Medzi mamami: Popôrodná strata libida

Marika Koscelníková | 13. január 2024
Popôrodná strata libida

Ak máte po pôrode zníženú sexuálnu túžbu, je to úplne normálne. Vaše dieťa sa neustále budí, prichádzajú nové výzvy a vaše telo sa hojí. Niet divu, že si v blízkej dobe neviete predstaviť sex. Mnohé páry sa stretnú s touto novou situáciou.

Sú zmeny sexuálnej túžby po pôrode bežné?

Popôrodná strata libida je normálnym stavom. Čerství rodičia prechádzajú  dramatickými zmenami vo svojich intímnych vzťahoch v prvých týždňoch a mesiacoch po narodení dieťaťa.

Aj keď neexistuje univerzálny časový plán na obnovenie sexuálneho života, lebo je to veľmi individuálne a záleží do mnohých faktorov, mnohí lekári odporúčajú  (ext. zdroj sex po pôrode) čakať s intímnym životom po pôrode šesť alebo osem týždňov. Vaše telo potrebuje čas na zotavenie, bez ohľadu na to, či ste rodili vaginálne alebo cisárskym rezom. Ale aj potom, čo vám lekár dal zelenú, nemusíte mať lusknutím prstov chuť na sex. A to je v poriadku, nie je s vami nič zlé. 

Čo spôsobuje popôrodnú stratu libida?

Teraz, keď máte vo svojej starostlivosti nového malého človiečika (alebo viacerčiat), váš život sa obrátil hore nohami. Najmä prvorodičky sa môžu ťažšie prispôsobovať rodičovským povinnostiam. Máte pocit, že nemáte čas na seba, nieto ešte na vzťah s partnerom. Únava je tiež hlavným faktorom zníženia sexuálnej túžby po pôrode. Po niekoľkých mesiacoch začne vaše dieťa spať dlhšie, čo znamená, že aj vy môžete mať viac  spánku, času (a energie) na sex.

Popôrodná únava a strata libida

Znížené hladiny estrogénu (ext. zdroj hladiny estrogénu) môžu utlmiť vaše libido a viesť k vaginálnej suchosti, čo spôsobuje bolestivosť pri sexe. Navyše, ak dojčíte, je to dvojnásobná záťaž. Nielenže máte čo do činenia s nižším estrogénom, ale produkujete hormón nazývaný prolaktín, ktorý stimuluje produkciu materského mlieka – ale môže aj tlmiť vašu sexuálnu túžbu. Niektoré čerstvé mamičky sa trápia aj kvôli svojmu telu. Množstvo fyzických a emocionálnych problémov, od perineálnej bolesti a inej bolesti a nepohodlia až po popôrodnú depresiu, môže ovplyvniť vašu popôrodnú sexuálnu túžbu.

Jednoducho, je úplne normálne nemať chuť mať sex po pôrode, rovnako ako je normálne, že mnohé iné mamičky tento problém nemajú.

Ako dlho bude tento stav trvať? 

Môže sa to líšiť. Nedovoľte, aby priemery (alebo osobné skúsenosti vašich priateľov) rozhodovali o tom, čo robíte alebo nerobíte s partnerom. Niektoré čerstvé mamičky obnovia intimitu s partnerom hneď, ako sa spamätajú z pôrodu. Ak ste fyzicky v poriadku a máte chuť na intímne zblíženie, urobte to.

Napriek tomu je možné, že sa vaša sexuálna túžba nevráti niekoľko mesiacov – dokonca aj rok alebo dlhšie, najmä ak dojčíte.  Vedzte však, že to nie je navždy. Vaša sexuálna túžba by sa mala vrátiť na úroveň pred tehotenstvom. Medzitým existujú kroky, ktoré môžete podniknúť.

Čo môžete urobiť, aby ste s partnerom nevzdialili?

Pamätajte, že na intímny vzťah nemusíte mať sex. Vy a váš partner môžete nájsť iné spôsoby, ako upevniť svoje fyzické a emocionálne puto:

  • Riešte rodičovstvo ako tím. Obaja ste rodičmi, obaja máte dieťa, riešte aj starostlivosť o bábätko spolu.
  • Komunikujte o svojich prioritách. Pokiaľ ide o sex verzus spánok, možno vás prekvapí, keď zistíte, že ste obaja na rovnakej vlne.
  • Fungujte ako pár. Romantická večera pre dvoch? Čas zavolať babičku. Dokonca aj večerná prechádzka alebo pozeranie seriálu, keď dieťa zaspí vám môže pomôcť oživiť váš vzťah.
  • Dotýkajte sa. Možno nemáte náladu na sex, no stále môžete mať fyzickú intimitu. Bozkávajte sa, maznajte sa, držte sa za ruky – čokoľvek, čo uznáte za vhodné.
  • Maznanie a predohra je dobrou prípravou na prvý sex po pôrode. Hrajte sa a skúmajte svoje telá - určite to pomôže obom zvládnuť napätú situáciu.  

Časom by ste mali byť pripravení obnoviť svoj sexuálny vzťah. Ak máte nejaké pretrvávajúce bolesti, príznaky depresie alebo iné popôrodné komplikácie, nehanbite sa a určite si dohodnite lekárske vyšetrenie a konzultáciu s gynekológom.  

Zdroj: www.whattoexpect.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: