Veľkonočné pohostenie pre malých aj veľkých šibačov
Jahňacie mäso, sladké dobroty či slaná pochúťka. Veľká noc má mnoho farieb... aj v kuchyni! Vyskúšajte naše tipy na pohostenie!
Plnené vajíčka
Suroviny
4 vajcia uvarené na tvrdo
2 PL rastlinného masla Veto
1 PL horčice
2 PL majonézy
soľ
mleté korenie podľa chuti
petržlenová vňať na ozdobenie
Postup
Vajcia uvarené natvrdo necháme vychladnúť, očistíme a prekrojíme po dĺžke na polovicu. Žĺtky vyberieme, rozotrieme so zmäknutým maslom, soľou, pridáme horčicu, majonézu a dobre vyšľaháme. Podľa chuti dokoreníme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky bielkov. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Niečo teplé a chutné do bruška:
Jahňacia polievka
(pre 4 osoby)
Suroviny
400 g jahňacieho mäsa
soľ
1 cibuľa
150 g koreňovej zeleniny
1 pór
zelená zelerová a petržlenová vňať
6 zrniek čierneho korenia
muškátový oriešok
ďumbier
Postup
Umyté mäso vložíme vcelku do osolenej studenej vody, pridáme očistenú a pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, pór a zelenú zelerovú a petržlenovú vňať zviazanú do viazaničky.
Všetko okoreníme celým čiernym korením, muškátovým orieškom, ďumbierom a uvaríme. Mäkké mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme, zeleninu a mäso pokrájame na kúsky a vložíme späť do polievky. Podávame so závarkou.
Jahňací špíz
(štyri porcie)
Suroviny
300 g jahňacieho mäsa
50 g slaniny
80 g cibule
100 g zemiakov
50 g červenej papriky
50 g zelenej papriky
3 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
olej
Postup
Umyté a osušené jahňacie mäso nakrájame na kúsky. Cibuľu, zemiaky a farebné papriky očistíme a pokrájame približne na rovnaké kúsky ako mäso.
Spolu vložíme do nálevu pripraveného z oleja Raciol, prelisovaného cesnaku, zo soli a z mletého čierneho korenia. Spolu premiešame a necháme na chladnom mieste odležať asi hodinu.
Na grilovaciu ihlu striedavo napichujeme jednotlivé suroviny s plátkami slaniny. Pripravené špízy zabalíme do alobalu, ktorý sme potreli olejom. Preložíme na plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry.
Podávame s opekanými zemiakmi.
Veľkonočný veniec
(nielen ako ozdoba...)
Suroviny
4 vajcia
1 vanilínový cukor
150 g práškového cukru
100 g maizeny
100 g polohrubej múky
1 PL kypriaceho prášku do pečiva
125 g strúhaného kokosu
200 g Palmarinu
Poleva: 2 PL marhuľového džemu, 2 PL vody, 40 g strúhaného kokosu, 50 g čokolády na varenie, 20 g Cery
Postup
Celé vajcia vyšľaháme, pridáme práškový a vanilínový cukor a ďalej šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme múku zmiešanú s maizenou, kypriacim práškom a kokosom a zľahka premiešame.
Potom postupne vmiešame rozpustený Palmarin. Cesto vlejeme do vymastenej, strúhankou vysypanej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi hodinu.
Upečený veniec necháme vychladnúť a potom ho potrieme rozpusteným džemom, posypeme kokosom a ozdobíme čokoládou.
Poleva: Džem zriedime prevarenou vodou, čokoládu rozpustíme s tukom.
Veľkonočná torta
(dvanásť kúskov)
Suroviny
4 vajcia
4 PL vody
200 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
125 g polohrubej múky
100 g maizeny
1 KL prášku do pečiva
Krém: 1 vanilkový puding, ½ l mlieka, 250 g Helie, 50 g práškového cukru, džem podľa chuti
Postup
Bielky vyšľaháme s vodou na tuhý sneh, pridáme práškový a vanilínový cukor. Potom vmiešame žĺtky a múku premiešanú s maizenou a práškom do pečiva.
Cesto vylejeme do vymastenej a múkou posypanej formy. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 40 minút.
Krém: Podľa návodu uvaríme z ½ l mlieka puding a necháme ho vychladnúť. Heliu s cukrom vymiešame do peny a postupne do nej vmiešame puding.
Elektrickým šľahačom dôkladne vyšľaháme. Vychladnutý korpus rozrežeme, potrieme džemom a naplníme krémom. Zvyšný krém natrieme na povrch torty. Dozdobíme podľa fantázie.
Viac receptov nájdete na www.mamaaja.sk, v sekcii RECEPTY.