Veľkonočné pohostenie pre malých aj veľkých šibačov

Veľkonočné pohostenie pre malých aj veľkých šibačov
13.4.2017 v kategórii Infošky, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Jahňacie mäso, sladké dobroty či slaná pochúťka. Veľká noc má mnoho farieb... aj v kuchyni! Vyskúšajte naše tipy na pohostenie!

Pre malých šibačov:

Plnené vajíčka

Suroviny

4 vajcia uvarené na tvrdo

2 PL rastlinného masla Veto

1 PL horčice

2 PL majonézy

soľ

mleté korenie podľa chuti

petržlenová vňať na ozdobenie

Postup

Vajcia uvarené natvrdo necháme vychladnúť, očistíme a prekrojíme po dĺžke na polovicu. Žĺtky vyberieme, rozotrieme so zmäknutým maslom, soľou, pridáme horčicu, majonézu a dobre vyšľaháme. Podľa chuti dokoreníme. Pripravenou zmesou naplníme polovičky bielkov. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Niečo teplé a chutné do bruška:

Jahňacia polievka

(pre 4 osoby)

Suroviny

400 g jahňacieho mäsa

soľ

1 cibuľa

150 g koreňovej zeleniny

1 pór

zelená zelerová a petržlenová vňať

6 zrniek čierneho korenia

muškátový oriešok

ďumbier

Postup

Umyté mäso vložíme vcelku do osolenej studenej vody, pridáme očistenú a pokrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, pór a zelenú zelerovú a petržlenovú vňať zviazanú do viazaničky.

Všetko okoreníme celým čiernym korením, muškátovým orieškom, ďumbierom a uvaríme. Mäkké mäso a zeleninu vyberieme, polievku precedíme, zeleninu a mäso pokrájame na kúsky a vložíme späť do polievky. Podávame so závarkou.

Jahňací špíz

(štyri porcie)

Suroviny

300 g jahňacieho mäsa

50 g slaniny

80 g cibule

100 g zemiakov

50 g červenej papriky

50 g zelenej papriky

3 strúčiky cesnaku

mleté čierne korenie

soľ

olej

Postup

Umyté a osušené jahňacie mäso nakrájame na kúsky. Cibuľu, zemiaky a farebné papriky očistíme a pokrájame približne na rovnaké kúsky ako mäso.

Spolu vložíme do nálevu pripraveného z oleja Raciol, prelisovaného cesnaku, zo soli a z mletého čierneho korenia. Spolu premiešame a necháme na chladnom mieste odležať asi hodinu.

Na grilovaciu ihlu striedavo napichujeme jednotlivé suroviny s plátkami slaniny. Pripravené špízy zabalíme do alobalu, ktorý sme potreli olejom. Preložíme na plech a dáme upiecť do vyhriatej rúry.

Podávame s opekanými zemiakmi.

Veľkonočný veniec 

(nielen ako ozdoba...)

Suroviny

4 vajcia

1 vanilínový cukor

150 g práškového cukru

100 g maizeny

100 g polohrubej múky

1 PL kypriaceho prášku do pečiva

125 g strúhaného kokosu

200 g Palmarinu

Poleva: 2 PL marhuľového džemu, 2 PL vody, 40 g strúhaného kokosu, 50 g čokolády na varenie, 20 g Cery

Postup

Celé vajcia vyšľaháme, pridáme práškový a vanilínový cukor a ďalej šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme múku zmiešanú s maizenou, kypriacim práškom a kokosom a zľahka premiešame.

Potom postupne vmiešame rozpustený Palmarin. Cesto vlejeme do vymastenej, strúhankou vysypanej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C asi hodinu.

Upečený veniec necháme vychladnúť a potom ho potrieme rozpusteným džemom, posypeme kokosom a ozdobíme čokoládou.

Poleva: Džem zriedime prevarenou vodou, čokoládu rozpustíme s tukom.

Veľkonočná torta

(dvanásť kúskov)

Suroviny

4 vajcia

4 PL vody

200 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

125 g polohrubej múky

100 g maizeny

1 KL prášku do pečiva

Krém: 1 vanilkový puding, ½ l mlieka, 250 g Helie, 50 g práškového cukru, džem podľa chuti

Postup

Bielky vyšľaháme s vodou na tuhý sneh, pridáme práškový a vanilínový cukor. Potom vmiešame žĺtky a múku premiešanú s maizenou a práškom do pečiva.

Cesto vylejeme do vymastenej a múkou posypanej formy. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 40 minút.

Krém: Podľa návodu uvaríme z ½ l mlieka puding a necháme ho vychladnúť. Heliu s cukrom vymiešame do peny a postupne do nej vmiešame puding.

Elektrickým šľahačom dôkladne vyšľaháme. Vychladnutý korpus rozrežeme, potrieme džemom a naplníme krémom. Zvyšný krém natrieme na povrch torty. Dozdobíme podľa fantázie.

Viac receptov nájdete na www.mamaaja.sk, v sekcii RECEPTY.