Pôrod pomocou vákuumextraktora

Redakcia | 18. október 2022
Pôrod pomocou vákuumextraktora

Keď príde čas pôrodu, je najideálnejšie, ak všetko prebieha prirodzene. Ak však počas pôrodu nastane situácia, keď je ohrozená rodička alebo plod, vtedy je potrebné zasiahnuť.

Problém pri pôrode - pôrodnícke kliešte alebo vákuová extrakcia

Najčastejšie sa to stáva, keď je potrebné urýchliť alebo skrátiť tzv. vypudzovaciu pôrodnú fázu. Zvyčajne ide o prípady, keď vypudzovacia doba trvá pridlho, rodička nevládze tlačiť alebo je ohrozený plod hypoxiou (nedostatok kyslíka) až asfyxiou (úplné prerušenie prívodu kyslíka).

Vtedy je potrebné pristúpiť k vaginálnej pôrodníckej operácii a zabezpečiť  porodenie plodu pomocou tzv. pôrodníckych klieští alebo vákuovou extrakciou. Obe metódy značne skracujú vypudzovaciu pôrodnú fázu a pomáhajú získať cenný čas, ak je plod alebo matka v ohrození.

15 tipov pre zdravé tehotenstvo
Prečítajte si tiež:

15 tipov pre zdravé tehotenstvo

Vaginálne pôrodnícke operácie

Vaginálne pôrodnícke operácie majú prísne indikácie a môžu sa použiť ak:

  • dieťa žije,
  • odtiekla plodová voda, či už spontánne alebo umelo,
  • pôrodné cesty sú dostatočne priechodné pre detskú hlavičku,
  • poloha hlavičky plodu spĺňa podmienky na použitie pôrodníckych klieští alebo vákuumextraktora.

Ako pri každom operačnom zákroku, aj tu sa musia vonkajšie genitálie vydezinfikovať a sterilne zakryť. V lokálnej anestézii je potrebné urobiť nástrih hrádze

Našťastie, tieto vaginálne pôrodnícke operácie sú zriedkavé, ale je potrebné, aby mamičky boli v prípade zle postupujúceho pôrodu pripravené aj na túto možnosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: