Každá desiata žena na dovolenke zažije sexuálne obťažovanie: Ako sa brániť?

MK | 15. júl 2024
Každá desiata žena na dovolenke zažije sexuálne obťažovanie: Ako sa brániť?

Je jedno v akej krajine ste, rešpekt si zaslúžite v každej. Najhoršie je znevažovanie a zľahčovanie týchto skúseností. Nie je to normálne a nie je to nič, čo by ste mali akceptovať. To si treba uvedomiť a zmeniť nastavenie tejto "normy".

Zo života: Obťažovanie v mestskej hromadnej doprave

"Minulé leto som zažila nepríjemnú skúsenosť v hromadnej doprave v Ríme. Preplnený autobus a nepríjemná tlačenica, ktorá spôsobila to, že som sa ocitla v tesnej blízkosti dvoch mužov. Neboli to turisti, vracali sa pravdepodobne z práce, pretože na sebe mali pracovné oblečenie, niečo ako u nás cestári. Nedalo sa pohnúť, ani ustúpiť ďalej. Pocítila som ruku na svojom pozadí. Rázne som ju odtiahla, po chvíli sa to opakovalo opäť. Vykríkla som a rázne zakričala stop. Tvárili sa, že nevedia, čo sa deje. Oblieval ma pot a zúfalstvo, pretože som nemohla vystúpiť, až na ďalšej zastávke a priznám sa, zamrzla som.

V takej situácii som ešte nebola a doteraz, keď si na to spomeniem, mám v hrdle úzko. Keď sa konečne dvere otvorili, snažila som sa predrať von a opäť ma zasiahla zrejme tá istá ruka. S odporom som kričala stop, stop a podarilo sa mi dostať sa von. Tí muži sa rehotali a ukazovali na mňa prstom. Veľmi som sa hanbila a rozplakala sa. Pokazilo mi to celý výlet a vyhýbam sa preplneným autobusom aj u nás. Keď som sa o tom rozprávala s kamarátkami, mnohé zažili niečo podobné. Je to hrozný pocit," spomína na nepríjemný zážitok z dovolenky 36 ročná Alena. Nie je jediná.  

Dovolenkové traumy zahŕňajú obťažovanie na pláži, v podnikoch, na kurzoch potápania či surfovania a podobne. Je jedno v akej krajine ste, rešpekt si zaslúžite v každej. Najhoršie je znevažovanie a zľahčovanie týchto skúseností. Nie je to normálne a nie je to nič, čo by ste mali akceptovať. To si treba uvedomiť a zmeniť nastavenie tejto "normy". 

Každá desiata žena na dovolenke zažije sexuálne obťažovanie

Podľa aktuálnych štatistík (www.nsvrc.org ) je sexuálne obťažovanie na dovolenke častým problémom. Prieskumy ukazujú, že ho zažije každá desiata žena. Vo všeobecnosti určitú formu sexuálneho obťažovania počas svojho života zažilo až 81% žien a 43% mužov. (SC Training)​​​. 

Preto je dôležité vedieť, ako reagovať a kde hľadať pomoc, ak sa ocitnete v nebezpečnej situácii.

Každá desiata žena na dovolenke zažije sexuálne obťažovanie: Ako sa brániť?

Sexuálne obťažovanie má mnoho rôznych foriem a môže vzniknúť za rôznych okolností

Sexuálne obťažovanie zahŕňa okrem fyzického kontaktu aj verbálne ataky. Iná forma sexuálneho obťažovania sa demonštruje prostredníctvom vizuálnych prvkov, ako je napríklad odhaľovanie častí tela osoby, prezentovanie sugestívnych alebo obscénnych fotografií, nevhodných obrázkov či videí.

Ako sexuálne obťažovanie môžu byť charakterizované aj nevhodné pohyby alebo správanie -  gestá, ktoré sú sugestívne a majú sexuálnu povahu (otáčanie, žmurkanie, fúkanie bozkov alebo predvádzanie sexuálnych aktov). 

Ako reagovať v prípade sexuálneho obťažovania

1. Ak sa vás niekto nežiaduco dotýka

Technika "pinky grab" (pozri video TU): Ak vás niekto drží za rameno alebo inú časť tela, chyťte jeho malíček a zatlačte, aby ste ho prinútili uvoľniť zovretie. Nahlas povedzte „Nechytaj ma“ alebo „Prestaň“. Ak je to možné, urobte krok dozadu, aby ste si vytvorili väčší osobný priestor. 

2. Ak vás niekto verbálne obťažuje

Odpovedzte zreteľne a nahlas, napríklad: „Nehovor so mnou takto“ alebo „Okamžite prestať!“ a dívajte sa danému človeku priamo do očí. Ak je to možné odíďte. Niektorí agresori prestanú, keď nevidia žiadnu reakciu. Ak sa situácia zhoršuje, vyhľadajte pomoc, zakričte, nahláste obťažovanie.

3. Ak vás niekto sleduje alebo sa k vám neprimerane približuje

Ak máte pocit, že vás niekto sleduje, zmeňte trasu alebo vstúpte do obchodu, reštaurácie či iného verejného miesta. Pripojte sa k skupine ľudí alebo sa snažte byť v blízkosti iných, kde sa cítite bezpečnejšie. Ak sa cítite ohrození, neváhajte kontaktovať miestnu políciu alebo bezpečnostnú službu.

4. Ak ste obeťou závažného obťažovania alebo útoku

Kričte „Horí!“ alebo „Pomoc!“ aby ste pritiahli pozornosť okolia. Ak ste absolvovali kurz sebaobrany, použite naučené techniky na obranu. Snažte sa dostať do bezpečného miesta, ako je hotelová recepcia, policajná stanica alebo iné verejné miesto.. Nahláste incident miestnej polícii a informujte o situácii personál hotela. Ak je to možné, zaznamenajte si detaily o útočníkovi a incidente, ktoré môžu pomôcť pri vyšetrovaní.

5. Preventívne opatrenia

Je vždy bezpečnejšie cestovať s priateľmi alebo rodinou. Ak cestujete sami, zvážte absolvovanie kurzu sebaobrany pred cestou, aby ste sa cítili sebavedomejšie a pripravenejšie na prípadné hrozby.

Päť zásad povzbudzujúcej sebaobrany

  1. Mysli
  2. Zakrič
  3. Odíď
  4. Bojuj
  5. Zdieľaj

Viac pozri TU. 

TIP:

V prípade, že verbálna obrana nezaberie a vy sa dostanete do konfliktu, mierte na oči útočníka. Noste pri sebe sprej, zdieľajte svoju polohu s blízkymi, alebo si nastavte krízové čísla. 

Je dôležité si uvedomiť, že cieľom sebaobrany je vždy čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zneškodniť útočníka a dostať sa do bezpečia. Pre získanie hlbších znalostí a praktického tréningu sa odporúča absolvovať kurzy sebaobrany s kvalifikovanými inštruktormi​. 

Každá desiata žena na dovolenke zažije sexuálne obťažovanie: Ako sa brániť?

Rýchla sebaobrana v krízovej situácii

  • Mierte na nos: Použite dlaň svojej ruky na rýchly úder smerom hore na nos útočníka. Spôsobíte bolesť a dezorientáciu.
  • Mierte na oči: Prsty alebo palec môžete použiť na útok na oči útočníka. To spôsobí okamžitú bolesť a môže poskytnúť príležitosť na útek.
  • Ak vás útočník chytí za zápästie, otočte ruku tak, aby váš palec smeroval k jeho palcu a potom rýchlo trhnite rukou von.
  • Kopnite útočníka do kolena.
  • Udrite lakťom do tváre, hrudníka alebo brucha útočníka.
  • Použite zuby a nechty - kusnutie do ruky alebo poškrabanie tváre môžu byť nečakané a efektívne.

Je dôležité nepodceniť situáciu a brániť pri akomkoľvek náznaku sexuálneho obťažovania. Nikto nemá právo zasahovať do vášho osobného priestoru a to ani na dovolenke. Chráňte sa a nebojte sa za seba postaviť. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: