Byť matkou je úžasné!

Redakcia | 18. november 2017
byť matkou je úžasné, matka, dieťa

O materinskej láske očami jednej z vás..

Byť matkou je najúžasnejším darom

Materstvo je skvelé. Je vyčerpávajúce, plné obety. Zároveň je krásne nádherné. Je ťažké. Jednoducho je neopísateľné, únavné aj úžasné. Je stresujúce, ale taktiež obohacujúce. Je upokojujúce. Niekedy možno frustrujúce, ale aj očakávajúce, inokedy zase oslňujúce. Je úsmevné i trpké zároveň. Je nekončiace. Býva i zaväzujúce a zväzujúce. Stmeľuje, je zázračné. Fantastické i stereotypné, nevyčerpateľné, občas bolestivé. Je radostné. Je dych vyrážajúce. Je srdce drásajúce. Je život napĺňajúce. Byť matkou je najúžasnejším darom...

Toľko prívlastkov, no stále nie sú vyčerpané... Takisto i rola matky nikdy nebude vyčerpaná a naplnená. Začína sa už pred počatím, keď sa žena na ňu viac či menej pripravuje a nekončí ani po odchode detí do školy, či po odchode detí z domu, ani po odchode do cudziny, po svadbe, ba ani po smrti.

Byť matkou je pre niekoho samozrejmá vec – dieťa sa narodí, matka ho vychová, potom sa ožení či vydá, odíde z domu... Nejako podobne zjednodušene som si to možno predstavovala aj ja... Mama zvládla vychovať 5 detí, prečo by som to nezvládla ja??? Ale to, aké je byť naozaj matkou sa ani nedočítate, ani vám nebude stačiť rozprávanie jednej mamičky, babičky alebo kamarátky... To, aké je byť matkou zistíte, a hlavne pochopíte, až keď sa ňou sama stanete.

byť matkou je úžasné, novorodenec, láska, rodina, úsmev

Rodičovský strach

Áno, až teraz, keď sa dostávam do rôznych situácií ako matka, tak si začínam uvedomovať, ako sa cítila moja mama, moji rodičia. Až teraz, keď idem s deťmi v aute, modlím sa, aby sa naša cesta neskončila predčasne. Až teraz, keď na chvíľu odchádzam od svojich detí zisťujem, čo je to rodičovský strach. Až teraz, keď príde môj syn a povie mi „Ludi bam“, čo v jeho reči znamená „Ľúbim ťa“, viem, čo sú to matkine slzy šťastia. Až teraz, keď sa po 4 – 5 hodinách spánku prerušovaných nočným kŕmením mladšieho syna ráno zobudím a počujem staršieho kričať z postieľky „ma-mi-na“, tak viem, prečo každý povie, že byť matkou je krásne.

Áno, málokto vám povie, že je to ťažké, bez toho, aby vám povedal, aké je to krásne. Ale aké je to naozaj krásne a ťažké, to vám nikto dostatočne neopíše...

Dominika




Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: