Na materskej dovolenke: Nechce sa mi teraz s tebou hrať

Marika Koscelníková | 22. august 2022
Nechce sa mi s tebou hrať

Každý deň to isté, stále v pohotovosti a k dispozícii... Nie ste zlým rodičom, ak sa vám dookola nechce stavať hrady a popíjať "čaj" na detskej stoličke. Ako občasnú nudu zvládnuť?

Je jasné, že dieťa vás ešte pri svojej hre potrebuje a vyžaduje si vašu prítomnosť. Sú dni, keď si to naozaj užívate, potom také, keď sa musíte premáhať a hrať sa dookola to isté vás jednoducho nudí. Je to v poriadku, žiadne výčitky.

Skúste naše tipy, ako si užiť trochu zábavy pri hraní s batoľaťom.

Spojte sa so svojím vnútorným dieťaťom

Predstavte si čas na hranie z pohľadu vášho dieťaťa. Doslova sa znížte na jeho úroveň a uvidíte, že svet je celkom úžasný, plný vecí, ktoré treba objavovať a skúmať. Skúste byť pri hre malou Zuzkou, alebo Jankom a užiť si detskú hru naplno. Stačí chvíľa, vaše dieťatko bude vďačné za takého parťáka, ale pozor. Ak sa začnete nudiť, pokojne hru ukončite.  
Váš drobec dokáže zachytiť váš nedostatok entuziazmu, keď predstierate, že vám šáločka s imaginárnym čajom podaná už deviatykrát chutí. Ochutnajte a ak vás to prestáva baviť, dajte svojmu dieťaťu vedieť, že je čas zatvoriť reštauráciu a zmeniť aktivitu. 

Vy si berte hru

Ak sa spolu s dieťaťom pokúšate postaviť hrad z kociek a veľmi vás to nebaví (ani jedného), navrhnite mu niečo, čo skutočne radi robíte vy, napríklad vyfarbovanie, kreslenie alebo čítanie. Zaskáčte si na obľúbenú pesničku, alebo robte, čo máte radi a prizvite k svojej hre dieťa.  Je pravdepodobné, že od svojho batoľaťa dostanete nadšené áno – a bude menej pravdepodobné, že sa budete hnevať, že ste nepristúpili vy k jeho hre.

Buďte hráčom na "čiastočný úväzok"

Nič sa nestane, ak sa budete venovať svojej činnosti a dieťa tej svojej na rovnakom mieste. Vaša fyzická prítomnosť je dostatočná, takže povedzte svojmu dieťaťu, že robíte svoju vec (čítate, varíte, organizujte papiere), kým ono robí svoje. Zostaňte v jednej miestnosti a občas sa do hry zapojte. Týmto spôsobom dokážete urobiť to, čo je potrebné a dôležité pre vás, a tiež budete v pohotovosti obdivovať jeho úžasnú vežu alebo ochutnať ´plastelínovú „polievku“.

Otočte úlohy

Batoľatá milujú napodobňovanie, takže keď máte nejaké domáce práce, pozvite dieťa, aby sa s vami „hralo“. Ak upratujete, dajte mu lopatku a metlu; ak ste v záhrade, dajte mu hrable a rýľ; ak je čas urobiť večeru, dajte mu hrniec a lyžicu. Váš drobček vám rád pomôže!

Buďte pozorovateľom

Hrou sa batoľatá učia. Je pre ne veľmi dôležitá, je náplňou ich dňa. Ponúknite deťom možnosti, podajte im knihu a kocky a ukážte im, ako sa s nimi môžu hrať. Zapojte sa do hry, ak je to potrebné, ale nebojte sa len sledovať svoje dieťa, ako sa hrá samo. Deti "lenivých" rodičov sú vynaliezavé a nájdu si spôsob, ako sa zahrať bez návodu. 

Skúste pozorovať svoje dieťa, keď mu dáte novú hračku, alebo nejaký predmet, ako s nimi naloží. Papier a ceruzka sa nemusia využiť len na kreslenie - papier môže pokrčiť, zvinúť do roličky a púšťať cez ňu ceruzku, môže robiť ceruzkou dierky do papiera... ktovie, na čo príde vaše dieťa. Niekedy limitujeme možnosti danej hračky našim automatickým použitím a dieťa to môže vidieť úplne inak. Nechajte ho skúmať

(Pozn. autorky: Moja dcéra využívala rozprávkové obrázkové knihy pre deti ako kulisu pre hru s bábikami. Postavila si ju ako pozadie pred ktorým sa odohrávali jej hry s bábikami, alebo s dinosaurami (ak to bola kniha o dinasauroch). Niekedy si knihu otvorila na strane, kde bola farma a poukladala svoje miniatúrne zvieratká do ohrádok, listovala stranu za stranou a využívala svoje maličké postavičky ako súčasť knihy. Táto hra s knihami ju bavila veľmi dlho. Spomínam si, že mala ešte jednu obľúbenú zábavku. Nevymaľuj podľa návodu :) Jej omaľovánky boli opačné - slnko zelené, tráva žltá, princezná mala sivé vlasy a hnedé šaty. Bavilo ju maľovať "opačne". Mala s tým neskôr v škôlke problém, lebo pani učiteľkám sa zelené slnko nepáčilo, tak sa naučila používať na slniečko aj žltú farbičku, keď to bolo potrebné, ale doma pokračovala veselo vo svojej rebélii.)  

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: