JAZVY po pôrode: Môžu spustiť aj migrény

Jana Kavcová, fyzioterapeutka | 7. november 2022
jazva po cisárskom reze

Nájdeme si ju skoro všetky.

Ku každej jazve, nielen tej pôrodnej, je potrebné pristupovať s láskou a nehou.

Jazva sa hojí 12 až 24 mesiacov. Venovať by sme sa jej mali ale celoživotne, aby nebola veľká, škaredá a boľavá a neprenášala bolesť inde. Aj keď máme predispozície k dobrému hojeniu rán, existuje veľa ďalších faktorov, ktoré môžu hojenie ovplyvniť negatívne, ale i pozitívne. Mamičky sa nevedia či boja o svoju jazvu, či už po prirodzenom pôrode alebo sekcii, postarať, nechcú ju prijať za svoju súčasť a stránia sa jej.

Pôrodné poranenia a následne ich jazvy sa však hoja nadbytočným väzivom, čo vedie k vzniku zrastov a tie spôsobujú ďalšie komplikácie. 

Vedeli ste, že jazvy:

  • môžu spustiť časté migrény, bolesti driekovej, krčnej chrbtice či šije?
  • oslabujú tiež panvové dno a spôsobujú problémy pri sexe i inkontinenciu;
  • často bývajú zdrojom bolesti v oblasti perinea, malej panvy;
  • spôsobujú bolesť koreňových kĺbov, hrudnej chrbtice, stuhnutie šije, bolesti hlavy, závraty.

Jazvu cíti aj plod v maternici

Rana po cisárskom reze aj nástrih hrádze sa hojí jazvou a neskôr môže spôsobovať dysfunkcie svalov panvového dna, negatívne ovplyvňovať ďalšie tehotenstvo a pôrod, či dokonca spôsobiť funkčnú sterilitu. Nielen žena, ale i dieťa v maternici cíti vplyv jazvy. 

Jazvy sú veľmi často opomínané. Nie je to len to, čo vidíme voľným okom, prenikajú všetkými vrstvami pokožky. Zjazvené tkanivo je iné ako okolitá koža. Líši sa štruktúrou, ktorá obsahuje veľmi málo funkčných buniek a ciev, neobsahuje žiadne elastické vlákna. Tým je narušená jej pružnosť a kontinuita. 

Ak sa s jazvou nepracuje, tuhne a sťahuje sa. To spôsobuje na niektorých častiach tela obmedzovanie v pohybe. 

Jazvy pri pôrode môžu vzniknúť dvojako

Pri prirodzenom pôrode je to pri nástrihu hrádze a pri pôrode cisárskym rezom v oblasti dolného bruška. 

Epiziotómia - nástrih hrádze

Nástrih hrádze je jednou z najčastejších gynekologicko-chirurgických zákrokov pri pôrodoch. Kedysi rutinný zákrok pôrodníka by sa dnes mal obmedziť v nevyhnutnom prípade. Pri väčšine spontánnych pôrodov dochádza maximálne k pôrodnému poraneniu 1. stupňa, tzv. natrhnutiu. Nástrihom dochádza k poraneniam 2. až 4. stupňa. Mnohé štúdie ukazujú, že epiziotómiou sa zvyšuje počet pôrodných poranení 3. a 4. stupňa.  Oveľa lepšou prevenciou je vhodne zvolená poloha pri pôrode, masáž hrádze v tehotenstve či používanie vaginálneho balónika. 

Nástrih môže viesť k hypertonusu celého tela. Telo sa bráni pred bolesťou, no práve tak vznikajú ďalšie ťažkosti, ktoré sa s bolesťou jazvy málokedy spoja. A následne sa často rieši a lieči iba dôsledok problému, nie jeho príčina.

jazva po cisárskom reze

Prirodzené natrhnutie si vyberá cestu najmenšieho odporu

Vyhýba sa veľkým cievam, nervom a svalom. Prax ukazuje, že epiziotómia je často väčšieho rozsahu, ako je nutná. Tým sa horšie hojí, nesie riziko a komplikácie ako infekcia, hematóm či rozostup operačnej rany. Tiež často býva vykonávaná necitlivo, aj napriek umŕtveniu. Okolie malej panvy je pri pôrode a nástrihu vystavené inému tlaku a napätiu ako v pokojnom stave, a preto sa narušia i  štruktúry, ktoré by inak zostali neporušené. Štúdie tiež hovoria, že epiziotómia pri prvom pôrode zvyšuje riziko spontánneho natrhnutia pri ďalších pôrodoch.

Pre svaly panvového dna je funkčne nižšou záťažou spontánne poranenie hrádze ako rutinný zákrok nástrihu. Podľa výskumov neznižuje rutinná epizotómia poranenia panvového dna, práve naopak, hrádza sa stáva jemnejšou a môže sa ešte viac natrhnúť. Treba si uvedomiť, že rezné rany sa hoja horšie a dlhšie ako rany tržné. Pri epiziotómii sa porania všetky tri vrstvy svalov panvového dna, kým pri spontánnom natrhnutí sa poraní len vrchná vrstva a aj tá sa ľahko a rýchlo zahojí. Nástrih tiež zvyšuje riziko poranenia aj pri ďalších pôrodoch.

EPISIOTÓMIA: ÁNO ČI NIE?
Prečítajte si tiež:

EPISIOTÓMIA: ÁNO ČI NIE? 

Cisársky rez a jazvy

Cisársky rez je forma pôrodu, v rámci ktorej sa operačnou cestou ukončuje tehotenstvo a narodí sa bábätko. Môže byť plánovaný alebo akútny. Okrem iného sa vyznačuje aj vznikom jazvy v dolnej časti bruška rodičky. Klasický rez je vedený pozdĺžne v strednej čiare maternice na prednej strane. Nevýhodou je, že pri ďalšom tehotenstve stúpa riziko „prasknutia“ steny maternice  v mieste jazvy. Výsledná jazva má tvar obráteného písmena T. 

Druhým spôsobom je priečny rez v dolnom segmente maternice. Je to najrozšírenejšia technika. Rez sa vedie priečne v kontrakčne neaktívnej časti steny maternice. Výhodou tohto rezu je, že pri dobrom zhojení jazvy a jej následnej starostlivosti je možné ďalší pôrod viesť vaginálne. Je nutné si však uvedomiť, že sekcia je operácia, pri ktorej je otvorená brušná dutina, čo so sebou nesie riziko komplikácií, infekcií, pooperačných ťažkostí či funkčných gynekologických porúch.

Ani pôrod sekciou nie je prevenciou pre vznik problémov s panvovým dnom. Maternica si ťažšie hľadá cestu späť do pôvodnej polohy a ženy môžu tiež trpieť inkontinenciou, bolesťami hlavy či tela. 

Fyzioterapeutická starostlivosť o jazvu po pôrode

Lekár pri pôrode jazvu zašije a skontroluje, ale o jazvy by sa mali starať fyzioterapeuti. Každá jazva by sa mala čo najskôr ošetriť, aby zostala voľná. Na jej hojení sa podieľa veľa faktorov a tie ovplyvňujú, či sa jazva zhojí normálne alebo bude vykazovať patológiu, t. j. hypotrofiu, hypertrofiu alebo keloiditu. Zdravá jazva nebolí, je nenápadná, hladká, svetlá, pevná, nesvrbí a splýva s okolím.  

Fyzioterapeut vie správne zvolenými postupmi proces hojenia regulovať tak, aby jazva nespôsobovala ťažkosti, bola dostatočne pevná a voľná zároveň. Je potrebné ju v rámci rehabilitácie najprv vyšetriť. Zisťuje sa patologická bariéra jazvy, to znamená jej prilepenie k podkožiu, zrasty, tuhosť. Následne sa začína s jej mobilizáciou. Používajú sa pritom rôzne mastné krémy a olejčeky. Vďaka nim budú jazvy vláčne a nebudú vysušené. 

Medzi základné terapie, ktoré zvládnu mamičky i samy, patria dotyk, masáž, pokoj a teplo, biolampa, uvedomenie si správneho dýchania a používanie bránice, pohyb. Netreba zabúdať ani na pravidelné oplachy jazvy niekoľkokrát do dňa v prvých dňoch po pôrode, lebo pôsobia analgeticky. Autoterapiou jazvy a hrádze nastáva útlm bolesti v danom mieste, ale aj v malej panve či ústup migrén.

Milé mamičky, či už máte jazvu po nástrihu alebo po sekcii, venujte sa jej. Nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc – fyzioterapeuta. Je nás veľa, ktorí sa venujeme ženám – tehuľkám i rodičkám a vieme vám poradiť, pomôcť, uľaviť. Sama som mamou dvoch malých slečien a vďaka fyzioterapii som mala nielen ľahké pôrody, ale viem sa o svoje jazvy postarať a zabrániť tak spomínaným komplikáciám a bolestiam.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: