvých dňoch môžu predstavovať nebezpečenstvo pre kontamináciu rany, opäť ale platí, že je zbytočné používať nejaké dezinfekčné mydlá. Sliznica pošvy, aj pokožka totiž majú svoju mikroflóru, ktorú je najideálnejšie podporiť umytím rany a jej okolia v čistej vode, respektíve použiť prípravky na intímnu hygienu. Ak si žena nie je istá, môže sa obrátiť na lekára, prípadne špecialistov, ktorí sa tejto problematike venujú.

Komunikujte a pýtajte sa lekára

Je teda veľmi zjednodušené povedať, že bez epiziotómie bude mať žena komplikácie a, naopak, že ak ju podstúpi, „troška nepohodlia“ ju uchráni. Práve naopak, nesprávne indikované nastrihnutie môže urobiť rovnakú škodu, ako keby sa situácia podcenila a nechala zájsť až k vzniku trhliny.

Je potrebné vývoj pôrodu citlivo a šetrne vysvetliť budúcej mamičke, ideálne, ak sa tieto pochybnosti vysvetlia ešte pred pôrodom, čo môže byť napríklad zapracované v pôrodnom pláne. Rovnako nie je hanba požiadať si o anestéziu (ak teda už nebola aplikovaná epidurálka). Síce sa traduje, že „žena tam dole nemá čo cítiť“, opak je ale pravdou. Na druhej strane, ak sa žena rozhodne, že to zvládne, lekár by to mal rešpektovať.

Ide o citlivú tému, a tak o to viac platí, že najideálnejšou prevenciou a liečbou je komunikácia a žiadna otázka nie je zbytočná alebo hlúpa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: