Mamy radia mamám: Ako cez deň uspať bábätko?

Redakcia | 13. december 2017
Mamy radia mamám: Ako cez deň uspať bábätko?

Najlepšie sú overené a dobre mienené rady. Napríklad aj v otázke ako uspávať drobca počas dňa.

Zdolali ste podobný problém ako Alenka a jej 4,5-mesačná dcérka? Tiež ste kočíkovali nekonečne dlho, len aby si vaše drobčiatko dobre pospalo, domov ste sa vracali poriadne unavené s dieťatkom plným sily? Alenke dlhé kočíkovanie zaberá veľmi veľa času, pretože jej dcérka počas dňa inde, ako v kočíku zaspinkať nechce. Nevie, ako dcérku presvedčiť, že v postieľke môže spať aj počas dňa...

Táňa, synček Adamko, 8 mesiacov

Dieťa má ísť spať vtedy, keď je unavené

My sme mali tiež podobný problém ako má Alenka, len máme chlapčeka. Už má 8 mesiacov a zaspinká pekne sám v postieľke. Určitú dobu mi trvalo, kým som prišla na to, čo potrebuje.

Prvou vecou, ktorá pomáha, je dávať dieťatko spať vtedy, ak je naozaj unavené. U nás je to obvykle po 3-4 hodinách čo je hore.

Odnesiem ho do izby, prebalím, dám ho do postieľky, cumlík do pusinky a hlavne, že mu dám niečo do rúčky – u nás je obľúbená plienka alebo hračka, ktorú má len na spanie. Máme medvedíka, ktorého má len v postieľke alebo aj hudobnú hračku, psíka s uspávankami, tie mu zapnem, pritúli sa k hračke a plienke, ešte si chvíľku pomrnčí a zaspinká.

Katarína, Filipko, 1 rok

Uspi ju vonku v kočíku a potom ju nechaj spať na balkóne

Milá Alenka, nášho drobca sme tiež naučili spávať v kočíku. Narodil sa v lete, a tak mi spočiatku nevadilo prechádzať sa vonku aj 2-3 hodinky.

Prežila som dážď, niekedy aj sneh, a hoci som si oddýchla, doma som nič nestihla. Takže potom som to začala robiť tak, že hodinku sme sa poprechádzali vonku, kým malý tvrdo zaspal, a potom ešte hodinu-dve spal pri otvorenom okne alebo na balkóne, podľa počasia.

Videla som naňho a mohla som aj doma niečo porobiť, navariť... Najhoršie bolo, keď náhodou ochorel, mal teplotu a nemohli sme ísť von, vtedy dokázal doma spať iba po polhodinkách.

Nakoniec z toho vyrástol a asi v 8. mesiacoch už vonku nedokázal zaspať a ak aj zaspal, tak len na krátky čas. Teraz doma spinká 2 hodinky v pohode.

Takže, ak tvoja malá nemusí byť stále v pohybe, vyskúšala by som dať ju aspoň k oknu, tým môžeš získať nejaký čas pre seba a myslím, že sama uvidíš, kedy bude dosť stará na to, aby spávala iba doma. Držím palce.


Ivana s dcérkou Kristínkou

Bábätká majú rady fitloptu

Naša dcérka Kristínka sa narodila na konci apríla, čiže je trošku mladšia a zatiaľ nevie zaspať inak, ako v kočíku alebo učíčíkaním na rukách. Aj keby bola neviem ako unavená, sama od seba nezaspí a dáva to najavo hlasným plačom.

Je čím ďalej, tým ťažšia a ja to začínam cítiť na chrbtici i krížoch. Niekde som čítala, že bábätká majú rady hompáľanie na fitlopte. Tak sme to vyskúšali a ono to funguje. J Položím si ju na vankúšiku na kolená, sadneme si na fitloptu a ona po chvíľke zaspinká.

Je spokojná ona aj ja, teším sa, že ju nemusím nosiť na rukách. Môj manžel s ňou zvyčajne na fitlopte nehopsal, ale aj on uznal, že je to dobrý nápad, lebo malá sa na lopte rýchlo utíši, aj vtedy, keď veľmi plače.

Rád jej pri tom púšťa obľúbenú hudbu. Fitlopta určite nie je zbytočná, zíde sa aj pri cvičení s bábätkom, čím si posilňuje svaly, držanie hlavičky aj celého telíčka.


Lucia, Maťko, 5 mesiacov

Pomáha pevná drevená ohrádka na kolieskach

Môj Maťko má tiež problém so zaspávaním. Celý deň sa usmieva, až na momenty, keď už chce spinkať. Vtedy začne byť mrzutý. Navyše nemá rád úzky priestor okolo seba, takže nepomáhala kolíska, ani kočíkovanie doma na mieste (v kočíku zaspí len na dlhšej prechádzke).

Prekvapivo pomáha pevná drevená ohrádka na kolieskach. Vždy, keď už chce spať, dám ho do ohrádky, sadnem si na gauč, ohrádku si dám k sebe a jednou rukou ju posúvam k sebe a od seba.

Myslím, že pomáha aj ten pravidelný zvuk hýbajúcich sa koliesok po plávajúcej podlahe. Všetko to ešte umocní cumlíkom. A výsledok? Uspaté bábätko a zrelaxovaná matka.


Slávka, Samko, 1,5 roka

Vyčkaj so spánkom na správnu chvíľu

Milá Alenka, podobnú otázku sme kedysi riešili aj my. Teraz má náš syn Samko 1,5 roka a cez obed už pekne spáva vo svojej postieľke. Ale nebolo tomu tak vždy.

Od narodenia spával cez deň len na prechádzkach v kočíku. Čo, samozrejme, nie vždy bolo možné, či už z hľadiska času alebo v závislosti od počasia. A tak som ho začala dvakrát denne „kočíkovať“ na balkóne.

Postieľku vtedy cez deň nechcel ani vidieť. A v kočíku spal aj tri hodiny. Malo to aj svoje výhody – bol na čerstvom vzduchu. Keď však prišla zima, začali sme sa kočíkovať po obývačke.

Púšťala som mu z CD-čka uspávanky jednej slovenskej speváčky, alebo som mu spievala ja a očividne to zaberalo. Keď zaspinkal, „odparkovala“ som ho aj s kočíkom v spálni. Nechcela som ho trápiť vyplakávaním sa v postieľke, keď chcel spať v kočíku.

A jedného dňa si sám rozmyslel, že mu je už kočík malý, nemôže sa tam ani obrátiť, keďže bol pripútaný pásmi a keď sa mrvil a nezaspal ani po takmer hodine kočíkovania, šli sme do postieľky.

Pustila som mu známe uspávanky, ležala som pri ňom na svojej posteli a tvárila som sa, že spím. Zaspal po dvoch hodinách vystrájania v postieľke.

Na druhý deň už po hodine, a na tretí deň po 10 minútach. Takže odporúčam prispôsobiť sa dieťatku a vyčkať na tú správnu chvíľu, u nás to bolo v 15-tich mesiacoch. Svoje spravia aj tmavé závesy, dobre vyvetraná izba (u nás niekedy aj hladkanie drobca po chrbátiku), a obľúbený „prítulníček“ v postieľke.

A keď bude mať na dosah aj svoju milujúcu mamu, určite sa malej princeznej bude lepšie zaspávať. Želám veľa krásnych „zaspávacích“ chvíľ.



Petra, Laura, 5 mesiacov

Pri uspávaní vyskúšajte pravidelný režim

Počula som, že bábätká majú rady pravidelný denný režim. Vstávajú v rovnakú hodinu, v rovnaký čas jedia a chodia spávať, toto by vraj malo pomôcť. Potvrdila mi to aj moja mama.

My so sestrou sme ako bábätká takýto pravidelný režim mali a ona si vedela naplánovať, kedy cez deň bude robiť to i ono. Dcérka je ale asi po manželovi, všimla som si, že odkedy sa narodila, nemá rada, keď ju do niečoho nútime.

Keď si myslím, že už dlho nespala a mala by byť unavená, ale ona si to nemyslí, dá mi vedieť. Keď sa ju snažím uspať, no ona ešte nie je „presvedčená“ o tom, že prišiel už správny čas, vzpiera sa a kričí tak silno, že ja nemám šancu.

Preto prvé pravidlo, ktoré pre nás platí je: nepozerať na hodiny, ale na jej oči. Až keď vidím, že ich začína privierať alebo zívať, môžeme to skúsiť. Dcérka zvykla od narodenia spávať zabalená v perinke, neskôr v zavinovačke a keď bolo teplo, balila som jej iba nožičky do tenkej dierkovanej deky.

Neviem, no možno už pochopila, že keď je zabalená, znamená to, že je čas na spánok. No a potom jej ponúknem niekoľko možností. Keď je veľmi unavená, stačí, keď v mojom náručí vypije mlieko a pritom zaspí.

Niekedy ju musím potom ešte chvíľu hojdať alebo nosiť na rukách a až keď vidím jej zavreté oči, môžem ju opatrne presunúť do postieľky. Ak nespí, presunieme sa k hojdaciemu kreslu.

Ďalšou možnosťou je, že si ľahnem do postele, položím ju bruškom na seba, prikryjem nás a hladkám ju po vláskoch. Ak ani s jednou z týchto ponúk nesúhlasí, už viem, že to znamená, že ešte nie je podľa nej na spanie správny čas. Musíme sa chvíľu pohrať s hračkami, zacvičiť si alebo sa porozprávať, a neskôr všetko skúsim ešte raz.


Lucia so synčekom

Pri uspávaní pomáha hračka aj príjemná hudba

Ahoj Alenka, mne robil presne toto isté môj syn. Asi mesiac sme to robili tak, že som ho uložila do postele a ja som si ľahla k nemu a spala som s ním, chvíľu mi to aj vyhovovalo, no po čase som nič nestíhala. T

ak som sa rozhodla tento „problém“ riešiť, kúpila som mu svietiaci mesiačik, ktorý hrá upokojujúcu hudbu, aj takého „mojkáčika“ – plyšovú opičku spolu s klasickou bavlnenou plienkou, nech sa k nej túli.

A zabralo to, dnes má dva a pol roka a takto spáva, vyskúšaj to aj ty, možno to zaberie. Podľa mňa dieťa túži cítiť blízkosť svojich najbližších, tak som moje miesto prenechala „mojkacej“ opičke. Prajem ti veľa šťastia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: