Zneužívanie detí: Ako matka mám STRACH poslať dcéru do tábora

Mary K. | 29. apríl 2019
Zneužívanie detí: Ako matka mám STRACH poslať dcéru do tábora

Moja dcéra bude prvýkrát sama v pobytovom tábore. Na margo správ o zneužívaní mám strach. Mladé dievčatá sú zraniteľné...

Ako matka mám obavy, napriek tomu, že jej absolútne dôverujem. Dôverujem jej úsudku a charakteru. Rozprávam sa s ňou o veciach, ktoré by mala malá žena vedieť. Ktoré MUSÍ vedieť, aby sa vedela brániť.

Zneužívanie detskej naivity

Keď čítam priznania žien, ktoré sa objavujú v médiách, začínam mať pochybnosti o svete, v ktorom žijeme a v ktorom budú žiť moje dcéry. Deje sa to denne. Deje sa to za zatvorenými dverami. Deje sa to deťom, ktoré nevedia, že je to zlé. Až neskôr pochopia. Keď sa prestanú báť. 

Dieťa je dôverčivé a má strach. S tým rátajú tí, ktorí zneužívajú svoje postavenie a  manipulujú s detskou naivitou. Účelové správanie agresorov voči mladým dievčatám je premyslené a manipulatívne.
 
„Opýtal sa ma, prečo plačem, a keď som mu povedala dôvod, povedal, že v tej miss predsa len môžem byť. O niekoľko mesiacov neskôr mi v aute vložil moju ruku do jeho nohavíc. Ja som mala 13, on 40,“
napísala žena, ktorá po rokoch priznala zneužívanie v detskom tábore (Zdroj: domov.sme.sk).

"Moje deti som naučila pravidlo spodnej bielizne", hovorí žena, ktorá po rockoch poukázala na obťažovanie kňazom. "Toto je ich súkromie, tam nesmú nikomu dovoliť ísť".

#MeToo 

Vedeli ste, že každý piaty slovenský muž verí, že pohlavný styk bez súhlasu možno ospravedlniť v prípade, ak žena nosí zvodné alebo odhaľujúce oblečenie (Zdroj:https://ec.europa.eu)? 

Tieto udalosti ma ako matku prinútili premýšľať o spôsoboch, ako moje dcéry pripraviť na konfrontáciu so zneužívaním. Ako ich naučiť brániť sa a hlavne nemlčať. Ako v nich posilniť sebavedomie a vedomie vlastnej hodnoty. 

Nikto nemá právo dotýkať sa ťa bez tvojho dovolenia
Nikto nemá právo podmieňovať niečo nevhodným správaním
Nikto nemá právo manipulovať s tvojím rozhodnutím

Daj si pozor na to, s kým si a o čom sa rozprávate
Daj si pozor na to, kde si a čo robíš

O svojom tele rozhoduješ len ty sama
Môžeš odmietnuť a povedať NIE na všetko, čo sa ti nepáči a s čím nesúhlasíš
Som tu a budem ťa počúvať a veriť ti

Moju dcéru do tábora pustím. Môj strach ju nemôže izolovať. Budem veriť, že ľudia, s ktorými bude tráviť dni mimo domova sú slušní a čestní.

Budem veriť, že je pripravená brániť sa. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: