7 tipov pre čerstvé mamičky: Nezabúdajte na seba

Redakcia | 26. január 2024
7 tipov pre čerstvé mamičky: Nezabúdajte na seba

Po pôrode je ťažké myslieť na niečo iné ako na nového člena vašej domácnosti, ktorého ste priviedli na svet a je na vás absolútne závislý – aj keď tiež prechádzate obrovskou zmenou (nehovoriac o tom, že sa zotavujete z obrovskej fyzickej záťaže). Vaše bábätko je prioritou číslo jedna, čo často znamená, že ignorujete svoje vlastné potreby.

Milé mamy, nezabúdajte  na fakt, že starostlivosť o seba je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o dieťa. Problém je, že zvyčajne, keď hovoríme o „starostlivosti o seba“, myslíme hneď na hodinový voňavý kúpeľ, pedikúru či celotelovú masáž. Bolo by to síce fajn, ale keď sa o bábätko staráte 24 hodín denne, aj päťminútová sprcha pôsobí ako luxus.

Využite počas dňa momenty, ktoré môžu byť len vaše, tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu cítiť sa o kúsok lepšie. 

1. Vypíšte sa - stačí riadok denne  

Zapisovanie pocitov do denníka môže pomôcť zmierniť úzkosť a depresiu (ext. zdroj výskum). Nie, nemusíte sedieť hodinu nad vymýšľaním čo najpresnejších zápiskov vašich pocitov a aktivít, stačí aj jeden riadok o tom, čo práve cítite. Máte čas napísať viac ako riadok? Skvelé. Zaznamenajte prvé dni svojej materskej skúsenosti, hrajte sa so slovíčkami a "vypíšte" svoje šestonedelie na papier. Naozaj to pomáha. 

2. Vypnite elektroniku

Keď dojčíte každú hodinu alebo dve, možno aj hodinu v kuse, môže byť veľmi lákavé vybaviť si medzitým správy, zistiť, čo sa deje vo svete alebo čo robili vaši priatelia – ale tieto minúty dojčenia/kŕmenia by sa dali stráviť lepšie. Odložte telefón, zatvorte oči, zhlboka sa nadýchnite a preneste sa do prítomnosti. Teraz a tu ste spolu a tento okamih fixujte.  

Brexting počas dojčenia
Prečítajte si tiež:

Brexting počas dojčenia

3. Choďte na prechádzku

Cvičenie uvoľňuje endorfíny, ale po pôrode pravdepodobne nemáte chuť na intenzívne cvičenie (a ani to nie je hneď možné!). Ale aj len krátka prechádzka – s dieťaťom alebo bez neho – vám môže poriadne zlepšiť náladu. Každý deň, milé mamy. 

4. Delegujte úlohy

Spôsob, ako si nájsť čas? Získajte ho vďaka iným ľuďom.  Aj keď nebudete mať možnosť, aby vám bábätko prišiel niekto postrážiť, vždy povedzte áno, ak vám niekto napríklad ponúkne nákup alebo prinesie večeru. Zapojte partnera do všetkého čo sa týka starostlivosti o bábätko, dôverujte mu pri prebaľovaní, kŕmení, aby vás vedel vo všetkom zastúpiť. Prospeje to všetkým vrátane bábätka. Vďaka tomu mu dieťatko môžete pokojne zveriť a venovať sa spánku alebo čomukoľvek, čo je vám príjemné. Rodičmi ste obaja. 

5. Praktizujte vedomé/všímavé jedenie

Toto je vec, na ktorú čerstvé mamy zabúdajú, pravidelné a výživné stravovanie, ktoré pomôže telu sa zotaviť a je dôležité pre tvorbu materského mlieka a celkovú regeneráciu po pôrode. Zamerajte sa na potraviny bohaté na živiny, nehádžte do seba čokoľvek, čo nájdete v chladničke. Sústreďte sa na výber jedál, ktoré vám aj po prebdených nociach a vyčerpávajúcom dojčení zabezpečia silu. Okrem toho praktizujte vedomé jedenie. 

Venujte chvíľu pozorovaniu toho, čo jete. Skúmajte farbu omáčky na cestovinách, privoňajte si k nej a vychutnávajte si jedlo, ktoré máte pred sebou všetkými zmyslami.  Využite čas jedla na spomalenie, bude vám chutiť omnoho lepšie a je to aj spôsob meditácie.  

6. Kúpeľňa je moja 

Jediné dvere, ktoré by ste mohli spoľahlivo postaviť medzi seba a šialenstvo života čerstvej mamy mamy – aspoň na pár minút – sú dvere do kúpeľne. Je to miesto kde uspokojíte svoje najzákladnejšie potreby a s trochou multitaskingu to môže byť aj vaša svätyňa. Aj keď máte čas len na päťminútovú sprchu, urobte z nej niečo, čo sa vám bude páčiť. Aj nanášanie telového mlieka s obľúbenou vôňou môže byť príjemnou relaxáciou. Odporučil vám lekár v rámci rekonvalescencie sedacie kúpele? Vypočujte si niekoľko minút obľúbeného podcastu, urobte si rýchlu meditáciu všímavosti alebo si prečítajte časopis. Tento čas je váš. Zatvorte dvere. 

7. Dovoľte si cítiť, čo cítite  – ak potrebujete pomoc, vyhľadajte ju 

Práve ste prešli fyzickou traumou a ste uprostred monumentálnej životnej zmeny. Ak ste smutná, nahnevaná, rozhorčená – či už voči partnerovi alebo dieťaťu – je to v poriadku.

Samozrejme, je dôležité rozpoznať, kedy prežívate emócie, ktoré si vyžadujú viac pozornosti a pomoc zvonka. Ak ste chronicky smutná, viac ako dva týždne v kuse – a nie nevyhnutne prvé týždne po pôrode, môže to byť aj šesť mesiacov alebo rok potom – kontaktujte svojho gynekológa, mohli by to byť príznaky popôrodnej depresie. Ďalšie príznaky, na ktoré si treba dávať pozor: plačlivosť, podráždenosť, strata záujmu o činnosti, ktoré vás bavili, manipulácia so stravovou, pocity bezcennosti alebo obsedantné myšlienky a výrazná zmena v správaní. Nehanbite sa vyhľadať pomoc, dá sa to riešiť. 

Zdroj: www.whattoexpect.com

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: